Καλέστε μας 210 3217895 για δωρεάν μελέτη & προσφορά

Οικονομική Θέρμανση

Οι Ελληνικές κατοικίες «αιμορραγούν» ενεργειακά σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος. Οι Έλληνες καταναλώνουμε το μεγαλύτερο ποσό ενέργειας ανα κάτοικο για θέρμανση (22κιλά πετρέλαιο ανα τετραγωνικό κατοικίας), εύκολα λοιπόν διαφαίνεται ότι η επιλογή του κατάλληλου συστήματος θέρμανσης είναι ιδιαίτερα σημαντική για την ορθή, οικονομική λειτουργία της σύγχρονης ελληνικής κατοικίας.

Η ραγδαία αύξηση των τιμών του πετρελαίου και του φυσικού αερίου οδηγεί στην αναζήτηση εναλλακτικών τρόπων θέρμανσης είτε με χρήση βιομάζας είτε ακόμη και με χρήση ηλεκτρικού ρεύματος το οποίο παραμένει πολύ φθηνότερο συγκριτικά με το πετρέλαιο στην περίπτωση που χρησιμοποιηθεί σωστά (προφανώς όχι με ηλεκτρικά αερόθερμα, θερμάστρες κλπ.).

κατανάλωση καυσίμου για θέρμανση

Πρίν από οποιαδήποτε επιλογή πρέπει να διενεργηθεί αυτοψία από έμπειρο μηχανολόγο μηχανικό στο κτίριο και μετά από εκτίμηση των θερμικών απωλειών και των ψυκτικών φορτίων να προτείνει τις κατάλληλες δράσεις για τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης του κτιρίου σας. Στον παρακάτω πίνακα δίνεται συνοπτικά και απλοϊκά μια πρώτη σύγκριση των κυριότερων τρόπων θέρμανσης:

πίνακας σύγκρισης κόστους θέρμανσης

Από τον πίνακα είναι φανερό ότι ουσιαστική μείωση του κόστους θέρμανσης γίνεται με τη χρήση βιομάζας και αντλιών θερμότητας. Αν ένας από τους τρόπους αυτούς συνδυαστεί με υποβοήθηση από τον ήλιο για θέρμμανση νερού η εξοικονόμηση σε σύγκριση με το πετρέλαιο μπορεί να φτάσει και το 80%.

Παρακάτω παρουσιάζονται συνοπτικά και συγκρίνονται προσεγγιστικά οι βασικότεροι τρόποι θέρμανσης μιας κατοικίας. Για την ορθή σύγκιση χρησιμοποιείται μια τυπική κατοικία 200τμ στην Αθήνα όπου κατοικία μία τετραμελής οικογένεια.

Συμβατικό σύστημα θέρμανσης με πετρέλαιο

 • Μελέτη-εγκατάσταση (σωληνώσεων και καυστήρα): 1000€
 • Λέβητας ισχύος 29kW: 1.500€
 • Καυστήρας πετρελαίου: 1.000€
 • Boiler: 500€
 • Θερμαντικά σώματα 22kW: 1.500€
 • Δεξαμενή πετρελαίου 2000λιτρα: 500€
 • Λοιπά (κυκλοφορητής, δοχείο διαστολής κλπ): 1000€
 • Τοποθέτηση και σωληνώσεις: 5.000€

Συνεπώς το συνολικό κόστος είναι περίπου 12.000€. Το συνολικό ετήσιο κόστος λειτουργιας λαμβάνοντας μια τιμή 0,9€/λίτρο πετρελαίου (το οποίο σύντομα θα γίνει 1,5€/λίτρο) το ετήσιο κόστος λειτουργίας ανέρχεται σε 4.000€ περίπου.

