Καλέστε μας 210 3217895 για δωρεάν μελέτη & προσφορά

Αντλίες Θερμότητας

Ένας από τους οικονομικότερους τρόπους θέρμανσης και ψύξης κτιρίων είναι η χρήση αντλιών θερμότητας. Η αντλία θερμότητας είναι η μόνη συσκευή κλιματισμού η οποία έχει συντελεστή απόδοσης πάνω από 100%, δηλαδή λαμβάνει κανείς περισσότερη θερμική ενέργεια από την ηλεκτρική που καταναλώνει. Οι συντελεστές απόδοσης μιας αντλίας θερμότητας (COP) κυμαίνονται από 200% μέχρι και 400% ανάλογα με την κατασκευή αλλά και τις συνθήκες της πηγής θερμότητος (αέρας, νερό, έδαφος). 

Αρχή λειτουργίας αντλίας θερμότητας

Το χαρακτηριστικό αυτό της αντλίας θερμότητας δεν αποτελεί παράδοξο φαινόμενο παραγωγής ενέργειας εκ του μηδενός. Η θεμελιώδης αρχή διατήρησης της ενέργειας φυσικά εξακολουθεί να ισχύει. Με απλά λόγια η αντλία θερμότητας λαμβάνει ένα ποσό ενέργειας από κάποια πηγή και χρησιμοποιώντας βοηθητικά εναλλακτική μορφή ενέργειας (ηλεκτρισμό) ανεβάζει το επίπεδο της ενέργειας προσφέροντας ένα μικρό μέρος. Για παράδειγμα αν χρειαζόμαστε να θερμάνουμε ένα χώρο στους 22oC η αντλία χρησιμοποιεί για παράδειγμα νερό (ή κάποιο κατάλληλο ψυκτικό υγρό) το οποίο περνώντας μέσω σωληνώσεων στο υπέδαφος έχει ήδη θερμοκρασία πχ 15οC. Κατα συνέπεια η αντλία πρέπει να προσφέρει την υπολειπόμενη ενέργεια χρησιμοποιώντας ηλεκτρικό ρεύμα το οποίο σε σύγκριση με το πετρέλαιο είναι ήδη πολύ φθηνότερο (πόσο μάλλον με τη νέα αύξηση του Οκτωβρίου του 2012 κατα 50%).

κατανάλωση ρεύματος για θέρμανση με αντλία θερμότητας

Η αρχή λειτουργίας της βασίζεται σε ένα ψυκτικό κύκλο που συνήθως εκτελεί συνεχώς ένα ψυκτικό μέσο. Το μέσο εξατμίζεται λαμβάνοντας θερμότητα (λειτουργία ψύξης) και συμπυκνώνεται αποδίδοντας θερμότητα (λειτουργία θέρμανσης) διαδοχικά ζεσταίνοντας το χώρο που βρίσκεται η μονάδα συμπύκνωσης και ψύχοντας το χώρο που βρίσκεται η μονάδα εξάτμισης. Ενδιάμεσα για λόγους αποδοτικής λειτουργίας παρεμβάλλεται μια βαλβίδα εκτόνωσης και ένας συμπιεστής οποίος είναι το σημείο που παρέχεται η ηλεκτρική ενέργεια. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αντλίς θερμότητας είναι οι κοινές κλιματιστικές μονάδες που έχουμε όλοι στα σπίτια και τα γραφεία μας με το ρόλο του εξατμιστή και του συμπυκνωτή να αντιστρέφεται από την εσωτερική στην εξωτερική μονάδα ανάλογα με τη ζήτηση θέρμανσης ή ψύξης από το χρήστη.

λειτουργία αντλία θερμότητας

Οι αντλίες θερμότητας διακρίνονται κυρίως ανάλογα με την πηγή που λαμβάνουν την αρχική ενέργεια και τον δέκτη της τελικής ενέργειας. Έτσι υπάρχουν αντλίες αέρα-αέρα, αέρα-νερού, νερού-νερού, νερού-αέρα, εδάφους-αέρα κλπ. Οι αντλίες αέρα-αέρα χρησιμοποιούνται κατα κόρο στις κοινές οικιακές κλιματιστικές μονάδες. Οι αντλίες αέρα-νερού σε συνδυασμό με fan coils λαμβάνουν την αρχική στάθμη ενέργειας από το νερό ενώ οι αντλίες εδάφους παίρνουν την αρχική θερμότητα από το υπέδαφος (γεωθερμία).

Εξαιρετικά ενδιαφέρουσα εφαρμογή της αντλίας θερμότητας γα την εξοικονόμηση ενέργειας κατα τη θέρμανση το χειμώνα αποτελεί η υποβοήθηση με θερμό υγρό μέσω συλλεκτών ηλιακής ενέργειας (ηλιακή θέρμανση). Με τον τρόπο αυτό η ενέργεια που πρέπει να καταναλώσει ο συμπιεστής της αντλίας θερμότητας είναι πολύ χαμηλή καθώς το υγρό είναι ήδη σε πολύ ικανοποιητική θερμοκρασία για να κυκλοφορήσει στην κεντρική θέρμανση και η αντλία χρησιμοποιείται κυρίως κατα τη διάρκεια μεγάλων διαστημάτων έλλειψης ηλιοφάνειας. 

Το γραφείο μας είναι σε θέση να σας προτείνει τον αποδοτικότερο τρόπο θέρμανσης και ψυξης του χώρου σας. Για κάθε πληροφορία επικοινωνήστε μαζί μας στο 210 3217895.

Καλέστε μας στο 210 3217895 ώστε να σας αποδείξουμε ότι υπάρχουν άλλοι 100 λόγοι για να μας επιλέξετε.