Καλέστε μας στο 210-321-7895 για δωρεάν μελέτη και προσφορά
Εξασφαλίζοντας το ενεργειακό μας μέλλον
Αρχική Αυτόνομα Συστήματα Αυτονομα φωτοβολταικα

Αυτονομα φωτοβολταικα

Τα αυτονομα φωτοβολταικα συστήματα είναι μή διασυνδεδεμένα με το Δημόσιο Δίκτυο Ηλεκτρισμού φωτοβολταϊκά συστήματα, τα οποία παράγουν ηλεκτρικό ρεύμα με φωτοβολταικα (από τον ήλιο) και μόνο, χωρίς καμία σύνδεση με το Δημόσιο Δίκτυο (απουσία ΔΕΗ ή κατάργηση ΔΕΗ), ενώ ελλείψει ηλιοφάνειας (συννεφιά) τροφοδοτούν τα φορτία από συσσωρευτές (μπαταρίες). Ένα αυτόνομο φωτοβολταϊκό δύναται να τροφοδοτήσει οποιοδήποτε ηλεκτρικό φορτίο.

Δείτε παρακάτω τις πιο δημοφιλείς προσφορές μας για αυτονομα φωτοβολταικα συστήματα ΜΕ εγκατάσταση:

Περισσότερες προσφορές για αυτονομα φωτοβολταικα συστήματα μπορείτε να δείτε στην αντίστοιχη ενότητα.

Πλέον η αυτόνομη ηλεκτροδότηση με φωτοβολταϊκά αυτόνομα είναι όχι μόνο οικονομική αλλά και αξιόπιστη. Τα αυτόνομα φωτοβολταικά απέχουν πολύ από τα μή αξιόπιστα αυτονομα συστήματα της προηγούμενης δεκαετίας. Η παροχή ηλεκτρικής ενέργειας είναι αδιάλειπτη και ικανή να τροφοδοτήσει οποιοδήποτε φορτίο αρκεί να έχει γίνει η σωστή μελέτη από εξειδικευμένο μηχανικό για αυτονομα φωτοβολταικα.

Τα αυτονομα φωτοβολταικα μπορούν να τροφοδοτήσουν αξιόπιστα και οικονομικά χωρίς ΔΕΗ σπίτια εξοχικά, μόνιμες κατοικίες, μικρές επιχειρήσεις, ξενοδοχεία, μοναστήρια κλπ. Οι τιμές των αυτόνομων συστημάτων έχουν πέσει δραματικά και τα καθιστούν εξαιρετική επιλογή. 

Η MP-Energy με έδρα την Αθήνα (Αττική) εξειδικεύεται απόλυτα στα αυτόνομα φωτοβολταϊκά συστήματα ηλεκτροδότησης και με εμπειρία εκατοντάδων εγκατεστημένων έργων σε όλη την Ελλάδα εγγυάται αξιόπιστη μελέτη, άμεση και τεχνικά άρτια εγκατάσταση ενός αποτελεσματικού και οικονομικού αυτόνομου φωτοβολταικού.

Για περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τιμές για αυτόνομα φωτοβολταικά πλοηγηθείτε στην σχετική σελίδα των προσφορών για αυτόνομα φωτοβολταϊκά ή καλέστε μας στο 210 3217895.

Στη συνέχεια μπορείτε να ενημερωθείτε αναλυτικότερα για φωτοβολταικά αυτόνομα, τρόπο υπολογισμού τους, εγκατάσταση, τιμές, προσφορές κα.

αυτονομα φωτοβολταικα συστηματα

Εισαγωγή στα αυτονομα φωτοβολταικα συστηματα

Τι είναι τα αυτόνομα φωτοβολταικα συστήματα;

Αυτόνομα φωτοβολταϊκά συστήματα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας (ρεύματος) ονομάζονται εκείνα τα συστήματα ηλεκτροδότησης που παράγουν ηλεκτρική ενέργεια από τον ήλιο (φβ) ή τον άνεμο (ανεμογεννήτρια) και την αποθηκεύουν σε συσσωρευτές (μπαταρίες), χωρίς απαραίτητα (μπορούν να παραμείνουν και συνδεδεμένα με το δημόσιο δίκτυο) να συνδέονται με το δημόσιο δίκτυο ηλεκτρισμού (ΔΕΗ) παρέχοντας ενεργειακή αυτονομία με τη βοήθεια φωτοβολταϊκών. Τα συστήματα αυτόνομης ηλεκτροδότησης μπορούν να είναι και υβριδικά στην περίπτωση που συνεργάζονται και με άλλες πηγές ενέργειας όπως ένα μικρό υδροηλεκτρικό, μια ανεμογεννήτρια ή ακόμη και ένα ηλεκτροπαραγωγό ζεύγος.

