Καλέστε μας 210 3217895 για δωρεάν μελέτη & προσφορά

Χρειάζεται αλλαγή σωμάτων?

Μεγάλη "διένεξη" επικρατεί ανάμεσα στους μηχανολόγους μηχανικούς για το αν θα πρέπει αντικαθιστώντας το σύστημα θέρμανσης λέβητα-καυστήρα με μία αντλία θερμότητας να μεγαλώσουμε το μέγεθος των θερμαντικών σωμάτων.

Η απάντηση δεν είναι μονοσήμαντη. Εξαρτάται από την αντλία θερμότητας που θα επιλεγεί και από τη χρήση του κτιρίου.

Μέχρι σήμερα ένα σύστημα θέρμανσης δούλευε για λίγες ώρες την ημέρα σε θερμοκρασίες νερού 70-90οC. Ανεξάρτητα από την εξωτερική θερμοκρασία και την ώρα της ημέρας το νερό που κυκλοφορούσε στα σώματα είχε την ίδια θερμοκρασία.

Τοποθετώντας αντλία θερμότητας θα πρέπει να γνωρίζει ο χρήστης ότι θα πρέπει να μην διακόπτει τη λειτουργία του συστήματος θέρμανσης. Με τον τρόπο αυτό δεν αφήνεται να πέσει η θερμοκρασία με αποτέλεσμα κατα την έναρξη λειτουργίας να μην χρειάζονται μεγάλα ποσά ενέργειας τα οποία θα παραλάβουν τη θερμική αδράνεια του χώρου που έχει κρυώσει.

Κατα συνέπεια δεν απαιτείται η ίδια μεγάλη θερμοκρασία νερού με πριν. 

Από την άλλη μειώνοντας τη θερμοκρασία προσαγωγής του νερού στα σώματα, για να έχουμε την ίδια θερμική απόδοση απαιτείται μεγέθυνση των θερμαντικών σωμάτων.

Βέβαια λαμβάνοντας υπόψη ότι στη χώρα μας πάντα γίνονταιν υπερδιαστασιολογήσεις στην επιλογή θερμανιτκών σωμάτων το πιο πιθανό είναι να είναι ήδη μεγαλύτερα από το απαιτούμενο...

Κάθε περίπτωση λοιπόν είναι διαφορετική και ένας έμπειρος μηχανικός αφού διενεργήσει μελέτη θα σας συμβουλεύσει τι πρέπει να κάνετε.

Γενικά αν θέλουμε ίδιο τρόπο λειτουργίας με πριν (χωρίς τόσο μεγάλη εξοικονόμηση - περίπου 40%) επιλέγουμε αντλία θερμότητας υψηλών θερμοκρασιών χωρίς αλλαγή σωμάτων. Αν θέλουμε μεγάλη εξοικονόμηση (60-70%) επιλέγουμε αντλία χαμηλών θερμοκρασιών (ίσως με υποβοήθηση αντιστάσεων για τις ελάχιστες βαριές χειμωνιάτικες μέρες-νύχτες στην Ελλάδα ή με παράλληλη λειτουργία του λέβητα αν είναι σε καλή κατάσταση) και με μια μικρή αναδιάταξη σωμάτων και αντικατάσταση μερικών έχουμε το βέλτιστο αποτέλεσμα. 

Περισσότερες πληροφορίες για Χρειάζεται αλλαγή σωμάτων?

Καλέστε μας στο 210 3217895 ώστε να σας αποδείξουμε ότι υπάρχουν άλλοι 100 λόγοι για να μας επιλέξετε.