Καλέστε μας στο 210-321-7895 για δωρεάν μελέτη και προσφορά
Εξασφαλίζοντας το ενεργειακό μας μέλλον
Αρχική Αυτόνομα Συστήματα Ανεμογεννήτριες

Ανεμογεννήτριες

Πολύ συχνά ζητείται η προσθήκη ανεμογεννήτριας ή ανεμογεννητριών σε αυτονομα φωτοβολταικα συστήματα παροχής ηλεκτρικής ενέργειας. Η επιλογή μίας ανεμογεννήτριας όμως δεν είναι τόσο απλό θέμα όπως ένα φωτοβολταϊκό καθώς όχι μόνο η ποιότητά τους διαφέρει πολύ αλλά ταυτόχρονα δεν ενδείκνυται η τοποθέτησή της σε όλες τις τοποθεσίες καθώς το αιολικό δυναμικό δεν έχει στην Ελλάδα τη σχετική ομοιομορφία που έχει το ηλιακό δυναμικό.

Μία ανεμογεννήτρια με τη βοήθεια του ανέμου κινεί ένα πηνίο το οποίο περιστρεφόμενο επάγει τάση σε ένα δεύτερο κατάλληλα τοποθετημένο πηνίο (ρότορας-στάτορας).

Ανάλογα με την ταχύτητα του ανέμου επηρεαζεται η ταχύτητα περιστροφής των πτερυγίων και κατα συνέπεια η ισχύς που παράγει η ανεμογεννήτρια.

Οι ανεμογεννήτριες συνήθως είναι οριζόντιου άξονα όπως αυτή της φωτογραφίας (με τον άξονα περιστροφής δηλαδή παράλληλο στο έδαφος).

Χαρακτηριστικά μεγέθη μίας ανεμογεννήτριας είναι η ονομαστική ισχύς της (όπως είπαμε η ισχύς εξαρτάται από την ταχύτητα του ανέμου γι αυτό και για ακριβέστερη ανάλυση δίνεται το διάγραμμα της ανεμογεννήτριας), η τάση λειτουργίας της (συνήθως 24V ή 48V για μικρές ανεμογεννήτριες από 200Watts μέχρι 2000Watts), η διάμετρος της πτερωτής, η ταχύτητα έναρξης λειτουργίας, η ταχύτητα διακοπής λειτουργίας κ.α.

Πρώτο μέλημα του σχεδιαστή-μηχανικού είναι αν απαιτείται η χρήση μίας ανεμογεννήτριας, εν συνεχεία αν πρόκειται πραγματικά να βοηθήσει ένα αυτόνομο φωτοβολταικό σύστημα και τέλος να επιλέξει την κατάλληλη ανεμογεννήτρια.

Μία ανεμογεννήτρια είναι αναγκαία όταν ζητείται φορτίο το χειμώνα που η ηλιακή ακτινοβολία είναι μειωμένη καθώς και τις νύχτες. Επίσης σε περιοχές όπου υπάρχει μελτέμι το καλοκαίρι μπορεί να εξεταστεί η χρησιμοποίηση της.

Αν σιγουρετούμε για την χρησιμότητα της προσθήκης μίας ανεμογεννήτριας στο αυτόνομο φωτοβολταϊκό μας τότε πρέπει να δούμε περιοχικά αν θα αποδώσει την ενέργεια που χρειαζόμαστε ανάλογα με το τοπικό αιολικό δυναμικό.

Στον παρακάτω χάρτη φαίνονται οι περιοχές με αυξημένο αιολικό δυναμικό καθ'όλη τη διάρκεια του έτους στην Ελλάδα.

Η "ΜΠ Energy Solutions" έχει στη διάθεσή της χάρτες και μετρήσεις αιολικού δυναμικού σε μεγαλύτερη ανάλυση για τοπικές μελέτες.

Στη συνέχεια υπολογίζεται η συνεισφορά μίας ανεμογεννήτριας στο αυτόνομο σύστημα ανάλογα με τη μέση ταχύτητα του ανέμου στην περιοχή και με τη βοήθεια διαγραμμάτων ανεμογεννητριών που δίνονται από τους κατασκευαστές. Με τον τρόπο αυτό επιλέγεται η ισχύς της ανεμογεννήτριας που θα επιλεγεί.

Στο σημείο αυτό πρέπει να ληφθεί υπόψη η χωρητικότητα των μπαταριών, η απαιτούμενη αυτονομία από το χρήστη, τα φορτία που θα χρησιμοποιηθούν όταν δεν υπάρχει ηλιοφάνεια και μία σειρά ακόμη από παραμέτρους.

Για παράδειγμα αν απαιτούνται 2 μέρες αυτονομίας, ο χρήστης πρόκειται να έχει ανάγκη 5kWh/μέρα, έχουμε διαθέσιμες προς κατανάλωση 8kWh στη συστοιχεία μπαταριών (άρα 4kWh/μέρα) απαιτούνται 1kWh/μέρα τουλάχιστον (χωρίς να φορτίσουμε καθόλου τις μπαταρίες) από την ανεμογεννήτρια (αν είμαστε τυχεροί και έχει άνεμο). Λαμβάνοντας από τους χάρτες αιολικού δυναμικού πχ μέση ετήσια ταχύτητα ανέμου 6m/sec βλέπουμε από το παρακάτω διάγραμμα ανεμογεννήτριας ότι οριακά θα βοηθήσει την κατάσταση δίνοντας 50kWh το μήνα, συνεπώς 1,5kWh τη μέρα.

Η "ΜΠ Energy Solutions" με την πολυετή πείρα της σε αυτόνομα συτήματα παροχής ενέργειας είναι σε θέση να σας βοηθήσει στην επιλογή της σύνθεσης του κατάλληλου συστήματος είτε με ανεμογεννήτρια είτε χωρίς.