Ένα αυτόνομο φωτοβολταικο σύστημα μπορεί να εξάγει συνεχή τάση (μικρά αυτόνομα σε σκάφη ή τροχόσπιτα που τροφοδοτούν DC μικρές συσκευές όπως ψυγεία και LED) ή εναλλασσόμενη τάση (απαιτείται μετατροπέας από DC σε AC που ονομάζεται αντριστροφέας).

διάγραμμα για αυτόνομα φωτοβολταϊκά

Τα συστήματα αυτόνομης ηλεκτροδοτησης διακρίνονται επίσης σε συστήματα με αποθήκευση (πραγματική αυτονομία - κατάργηση ΔΕΗ) ή χωρίς αποθήκευση (συνήθως διατηρείται η σύνδεση με ΔΕΗ). Η αυτονομία ενός συστήματος καθορίζεται από το μέγεθος της φωτοβολταϊκής συστοιχίας αλλά και της μπαταρίας.

Σε ένα σύστημα αυτόνομης παραγωγής ενέργειας χωρίς αποθήκευση όσο φωτίζεται από τον ήλιο η φωτoβολταϊκή συστοιχία η παραγόμενη ενέργεια αποδίδεται στην κατανάλωση χωρίς να αποθηκεύεται σε συσσωρευτές (μπαταρίες). Το πλεόνασμα χάνεται και κατα τη διάρκεια μη ύπαρξης ηλιοφάνειας δεν υπάρχει τάση. Χρησιμοποιούνται κυρίως σε συστήματα άρδευσης.

αυτόνομα φωτοβολταϊκά Αθήνα

Στα αυτόνομα φωτοβολταϊκα συστήματα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με αποθήκευση η παραγόμενη ενέργεια χρησιμοποιείται για την απευθείας τροφοδοσία των καταναλώσεων και η περίσσεια αποθηκεύεται σε μπαταρίες ώστε να χρησιμοποιηθεί κατα τη διάρκεια της νύχτας ή περιόδου συννεφιάς. Οι μέρες που μπορεί να στηρίξει ένα αυτόνομο την κατανάλωση συνήθως ονομάζεται αυτονομία ρεύματος και εξαρταται από την χωρητικότητα των συσσωρευτών (εκφράζεται σε Ah και πολλαπλασιαζόμενη με την τάση μας δίνει το μέγεθος της αποθηκευμένης ενέργειας σε Wh). Περισσότερα για μπαταρίες αυτόνομων συστημάτων ρευματοδότησης στη σχετική ενότητα.

Ένα αυτόνομο φωτοβολταϊκό με αποθήκευση περιλαμβάνει πέρα από τα φωτοβολταϊκά πλαίσια και τους συσσωρευτές, έναν ελεγκτή φόρτισης, ο οποίος ελέγχει τους κύκλους φόρτισης και εκφόρτισης των μπαταριών, ανάλογα με τη ζήτηση των καταναλώσεων και τις συνθήκες ηλιοφάνειας και έναν αντιστροφέα μετατροπής της τάσης από συνεχή σε εναλλασσόμενη.

Πού χρησιμοποιούνται τα αυτόνομα φωτοβολταϊκά συστήματα;

Τα συστήματα αυτόνομης ηλεκτροδότησης αποτελούν ιδανική επιλογή για εξοχικές κατοικίες - σπίτια (τροχόσπιτα, τροχοβίλες, απομακρυσμένες επιχειρήσεις, κ.α.), για σπίτια που δεν μπορούν να συνδεθούν με το δημόσιο δικτυο της ΔΕΗ (είτε γιατί δεν υπάρχει άδεια, είτε γιατί είναι απομακρυσμένο το δίκτυο και έχει τεράστιο κόστος, είτε γιατί δεν έχει ολοκληρωθεί η πληρωμή του ΙΚΑ κλπ κλπ.) και για απομακρυσμένες τουριστικές επιχειρήσεις (αυτόνομο για καντίνα, για ζαχαροπλαστείο, για ενοικιαζόμενα, μικρό ξενοδοχείο κα.). Η πλέον συνήθης χρήση αυτών των συσημάτων είναι η εγκατάσταση ενός αυτόνομου φωτοβολταϊκού για εξοχικό. Επίσης τα συστήματα αυτονομίας ρεύματος αποτελούν βέλτιστη λύση back-up (παρέχοντας ενεργειακή αυτονομία) για ένα νοικοκυριό, σπίτι ή μία επιχείρηση που θέλει σε περίπτωση διακοπής της παροχής ηλεκτρικού ρεύματος (απεργίες ΔΕΗ, διακοπή ρεύματος κλπ.) να έχει αυτονομία ρεύματος σε κάποια βασικά φορτία (ψυγείο, φωτισμό, τηλεόραση, internet, συναγερμός, κλπ.).  Τέλος, δεν είναι λίγα τα σπίτια που ζητούν την εγκατάσταση ενός αυτόνομου φωτοβολταϊκού συστήματος με σκοπό την πλήρη κατάργηση ΔΕΗ.

