Καλέστε μας 210 3217895 για δωρεάν μελέτη & προσφορά

Συχνεσ Ερωτησεισ για αυτονομα φωτοβολταικα

Αληθεύει ότι τα αυτόνομα φωτοβολταικά συστήματα έχουν συχνές βλάβες;

Η επικρατούσα άποψη ότι ένα αυτόνομο φωτοβολταϊκό δεν αποτελεί αξιόπιστη πηγή ρευματοδότησης οφείλεται σε λανθασμένες επιλογές υλικών και σχεδίασης από μη εκπαιδευμένο και εξειδικευμένο προσωπικό την περασμένη δεκαετία. Τα αυτόνομα φωτοβολταϊκά που κατασκευάζονται πλέον αν σχεδιαστούν σωστά και κατασκευαστούν με τα πρέποντα υλικά μπορούν να λειτουργούν με ασφάλεια και αξιοπιστία για πολλά χρόνια. 

Μπορώ να στηρίξω εξ' ολοκλήρου τις ανάγκες μου για ρεύμα σε ένα αυτόνομο φωτοβολταϊκό;

Φυσικά! Αρκεί να μην περιορίσετε τον προϋπολογισμό του έργου! Τα πάντα είναι θέμα κόστους γι αυτό και ο σωστός και έμπειρος σχεδιαστής-μηχανικός θα σας υποδείξει ποιά είναι τα όρια του προτεινόμενου συστήματος και εσείς θα επιλέξετε ανάλογα με τα οικονομικά σας είτε την περαιτέρω αύξησή του είτε την υποβοήθησή του από δετερεύουσα πηγή (πχ γεννήτρια).

Πότε να επιλέξω την προσθήκη ανεμογεννήτριας;

Η ανεμογεννήτρια μπορεί να βοηθήσει κυρίως σε περιοχές με υψηλό αιολικό δυναμικό (νησιά, Εύβοια, Κρήτη, Αττική) και όταν υπάρχει χρήση χειμώνα ή νύχτες. Αν η χρήση είναι θερινή ή ημέρα τότε προτιμάται η προσθήκη φωτοβολταϊκών πλαισίων τα οποία έχουν χαμηλότερο κόστος για την ίδια ενέργεια (ένα πάνελ 250Watt κοστίζει 250€ και δίνει 1kWh ενώ μία ανεμογεννήτρια 200Watt θα δώσει την ίδια ενέργεια ενώ θα κοστίσει μαζί με τον ιστό της 4 φορές περισσότερο). Και μην ξεχνάμε! Στην Ελλάδα το μόνο σίγουρο είναι ο ήλιος!

Τί μπαταρίες να επιλέξω ανοικτού ή κλειστού τύπου;

Ανάλογα με την εφαρμογή ο σχεδιαστής μπορεί να επιλέξει ανάμεσα σε κλειστού ή ανοιχτού τύπου μπαταρίες φωτοβολταϊκών. Οι κλειστού τύπου μπαταρίες (AGM, VRLA, GEL) επιλέγονται κυρίως όταν τοποθετούνται σε κινούμενες κατασκευές (σκάφη-τροχόσπιτα) ή σε χώρους μη καλά αεριζόμενους όπου στεγάζονται άνθρωποι. Οι ανοιχτού τύπου μπαταρίες συγκριτικά με τις μπαταρίες κλειστού τύπου έχουν το μειονέκτημα της συντήρησης (συνίσταται μόνο σε περιοδικό έλεγχο της στάθμης των υγρών), αλλά με παρόμοιο κόστος προσφέρεται ψηλότερη αποθηκευμένη ενέργεια για περισσότερους κύκλους φόρτισης-εκφόρτισης και ισχυρότερη αντοχή σε βαθιές εκφορτίσεις. Τέλος, είναι πολύ κρίσιμο οι μπαταρίες να συγκρίνονται σε ίδιο ρυθμό εκφόρτισης (πχ C10 που είναι ρεαλιστικό για φωτοβολταϊκά).