Σύστημα θέρμανσης με φυσικό αέριο

 • Μελέτη-εγκατάσταση (σωληνώσεων και καυστήρα): 3000€
 • Τέλη σύνδεσης: 500€
 • Λοιπά : 1000€

Συνεπώς το συνολικό κόστος αλλαγής από πετρέλαιο σε φυσικό αέριο είναι περίπου 4.500€. Το συνολικό ετήσιο κόστος λειτουργιας λαμβάνοντας μια τιμή 0,9€/λίτρο πετρελαίου (το οποίο σύντομα θα γίνει 1,4€/λίτρο) το ετήσιο κόστος λειτουργίας ανέρχεται σε 3.200€ περίπου καθώς το κόστος του αερίου είναι 20% χαμηλότερο. Δυστυχώς το κόστος του αερίου ακολουθεί το πετρέλαιο. Χρόνος απόσβεσης περίπου 6 χρόνια.

Σύστημα θέρμανσης με βιομάζα

Η πιο διαδεδομένη μορφή καύσιμης βιομάζας είναι τα pellet. Κοστίζουν 200-300€ ο τόνος και αποδίδει περίπου το 45% της ενεργειας 1000 λίτρων πετρελαίου. Κατά συνέπεια 2,2 κιλά pellet περιέχουν την ίδια ενέργεια με 1λίτρο πετρελαίου. 1 λίτρο πετρελαίου όμως κάνει περίπου 1€ και 2 κιλά pellet 40cents. Συνεπώς η οικονομία είναι της τάξεως του 50-60%.

 • Κοινά τζάκια ή σόμπες (20-30% απόδοση)
  • Κόστος: 1.500€
 • Ενεργειακά τζάκια(50-80% απόδοση)
  • Κόστος: 2.500€
 • Σόμπες ξύλου ή pellet (έως 90% απόδοση)
  • Κόστος: 3.500€
 • Λέβητες ξύλου ή pellet(έως 90% απόδοση)
  • Κόστος: 5.000€

Στην ακριβότερη περίπτωση που θα εγκατασταθεί λέβητας pellet 20kW με κόστος 5.000€, δοχείο αδρανείας 1.000 λίτρων με κόστος 1.000€ και σύστημα μεταφοράς από τη δεξαμενή (μοτέρ με μειωτήρα, κοχλία δεξαμενής, σωλήνα μεταφοράς) κόστους 1.000€, το συνολικό κόστος μαζί με το φπα ανέρχεται σε 9.000€. Το ετήσιο κόστος σε αυτή την περίπτωση είναι κάτω από 2.500€. Χρόνος απόσβεσης περίπου 4-5 χρόνια.

Σύστημα θέρμανσης με γεωθερμικές αντλίες θερμότητας (Γεωθερμία)

Η αντλία θερμότητας είναι μία συσκευή η οποία έχει την ικανότητα να απορροφά (να αντλεί) θερμότητα από μια πηγή χαμηλής θερμοκρασίας και να τη μετατρέπει σε ένα αποδέκτη υψηλότερης θερμοκρασίας. Κατα τη χειμερινή περίοδο μια αντλία θερμότητας έχει την ικανότητα να μεταφέρει θερμότητα από τον ψυχρό εξωτερικό αέρα σε ένα θερμαινόμενο χώρο ενώ κατα τη θερινή περίοδο η ίδια αντλία λειτουργώντας αντίστροφα μπορεί να αφαιρέσει θερμότητα από τον εσωτερικό χώρο προς τα έξω.

Οι αντλίες θερμότητας χρησιμοποιούνται κατα κόρον σε θερμανση και ψύξη κτιρίων γραφείων και τα τελευταία χρόνια λόγω της μεγάλης διαφοράς του κόστους του πετρελαίου ως προς το ηλεκτρικό ρεύμα χρησιμοποιούνται και σε κατοικίες. Διακρίνονται σε αέρα-αέρα (οικιακές κλιματιστικές μονάδες), αέρα –νερού, νερού-αέρα (κεντρικές κλιματιστικές μονάδες), νερού-νερού εδάφους-νερού, εδάφους-αερα (γεωθερμία) ανάλογα με την πηγή και τον αποδέκτη θερμότητας.

Το χαρακτηριτικό τους να αντλούν θερμότητα από κάποια πηγή τις καθιστά το μόνο σύστημα με βαθμό απόδοσης πάνω από 100% (συνήθως το COP τους είναι από 2,5 έως 3)

Μια ηλεκτρική γεωθερμική αντλία θερμότητος καταναλωνει ετησίως ηλεκτρική ενέργεια 50-60% του κόστους του πετρελαίου.