Net Metering ή αυτόνομα φωτοβολταϊκά;

Πολλοί προσπαθούν να συγκρίνουν τα αυτόνομα φωτοβολταϊκά συστήματα με την αυτοπαραγωγή ενέργειας ή αγγλιστί net metering. Θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι πρόκειται για δύο εντελώς διαφορετικά σχήματα φωτοβολταϊκών που εξυπηρετούν εντελώς διαφορετικές ανάγκες-προβλήματα.

Τα αυτόνομα φωτοβολταϊκά λύνουν ξεκάθαρα το πρόβλημα της αυτόνομης ηλεκτροδότησης εν τη απουσία του Δημοσίου Δικτύου (ΔΕΗ), είτε αυτό είναι ακριβό-απομακρυσμένο, είτε είναι αδύνατο να υπάρξει (παράνομα σπίτια-αυθαίρετα), είτε είναι επισφαλές (συχνές διακοπές ρεύματος ή αυξημένος κίνδυνος black out). Ένα αυτόνομο φωτοβολταϊκό μπορεί να αποσβέσει την αξία του από την πρώτη μέρα εγκατάστασης στις παραπάνω περιπτώσεις, ενώ σε ένα σπίτι συνδεδεμένο με τη ΔΕΗ η απόσβεση μπορεί να ξεπεράσει και τα 8-10 χρόνια.

Τα συστήματα αυτοπαραγωγής - net metering είναι συστήματα εξοικονόμησης χρημάτων (επενδυτικό φωτοβολταϊκό) που μπορεί να εγκαταστήσει κανείς μόνο αν έχει ΔΕΗ και αν το σπίτι ή εν γένει το κτίριό του είναι νόμιμο. Από πλευράς οικονομικής απόσβεσης τα φωτοβολταϊκά συμψηφισμού μπορεί να επιστρέψουν τα χρήματά τους σε λιγότερο από 6 χρόνια αν μιλάμε για επιχείρηση με μεγάλη κατανάλωση ρεύματος (πχ ξενοδοχείο), ενώ αν εξετάζουμε ένα μικρό εξοχικό με μικρή ετήσια κατανάλωση, η απόσβεση ξεπερνά τα 10 χρόνια.

Συνεπώς, η απάντηση στην ερώτηση αυτόνομα φωτοβολταϊκά ή net metering δεν είναι μονοσήμαντη και εξαρτάται από την περίπτωση. Σαν γενικός κανόνας αν δεν υπάρχει ΔΕΗ ή η κατανάλωση είναι μικρή και εποχική (καλοκαίρι) συμφέρουν τα αυτονομα φωτοβολταικα, αν όμως υπάρχει ΔΕΗ και η κατανάλωση είναι μεγάλη συμφέρει η διασυνδεδεμένη αυτοπαραγωγή.

Πώς λειτουργεί ένα αυτόνομο φωτοβολταϊκό σύστημα;


αυτόνομα φωτοβολταικάΣυνοπτικά τα συστήματα αυτόνομης ρευματοδότησης λειτουργούν ως εξής: όσο υπάρχει ηλιοφάνεια τα φ/β πλαίσια μετατρέπουν τα φωτόνια της ηλιακής ενέργειας σε ηλεκτρικό ρεύμα εκμεταλλευόμενα το φωτοβολταϊκό φαινόμενο, ενώ ο ρυθμιστής φόρτισης φορτίζει τους συσσωρευτές με τη βοήθεια του φβ ρεύματος. Οι συσσωρευτές δίνουν την απαιτούμενη ενέργεια στο χρήστη μέσω του αντιστροφέα ο οποίος μετατρέπει την τάση των συσσωρευτών (συνεχής τάση-DC) σε χρήσιμη εναλλασσόμενη τάση (AC) για τον ιδιοκτήτη-χρήστη. Όταν δεν υπάρχει ηλιοφάνεια ο χρήστης παίρνει ενέργεια μόνο από τους συσσωρευτές μέχρι ενός ορίου εκφόρτισης (πχ 30%) ώστε να διαφυλαχθεί και η μακροζωία των μπαταριών.

Περισσότερα σχετικά με την αρχή λειτουργίας ενός αυτόνομου συστήματος μπορείτε να βρείτε στη σχετική σελίδα.

Υδραυλικό Ισοδύναμο Αυτόνομου Φωτοβολταικού Συστήματος


Ο πιο απλός τρόπος να εξηγηθεί ένα αυτόνομο φωτοβολταϊκό σύστημα είναι με τη χρήση ενός απλού υδραυλικού ισοδύναμου.

Αν θεωρήσουμε την ενέργεια ως νερό και τη συστοιχία μπαταριών ως μία δεξαμενή ύδατος, τότε εύκολα μπορούμε να κάνουμε τις αντιστοιχίες με το αυτόνομο φωτοβολταϊκό σύστημα.