Τί ρυθμιστή φόρτισης να επιλέξω;

Χωρίς δεύτερη σκέψη η επιλογή ενός φορτιστή MPPT ("έξυπνου") αποτελεί την ορθότερη επιλογή καθώς αποδίδει σχεδόν 30% πάνω από έναν "απλό" (PWM) ρυθμιστή ενώ ταυτόχρονα βοηθάει τις μπαταρίες να πετύχουν το μέγιστο χρόνο ζωής (οι καλοί ρυθμιστές αναλαμβάνουν να κάνουν αυτόματα τις διαδικασίες εξισορρόπησης για μπαταρίες "ανοικτού τύπου").

Δείτε όλες τις προσφορές μας για αυτόνομα φωτοβολταϊκά κιτ.

Τί να προσέξω στην επιλογή αντιστροφέα;

Ο αντιστροφέας είναι το τμήμα του αυτόνομου συστήματος εκείνο το οποίο δουλεύει τις περισσότερες ώρες και είναι το πιθανότερο να παρουσιάσει βλάβη νωρίτερα. Η αξιοπιστία λοιπόν του αντιστροφέα είναι πολύ κρίσιμη και θα μας σώσει από απρόσμενα black-out και αγορά νέου εξοπλισμού. Πρωταρχικό μέλημα είναι η επιλογή αντιστροφέα καθαρού ημιτόνου (οι αντιστροφείς τροποποιημένου ημιτόνου είναι πιθανό να δημιουργήσουν βλάβες σε ευαίσθητες συσκευές και να μειώσουν τη ζωή άλλων συσκευών). Επίσης, σημαντικός είναι ο βαθμός απόδοσης να είναι πάνω από 95% και η πραγματική ισχύς συνεχούς λειτουργίας σε θερμοκρασίες άνω των 25οC να μην διαφέρει πολύ από την ονομαστική (είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα σε αντιστροφείς χαμηλής ποιότητας στους 35οC η ισχύς τους να μειώνεται πάνω από 20%!). Τέλος, καλό είναι ο αντιστροφέας να είναι και φορτιστής για την περίπτωση που θέλουμε να φορτίσζονται οι μπαταρίες με τη βοήθεια γεννήτριας.

Πόσο σημαντική είναι η προσθήκη γεννήτριας;

Σε περιπτώσεις ηλεκτροδότησης κτιρίων που είναι κρίσιμη η αδιάλειπτη παροχή ισχύος (ρεύμα χωρίς ΔΕΗ), προτείνεται η προσθήκη γεννήτριας για την περίπτωση που έχουμε παρατεταμένη συννεφιά ή άπνοια (και για λόγους κόστους οι δυνατότητες αυτονομίες έχουν περιοριστεί σε μερικά 24ωρα).

Τί να επιλέξω AC ή DC διασύνδεση;

Ανάλογα με το μέγεθος του συστήματος ο μηχανικός που θα συνεργαστείτε θα σας συστήσει αν απαιτείται AC ή DC διασύνδεση. Σε συστήματα με ισχύ φωτοβολταϊκών και αντιστροφέα κάτω από 5KWp προτείνεται DC διασύνδεση ενώ για μεγαλύτερα συστήματα και κυρίως τριφασικά προτείνεται AC διασύνδεση.

Δείτε προσφορές για αυτόνομα φωτοβολταικα πακέτα.

Τί να προσέξω για να είναι επεκτάσιμο το αυτόνομο φωτοβολταϊκό μου;

Δύο είναι τα σημεία που μπορεί να δημιουργηθεί πρόβλημα κατά την επέκταση ενός αυτόνομου φωτοβολταϊκού. Πρώτον, ο ρυθμιστής φόρτισης, γεγονός όχι πολύ σημαντικό καθώς μπορεί να προστεθεί με μικρό κόστος νέος. Δεύτερον, ο αντιστροφέας ο οποίος αν έχει επιλεγεί σε χαμηλή τάση και θέλουμε να αυξήσουμε την τάση των συσσωρευτών αχρηστεύεται αλλά κατά κύριο λόγο να έχει τη δυνατότητα παρλληλισμού για επαύξηση της ισχύος.