 • Κόστος: 1.500-2.000€ ανά kWth

Για το παράδειγμά μας το κόστος ανέρχεται σε 30.000€ για εγκατάσταση ανοικτού κυκλώματος και 40.000€ για κλειστού κυκλώματος. Το ετήσιο κόστος λειτουργίας είναι περίπου 2.000€ αν θεωρήσουμε κόστος kWh περίπου 0,2€. Ο χρόνος απόσβεσης περίπου 10 χρόνια.

Ηλιακή θέρμανση με συνδυασμένα συστήματα

Αποτελούν το συνδυασμό ηλιακών συλλεκτών στην οροφή του κτιρίου και δεξαμενής αποθήκευσης στο λεβητοστάσιο, τα οποία εκμεταλλεύονται την ηλιακή ενέργεια για την υποβοήθηση της θέρμανσης.

 • Κόστος: 20.000€

Στις χώρες της Μεσογείου με τα υψηλά ποσοστά ηλιοφάνειας η συμβολή ενός τέτοιου συστήματος αγγίζει το 40-60%. Δηλαδή ετήσιο κόστος κάτω από 1.000-1.500€. Απόσβεση 5-7 χρόνια.

Αν η ηλιακή θέρμανση συνδυαστεί με καυστήρα-λέβητα πέλλετ ή αντλία θερμότητας η εξοικονόμηση σε σύγριση με το πετρέλαιο αγγίζει το 80%.

Θέρμανση με λέβητα ιόντων

Οι λέβητες θέρμανσης ιόντων είναι ένα εναλλακτικό σύστημα θέρμανσης (όχι κατ' ανάγκη νέα τεχνολογία - καθώς θυμίζει τους ταχυθερμοσίφωνες) όπου η διάσπαση των μορίων του υγρού θέρμανσης σε θετικά και αρνητικά φορτισμένα ιόντα τα κάνει να κινούνται σε αντίστοιχα αρνητικά κι θετικά ηλεκτρόδια. Όταν ηλεκτρικό ρεύμα το διαπερνά σύμφωνα με το νόμο Joule-Lenz παράγει θερμική ενέργεια (ουσιαστικά το ίδιο το υγρό παίζει το ρόλο της αντίστασης). Η μετατροπή ηλεκτρικής ενέργειας σε θερμική αγγίζει το 99% απόδοση (παραμένει όμως ένα σύστημα θέρμανσης με ηλεκτρικό).  Σε συνδυασμό με το γεγονός ότι λειτουργεί περίπου το μισό του χρόνου θέρμανσης (λόγω της ταχύτητας θέρμανσης) αποτελεί μια εναλλακτική μέθοδο θέρμανσης (μείωση σε συγκριση με το πετρέλαιο 10-20%). Επίσης εγκαθίσταται πιο εύκολα από οποιοδήποτε άλλο σύστημα, είναι φθηνό και δεν χρειάζεται συντήρηση.

 • Κόστος: 2-3.000€ (για 200τμ)

Το ετήσιο κόστος είναι κάτω από 3.500€ αποσβένοντας το αρχικό κεφάλαιο σε 5-6 έτη.


σύγκριση κόστους θέρμανσης

Επιβεβαίωση των ανωτέρω από μελέτη του ΕΜΠ το 2013. (Το δικό μας άρθρο έχει δημοσιευτεί από το 2011!)

Η "ΜΠ Energy Solutions" με την πολύχρονη μελετητική και κατασκευαστική εμπειρία της σε ηλεκτρομηχανολογικές εγκαταστάσεις εγγυάται τη βέλτιστη επιλογή και την ορθότερη εγκατάσταση θέρμανσης για την οικία σας.

Περισσότερες πληροφορίες για Οικονομική Θέρμανση

Καλέστε μας στο 210 3217895 ώστε να σας αποδείξουμε ότι υπάρχουν άλλοι 100 λόγοι για να μας επιλέξετε.