Αναλυτικότερα, οι πηγές ενέργειας (είτε είναι ο ήλιος και τα φωτοβολταϊκά, είτε ο άνεμος και οι ανεμογεννήτριες, είτε το καύσιμο με τις γεννήτριες κα.) μπορούν να θεωρηθούν ως πηγές-κρουνοί νερού (ενέργειας), οι οποίες εγχέουν το νερό (ενέργεια) στη δεξαμενή (μπαταρία). Εκεί αποθηκεύεται μέχρι να χρειαστεί το νερό (ενέργεια) ο χρήστης, την οποία λαμβάνει μέσω απορροών (κρουνών εξόδου), οι οποίοι αντιστοιχίζονται με τους αντιστροφείς, οι οποίοι λαμβάνουν την ενέργεια από την μπαταρία και την αποδίδουν στο φορτίο-χρήστη.

υδραυλικό ισοδύναμο αυτόνομου φωτοβολταϊκούΑπό το παραπάνω υδραυλικό ισοδύναμο μπορούν εύκολα να κατανοηθούν πολλές παράμετροι της διαστασιολόγησης ενός αυτόνομου φωτοβολταϊκού. Παρακάτω παραθέτουμε κάποιες εύκολες αντιστοιχίες-σκέψεις για τον ενδιαφερόμενο σε αυτονομα φωτοβολταικα:

 • Ένα αυτόνομο φωτοβολταϊκό πρέπει να σχεδιαστεί ως ένα ισορροπημένο σύστημα όπως θα γινόταν με ένα υδραυλικό σύστημα.
 • Μπορούμε να φανταστούμε πόσο ασύμμετρο θα ήταν ένα υδραυλικό σύστημα με μια τεράστια δεξαμενή, την οποία τη γεμίζουν μικρές βρυσούλες με μικρή παροχή νερού ενώ στην κάτω πλευρά του προσπαθούν να πάρουν νερό μεγάλες απορροές με τεράστια δυνατότητα παροχής νερού (αντίστοιχα σε ένα αυτόνομο φωτοβολταϊκό αν υπάρχει τεράστια μπαταρία με λίγα φωτοβολταϊκά πλαίσια και ένα μεγάλο αντιστροφέα είναι εύκολα κατανοητό ότι η μπαταρία θα είναι μονίμως σε χαμηλά επίπεδα φόρτισης και σύντομα θα καταστραφεί).
 • Παρομοίως αν έχουμε μία μικρή δεξαμενή και ρίχνουμε από πάνω τεράστιες ποσότητες νερού τότε η δεξαμενή θα υπερχειλίζει και το νερό θα χύνεται έξω (αντίστοιχα και στα αυτονομα φωτοβολταικα αν έχουμε μία μικρή μπαταρία και πολλά φωτοβολταϊκά τότε η ενέργεια διαρκώς πηγαίνει χαμένη ενώ η ικανότητα αποθήκευσης για τις νυχτερινές ώρες είναι εξαιρετικά περιορισμένη).

Μπαταρίες για αυτόνομα φωτοβολταικά συστήματα

Το πιο φθαρτό σημείο ενός αυτόνομου φωτοβολταϊκού συστήματος είναι η συστοιχία συσσωρευτών. Ανάλογα με τον τύπο, την ποιότητα και τον τρόπο χρήσης των μπαταριών καθορίζεται ο χρόνος ζωής τους. Ο χρόνος ζωής των μπαταριών καθορίζεται από τον αριθμό των κύκλων φόρτισης-εκφόρτισης σε συγκεκριμένο ποσοστό εκφόρτισης (όσο βαθύτερα εκφορτίζεται μία μπαταρία τόσο λιγότερο χρόνο ζωής έχει) ανάλογα βέβαια με τη θερμοκρασία λειτουργίας τους.

Συνήθως σε μικρά αυτόνομα φωτοβολταϊκά συστήματα έως 1kW χρησιμοποιούνται μπαταρίες AGM-VRLA κλειστού τύπου με 400-800 κύκλους φόρτισης-εκφόρτισης στο 50% DoD (βάθος εκφόρτισης). Σε μεσαία συστήματα 1-2kW επιλέγονται ανοιχτού τύπου μπαταρίες με 1500 περίπου κύκλους στο 50% DoD ενώ σε μεγαλύτερα συστήματα επιλέγονται μπαταρίες OpzS-OpzV 2βολτες με πάνω από 2.500 κύκλους στο 50% DoD.

