Καλέστε μας 210 3217895 για δωρεάν μελέτη & προσφορά

Θερμανση απο τον Ήλιο

Τα τελευταία χρόνια η ραγδαία αύξηση των τιμών των υγρών και αερίων καυσίμων έχει στρέψει την τεχνολογική-επιστημονική κοινότητα στην αναζήτηση εναλλακτικών οικονομικότερων τρόπων θέρμανσης (κυρίως θέρμανσης γιατί η ψύξη η οποία γίνεται συνήθως με αντλίες θερμότητας είναι αρκετά οικονομικότερη σχετικά) των κτιρίων. Ο αρχαιότερος τρόπος θέρμανσης είναι με χρήση της ηλιακής ενέργειας. Έχουν βρεθεί Ρωμαϊκά σπίτια στους τοίχους των οποίων έρρεε θερμό νερό το οποίο ζεσταίνονταν από τον ήλιο σε δεξαμενές και στη συνέχεια από τα πίσω τοιχώματα του τζακιού (εστία).

Στη σύγχρονη εποχή ο άνθρωπος έχει εκμεταλλευθεί τον ήλιο κατα κόρον για να παράγει Ζεστό Nερό Xρήσης (ηλιακοί θερμοσίφωνες) και για την παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος (φωτοβολταϊκά). Τι πιο λογικό από το να εκμεταλλευθεί κανείς τον ήλιο και για τη θέρμανση ενός κτιρίου κατά τους χειμερινούς μήνες. 

Η ιδέα είχε να αντιμετωπίσει δύο προβλήματα: 1. Το χειμώνα που χρειάζεται η συμβολή του οι ώρες ηλιοφάνειας είναι λιγότερες (η ημέρα είναι μικρότερη και έχει περισσότερες ώρες συννεφιά) 2. Πρέπει να βρεθεί λύση θέρμανσης για τις ώρες που  δεν υπάρχει ήλιος (νύχτα, συννεφιά).

Οι παραπάνω λόγοι ήταν αυτοί που τόσα χρόνια δυσχέραιναν την υιοθέτηση της ηλιακής θέρμανσης ως κύριο τρόπο θέρμανσης ενός κτιρίου. Η τεχνολογική πρόδος όμως στον τομέα πλέον δίνει τη δυνατότητα χρήσης της ηλιακής ενέργειας για την εξοικονόμηση χρημάτων κατα τη θέρμανση. Σε αυτή την εξέλιξη συνέβαλαν θετικά οι νέοι ηλιακοί συλλέκτες υψηλής απόδοσης (συλλέκτες κενού, παραβολικά κάτοπτρα κλπ), τα δοχεία αποθήκευσης ζεστού νερού για μακρά διαστήματα (για χρήση του νερού όταν δεν έχει ηλιοφάνεια) καθώς και νέες συσκευές θέρμανσης ενεργειακά αποδοτικές (νέοι κυστήρες υψηλής απόδοσης, αντλίες θερμότητας, τζάκια με λέβητα κλπ.).

Το γραφείο μας προτείνει μια εξαιρετικά αποδοτική λύση η οποία συνδυάζει τη χρήση ηλιακής ενέργειας μέσω ηλιακών συλλεκτών και τις αντλίες θερμότητας. Το νερό θερμαίνεται στους ηλιακούς συλλέκτες κατα τη διάρκεια της ηλιοφάνειας, στη συνέχεια αποθηκεύεται σε ένα πολύ καλά μονωμένο θερμοδοχείο για χρήση τις νυκτερινές ώρες ή της ώρες που έχει συννεφιά. Όταν απαιτηθεί χρήση του νερού από την κεντρική θέρμανση αν το νερό έχει κατάλληλη θερμοκρασία σύμφωνα με τη μελέτη θέρμανσης (πχ 70-90οC) μέ τη βοήθεια κυκλοφορητή ανέρχεται άμεσα στο θερμαντικά σώματα αν η θερμοκρασία είναι χαμηλότερη τότε η ενέργεια που λείπει προσφέρεται μέσω μιας εξαιρετικά αποδοτικής αντλίας θερμότητος. 

Με τον τρόπο αυτό η εξοικονόμηση ενέργειας μπορεί να ανέρθει μέχρι και 70-80% καθώς καταναλώνεται μόνο η ηλεκτρική ενέργεια εκείνη που απαιτείται για να διορθωθεί η θερμοκρασία του νερού όταν έχει κρυώσει το νερό του θερμοδοχείου. Αν λάβουμε υπόψη την ηλιοφάνεια της χώρας μας και τη σύγκριση των τιμών του πετρελαίου με το ηλεκτρικό αποδεικνύεται εύκολα η εξοικονόμηση που επιτυγχάνεται.

Το σύστημα συνδυάζεται επίσης με ενδοδαπέδια θέρμανση, καυστήρες και λέβητες πέλλετ καθώς και ενεργειακά τζάκια-λέβητες.

Στο σημείο αυτό πρέπει να τονίσουμε ότι όλα τα ανωτέρω αν συνοδεύονται από σωστές παρεμβάσεις στη θερμομόνωση του κτιρίου θα αποτελέσουν μία εξαιρετικά αποδοτική επένδυση για την οικογένειά σας η οποία αποσβένει σε λιγότερο από 5 χρόνια.

Για κάθε περαιτέρω πληροφορία μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας στο 210 3217895.

Περισσότερες πληροφορίες για Θέρμανση από τον Ήλιο

Καλέστε μας στο 210 3217895 ώστε να σας αποδείξουμε ότι υπάρχουν άλλοι 100 λόγοι για να μας επιλέξετε.