Πότε να επιλέξω την εγκατάσταση αυτόνομου φωτοβολταϊκού;

Η επιλογή εγκατάστασης αυτόνομου φωτοβολταϊκού είναι επιβεβλημένη σε περιπτώσεις: i) κτιρίων που το δημόσιο δίκτυο είναι μακριά (και κατα συνέπεια έχει υψηλό κόστος), ii) αυθαίρετων κτισμάτων iii) ημιτελών κτιρίων που δεν έχει κλείσει η άδεια και δεν μπορούν να ηλεκτροδοτηθούν, iv) εξοχικών κατοικιών που η χρήση είναι κυρίως θερινή και οι απαιτήσεις μικρές, v) σε περιοχές με συχνές διακοπές ρεύματος, vi) σε κτίρια που θέλουμε αδιάλειπτη λειτουργία (πχ. κρεοπωλείο στη Σαντορίνη, γλυκοπωλείο παγωτών στη Βόρεια Εύβοια κλπ.), vii) σε κατοικίες που θέλουμε να εξασφαλίσουμε τη λειτουργία βασικών φορτίων (ψυγείο, φωτισμό, τηλεόραση) ακόμη και "σε καιρό πολέμου" κλπ.

Χρειάζεται η απομακρυσμένη παρακολούθηση του αυτόνομου φωτοβολταϊκού μου;

Το να μπορείς να δείς από μακριά ή στην καλύτερη περίπτωση να ελέγξεις την λειτουργία ενός αυτόνομου φωτοβολταϊκού είναι ευχής έργο. Η τηλεμετρία για αυτόνομα φωτοβολταϊκά βοηθάει πολύ κυρίως σε μεγάλα και απαιτητικά συστήματα.

Σε ποιές περιπτώσεις δεν ενδείκνυται η επιλογή αυτόνομου φωτοβολταϊκού;

Η εγκατάσταση αυτόνομου φωτοβολταϊκού καθίσταται σύνθετο πρόβλημα όταν πρόκειται για πλήρη αυτονόμηση κατοικίας ή επαγγελματικού χώρου με μεγάλα φορτία και υπάρχει πιεστικός περιορισμός κόστους.

Μπορώ να κάνω μόνος μου την εγκατάσταση του αυτόνομου συστήματός μου;

Η εγκατάσταση ενός αυτόνομου φωτοβολταϊκού εγκυμονεί πολλούς κινδύνους! Πέρα από την καταστροφή του εξοπλισμού που μπορεί να επιφέρει μία λάθος σύνδεση πολικότητας κινδυνεύει σε πολλά σημεία η ζωή του εγκαταστάτη και η σωματική του ακεραιότητα. Οι τάσεις των φωτοβολταϊκών πλαισίων πολλές φορές ξεπερνούν τα 100Volts ενώ δεν υπάρχει δυνατότητα διακοπής τους παρά μόνο με σκέπασμα με μαύρο ύφασμα. Κατα τη σύνδεση των μπαταριών δημιουργούνται επικίνδυνα τόξα ενώ μία λάθος κίνηση βραχυκυκλώσεως των πόλων (πχ με ένα κλειδί κατά τη σύσφιξη των πόλων) μπορεί να επιφέρει έκρηξη με τουλάχιστον απώλεια όρασης λόγω διαρροής του ηλεκτρολύτη. Συνίσταται λοιπόν η εγκατάσταση μόνο από εξειδικευμένο προσωπικό!

Τι να επιλέξω για αυτόνομη ηλεκτροδότηση;

Είναι νόμιμο ένα αυτόνομο φωτοβολταϊκό;

Προσφορές για αυτονομα φωτοβολταικα

Καλέστε μας στο 210 3217895 ώστε να σας αποδείξουμε ότι υπάρχουν άλλοι 100 λόγοι για να μας επιλέξετε.