Οι μπαταρίες ενός αυτόνομου φωτοβολταϊκού θα πρέπει να έχουν το κατάλληλο μέγεθος ώστε να μην εκφορτίζονται πολλές φορές το χρόνο σε μεγάλο βάθος, θα πρέπει να έχουν εγκατασταθεί σε χώρο με θερμοκρασίες 20-25oC, θα πρέπει να φορτίζονται σωστά και να συντηρούνται κατάλληλα (προσθήκη υγρών όποτε απαιτείται). Μικρές λεπτομέρειες όπως η περιοδική εξισορρόπησή τους (βρασμός σε ψηλή τάση - equalisation) μπορεί να κάνουν τη διαφορά από ένα αξιόπιστο σύστημα παροχής ηλεκτρικής ενέργειας και ένα αποτυχημένο φωτοβολταϊκό αυτονομίας ρεύματος. Προσοχή! Μην αμελήσετε να βάλετε τον αισθητήρα θερμοκρασίας του ρυθμιστή φόρτισης (θα πρέπει να προσαρμόζεται η φόρτιση στην εκάστοτε θερμοκρασία).

Ο μηχανικός που σχεδιάζει ένα αυτόνομο φωτοβολταϊκό θα πρέπει να προβλέψει σωστά την χρήση των μπαταριών ώστε να επιλέξει το κατάλληλο μέγεθος και τον κατάλληλο τύπο. Ο κατασκευαστής του αυτόνομου φωτοβολταϊκού θα πρέπει να φροντίσει την ορθή επιλογή του χώρου εγκατάστασης (θερμοκρασία, αερισμός κλπ). Ο επιβλέποντας μηχανικός του έργου θα πρέπει να ρυθμίσει σωστά την φόρτιση των μπαταριών και να εκπαιδεύσει τον ιδιοκτήτη του για τη σωστή λειτουργία και συντήρησή τους.

Οι μπαταρίες των αυτόνομων συστημάτων είναι ένα υποσύστημα που διαρκώς εξελίσσεται και βελτιώνεται. Για περισσότερες τεχνικές οδηγίες καθώς και ρυθμίσεις ανάλογα με τον τύπο της μπαταρίας μπορείτε να πλοηγηθείτε στη σχετική σελίδα για μπαταρίες αυτόνομων φωτοβολταϊκών.

Πώς υπολογίζεται ένα αυτόνομο φωτοβολταικο σύστημα


αυτόνομο φωτοβολταϊκό ΑττικήΈνα από τα πιο κρίσιμα σημεία πριν την κατασκευή ταου αυτόνομου φωτοβολταϊκού συστήματος ηλεκτροπαραγωγής είναι η σωστή μελέτη, η οποία αφορά κυρίως τα φορτία που θα ηλεκτροδοτηθούν, τις ημέρες αυτονομίας και τον ετεροχρονισμό τους (δηλαδή ποιές συσκευές θα μπορούν να λειτουργούν ταυτόχρονα και για πόσο χρόνο).

Η ισχύς των φορτίων που θα ηλεκτροδοτούνται ταυτόχρονα από ένα αυτόνομο σύστημα επηρεάζει ουσιαστικά την ισχύ των πλαισίων (απαιτούμενη ενέργεια) και τον αντιστροφεά (ικανότητα ταυτόχρονης ισχύος) που θα πρέπει να εγκατασταθούν και σε συνδυασμό με τις ανάγκες χρόνου αυτονομίας καθορίζει τον αριθμό και το μέγεθος των συσσωρευτών (τάση-χωρητικότητας) και τον τρόπο σύνδεσής τους.

Συνοπτικά αναφέρουμε ότι στα αυτονομα φωτοβολταικα αφού υπολογιστεί η ημερήσια ενέργεια (χειμώνα και καλοκαίρι) σε kWh υπολογίζεται η απαιτούμενη ισχύς φωτοβολταϊκών πάνελ σε kWp για να στηρίξει το φορτίο αλλά και να φορτίσει τις μπαταρίες (σαν απλός κανόνας και μόνο 1 πάνελ των 250Watts μπορεί να δώσει περίπου 1kWh το καλοκαίρι και 0,5kWh το χειμώνα). Εν συνεχεία επιλέγεται η τάση των συσσωρευτών ανάλογα με το μέγεθος του φ/β (κάτω από 1kW φβ επιλέγουμε 12V, μέχρι 3kW 24V και από εκεί και πάνω 48V) και ακολούθως ο ρυθμιστής φόρτισης (ανάλογα με την ισχύ των πάνελ και την τάση της συστοιχίας συσσωρευτών). Τέλος από την τάση της μπαταρίας και την ισχύ ταυτόχρονης λειτουργίας επιλέγουμε τον αντιστροφέα (αν θέλουμε να έχουμε για παράδειγμα ταυτόχρονα σε λειτουργία ένα ψυγείο 200Watts, λάμπες 100Watts και ένα πλυντήριο 2kW δεν μπορούμε να επιλέξουμε αντιστροφέα κάτω από 2.5kW).

Για περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με αυτόνομα φωτοβολταικά συστηματα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και τους υπολογισμούς ενός αυτόνομου συστήματος φβ δείτε τη σελίδα υπολογισμοί για αυτονομα φωτοβολταικα.

Υβριδικά Αυτόνομα Συστήματα με Ανεμογεννήτρια και Φωτοβολταικα

Στο σημείο αυτό πρέπει να υπογραμμιστεί ότι η εγγενής αδυναμία των αυτονομων φωτοβολταϊκών να παράγουν ρεύμα σε συνθήκες συννεφιάς ή κατα τη διάρκεια της νύκτας μπορεί να ανιμετωπιστεί στα αυτονομα φωτοβολταικά με την παράλληλη χρήση για παράδειγμα μιας μικρής ανεμογεννήτριας (ή μιας γεννήτριας - ηλεκτροπαραγωγού ζεύγους) μειώνοντας με αυτό τον τρόπο τις απαιτήσεις για συσσωρευτές.

Σε περίπτωση που χρησιμοποιηθεί γεννήτρια μαζί με το αυτόνομο θα πρέπει να επιλεγεί αντιστροφέας/φορτιστής ο οποίος μπορεί να φορτίσει τις μπαταρίες όταν λειτουργεί η γεννήτρια. Οι αντιστροφείς για αυτόνομα που είναι ταυτόχρονα και φορτιστές διαχειρίζονται την ενέργεια από τη γεννήτρια καταλλήλως ώστε ενώ φορτίζονται οι μπαταρίες να δίνεται το απαιτούμενο ρεύμα στις καταναλώσεις. Περισσότερα στην ενότητα για υβριδικά αυτόνομα και ανεμογεννήτριες.

διάγραμμα για υβριδικό αυτόνομο φωτοβολταϊκό

Σχεδίαση, Εγκατάσταση και Συντήρηση Αυτόνομου Φωτοβολταϊκού

Πρέπει ο χρήστης να κατανοήσει ότι η παραγωγή ρεύματος δεν είναι μία απλή διαδικασία και πρέπει να γίνεται από εξειδικευμένο συνεργείο. Όπως φαίνεται και στο παρακάτω ηλεκτρολογικό διάγραμμα ο τρόπος συνδεσμολογίας και οι διατάξεις που θα χρησιμοποιηθούν πρέπει να επιλεγούν από ειδικό μηχανικό, έμπειρο σε αυτόνομα.

Τα αυτόνομα φωτοβολταϊκά συστήματα δεν έχουν καμία σχέση με τα διασυνδεδεμένα (grid-tied ή on-grid) όσον αφορά την μελέτη και την κατασκευή τους.

Ειδικά τα μέσα προστασίας και ασφάλειας που θα επιλεγούν για ένα αυτόνομο σύστημα θέλουν ιδιαίτερη γνώση και προσοχή (η συστοιχία των συσσωρευτών για παράδειγμα αν δεν σχεδιαστεί σωστά το σύστημα και οι ασφάλειες που θα τοποθετηθούν μπορεί να δημιουργήσει τεράστια προβλήματα). Παρομοίως και η ασφάλιση των φωτοβολταϊκών πλαισίων είναι ένα κρίσιμο κομμάτι για να μην έχουμε κινδύνους ζημιών. Δεν πρέπει επίσης σε ένα αυτόνομο φωτοβολταϊκό (συνήθως εγκαθίστανται σε νησιά κοντά σε θάλασσα ή σε βουνά μακριά από τη ΔΕΗ) να παραβλέπεται ο κίνδυνος κεραυνοπληξίας.

Όσον αφορά τη συντήρηση ενός αυτόνομου συστήματος, αυτή είναι πολύ απλή και με τις οδηγίες ενός έμπειρου τεχνικού μπορείτε να την κάνετε ως ένα σημείο και μόνοι σας (περισσότερα στη σχετική σελίδα για εγκατάσταση αυτόνομων και συντήρηση).

Ο ενδιαφερόμενος σε συνεργασία με εξειδικευμένο μηχανικό φωτοβολταϊκών θα πρέπει να αξιολογήσει τις ανάγκες του κτιρίου και της οικογένειάς του ώστε να σχεδιαστεί ένα οικονομικό, ασφαλές, αξιόπιστο και λειτουργικό ανεξάρτητο σύστημα ηλεκτροδότησης. Προσοχή, όπως δεν είναι όλοι οι γιατροί ίδιοι, έτσι δεν είναι και όλοι οι μηχανικοί ίδιοι. Όχι μόνο πρέπει να απευθυνθείτε σε ηλεκτρολόγο μηχανικό και μόνο αλλά σε εξειδικευμένο ηλεκτρολόγο μηχανικό αυτόνομων φωτοβολταϊκών!

Περισσότερα στοιχεία μπορεί ο ενδιαφερόμενος να βρει στη σελίδα για εγκατάσταση αυτόνομου φωτοβολταϊκού.

Τριφασικά αυτόνομα φωτοβολταικα συστηματα

τριφασικά αυτόνομα φωτοβολταϊκάΈνα αυτόνομο φωτοβολταϊκό δύναται να τροφοδοτήσει ακόμη και ένα τριφασικό φορτίο. Τα τριφασικά αυτονομα φωτοβολταικά συστήματα συνήθως χρησιμοποιούνται σε μεγάλες εξοχικές κατοικίες, σε επιχειρήσεις με τριφασικά φορτία, απομακρυσμένες ξενοδοχειακές μονάδες, μοναστήρια κλπ.

Σε αυτές τις περιπτώσεις συνήθως χρησιμοποιείται τεχνική AC coupling με SMA αντιστροφείς. Μικρότερα τριφασικά συστήματα με DC coupling χρησιμοποιούν περισσότερους αντιστροφείς (πλήθος πολλαπλάσιο του 3).

Η εταιρεία μας είναι από τις λίγες εταιρείες στην Ελλάδα που μπορούν να εγγυηθούν την αξιόπιστη κατασκευή αυτόνομων φωτοβολταϊκών μεγάλου μεγέθους για την τροφοδότηση τριφασικών φορτίων.

Πόσο κοστίζουν τα αυτονομα φωτοβολταικα συστήματα ηλεκτροδότησης

Η τιμή ενός αυτόνομου φβ συστήματος παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας μπορεί να κυμανθεί από μερικές εκατοντάδες ευρώ έως μερικές δεκάδες χιλιάδες ευρώ, ανάλογα με την χρήση, τις απαιτήσεις των ηλεκτρικών φορτίων και την αυτονομία που ζητείται. Περισσότερα σχετικά με τιμές των αυτόνομων στη σχετική σελίδα.

Το κόστος ενός αυτόνομου φ/β εξαρτάται καθαρά από τις δυνατότητες και την ποιότητα των προσφερόμενων υλικών, για αυτό το λόγο ποτέ δύο συστήματα δεν έχουν τις ίδιες τιμές (δύο μπαταρίες με τη ίδια χωρητικότητα και την ίδια τάση μπορεί να διαφέρουν δραματικά για παράδειγμα στον αριθμό των κύκλων "ζωής"). Για να μπορέσετε να συγκρίνετε τιμές και προσφορές πρέπει πριν απευθυνθείτε σε υπεύθυνες, αξιόπιστες και εξειδικευμένες εταιρείες του τομέα να έχετε κάνει κάποια σχετική μελέτη.

Γενικά τα αυτόνομα συστήματα διακρίνονται σε τρείς χοντρικά κατηγορίες:

1. Μικρά αυτόνομα φωτοβολταικα συστήματα (για εξοχικά, τροχόσπιτα, τροχοβίλες) κάτω από 1kw τα οποία "σηκώνουν" φορτία όπως ψυγείο, φώτα, τηλεόραση, ραδιόφωνο, απορροφητήρα, ανεμιστήρα κλπ και κοστίζουν από΄1.000€ έως το πολύ 3.000€ (ΜΕ ΦΠΑ - ΜΕ Εγκατάσταση).

2. Μεσαία αυτόνομα συστήματα (για μεγαλύτερα εξοχικά ή μικρές κύριες κατοικίες) έως 3kw τα οποία "σηκώνουν" κλιματιστικά, σεσσουάρ, ηλεκτρικό σίδερο, ηλεκτρική σκούπα και πλυντήριο και κοστίζουν από 4.000€ έως και 7.000€.

3. Μεγαλύτερα αυτονομα φωτοβολταικα συστήματα (για κύριες κατοικίες) 5kw ή 10kw τα οποία μπορούν να τροφοδοτήσουν επιπλέον ηλεκτρικές κουζίνες, φούρνο, πλυντήρια, θερμοσίφωνες κλπ και κοστίζουν πάνω από 9.000€.

Μεγάλη προσοχή απαιτείται όταν κανείς πρόκειται να προβεί στην αγορά ενός μεταχειρισμένου αυτόνομου φωτοβολταϊκού. Όπως περιγράφεται αναλυτικότερα και στην σελίδα για μεταχειρισμένα αυτόνομα φωτοβολταϊκά αν κάποιος δεν γνωρίζει με ακρίβεια την χρήση (παρακολούθηση με τηλεμετρία) και τη διάρκεια λειτουργίας του συστήματος (τιμολόγια αγοράς) θα πρέπει να είναι πολύ επιφυλακτικός.

Οικονομική Απόσβεση ενός αυτόνομου φωτοβολταϊκού συστήματος

αυτόνομα φωτοβολταϊκά συστήματαΗ λύση της εγκατάστασης ενός αυτόνομου φβ δεν ταιριάζει σε κάθε περίπτωση. Όπως ήδη έχει αναφερθεί τα αυτόνομα συστήματα επιλέγονται κυρίως σε περιπτώσεις όπου δεν υπάρχει σύνδεση με το δημόσιο δίκτυο ή το κόστος αυτής είναι μεγάλο. Στις περιπτώσεις αυτές η απόσβεση του κεφαλαίου της αρχικής επένδυσης γίνεται από την πρώτη κιόλας μέρα λειτουργίας.

Για παράδειγμα, μία απομακρυσμένη από το δίκτυο κατοικία για την οποία η ΔΕΗ ζητά 50.000€ για τη διασύνδεσή της μπορεί με 30.000€ να έχει ρεύμα ισοδύναμο της ΔΕΗ! Σε αυτή την περίπτωση η απόσβεση έχει ολοκληρωθεί πριν καν λειτουργήσει το σύστημα.

Παρομοίως μία μικρή εξοχική κατοικία από τη οποία η ΔΕΗ ζητά 8.000€ για σύνδεση μπορεί με 6.000€ να καλύψει τις ανάγκες σε ρεύμα (φωτισμό, ψυγείο, πλυντήριο, τηλεόραση, υπολογιστή, μικροσυσκευές κα.).

Ομως ακόμη και σε περιπτώσεις που το κόστος της σύνδεσης με τη ΔΕΗ είναι μικρό η απόσβεση ενός συστήματος αυτονομίας μπορεί να γίνει σε λιγότερο από 10 χρόνια ανάλογα με το μέγεθος του συστήματος.

Γιατί να επιλέξετε εμάς για το αυτόνομο φωτοβολταϊκό σας

Αν θέλετε να εγκαταστήσετε ένα αξιόπιστο αυτόνομο φωτοβολταϊκό εμπιστευτείτε μας επειδή:

 • Αγαπάμε τη δουλειά μας και τα αυτόνομα φωτοβολταϊκά
 • Σεβόμαστε τα χρήματά σας και την περίοδο που διανύει η χώρα μας
 • Έχουμε την εμπειρία της εγκατάστασης εκατοντάδων φωτοβολταϊκών σε όλη την Ελλάδα
 • Προσφέρουμε τιμές χαμηλότερες από e-shop ΜΕ Εγκατάσταση
 • Δίνουμε εγγύηση καλής λειτουργίας 2 ετών
 • Προσφέρουμε after-sales τηλεφωνική και όχι μόνο υποστήριξη 24 ώρες το 24ωρο 7 μέρες την εβδομάδα
 • Διαθέτουμε τα ποιοτικότερα υλικά στην αγορά των αυτόνομων φωτοβολταϊκών
 • Προσφέρουμε άμεση διαθεσιμότητα στο 99% των εμπορευμάτων μας
 • Η ποιότητα των εγκαταστάσεών μας ξεχωρίζει (δείτε έργα μας)
 • Δίνουμε σημασία στο καλαίσθητο αποτέλεσμα
 • Προσφέρουμε εργασία σε Έλληνες τεχνικούς ΜΕ Ασφάλιση ΙΚΑ
 • Καταθέτετε τα χρήματά σας ταχύτατα και με ασφάλεια σε Ελληνική τράπεζα
 • Διαθέτουμε γραφεία στο Κέντρο της Αθήνας (πραγματική επαγγελματική έδρα) όπου μπορείτε να μας βρείτε ανά πάσα στιγμή
 • Η τιμολόγηση γίνεται από την MP-Energy και όχι από "συνεργαζόμενες εταιρείες" (που ποτέ δεν γνωρίσατε) ώστε να διαχέεται η ευθύνη εγκατάστασης
 • Σε όλα τα έργα εγγυώμαστε τη διαρκή παρουσία του πολύπειρου ιδιοκτήτη της MP-Energy και Γεν. Δ/ντη μας Διδάκτορος Ηλεκτρολόγου Μηχανικού ΕΜΠ κ. Μιχάλη Πέτσιου

Η MP-Energy Νο1 εταιρεία στα αυτονομα φωτοβολταικα

Η MP-Energy Solutions (Αθήνα) με την πολύχρονη εμπειρία της σε οικιακά αυτόνομα συστήματα ηλεκτροδότησης με το εξειδικευμένο επιστημονικό και τεχνικό της προσωπικό εγγυάται την επιλογή της βέλτιστης λύσης για την αυτόνομη ηλεκτροδότηση της οικίας σας στις καλύτερες τιμές. Εκατοντάδες ενθουσιασμένοι πελάτες (δείτε μαρτυρίες πελατών μας) μας μπορούν να πιστοποιήσουν τον επαγελματισμό μας και την έμπρακτη αγάπη μας για τα αυτόνομα φωτοβολταϊκά. Η έδρα μας βρίσκεται στην Αθήνα (κέντρο) και εξυπηρετούμε ολόκληρη την Ελλάδα.

Καλέστε μας άμεσα στο 210 3217895 και ένας εξειδικευμένος μηχανικός φωτοβολταϊκών θα συζητήσει τις ανάγκες σας και θα εξατομικεύσει τις προτεινόμενες λύσεις της εταιρείας μας σε αυτόνομα φωτοβολταικά συστήματα.