Αυτόνομα Φωτοβολταϊκά Συστήματα
Τα αυτόνομα φωτοβολταϊκά συστήματα είναι μή διασυνδεδεμένα με το Δημόσιο Δίκτυο φωτοβολταϊκά συστήματα, τα οποία παράγουν αξιόπιστα και με ασφάλεια ηλεκτρικό ρεύμα με φωτοβολταϊκά πάνελ (από τον ήλιο), χωρίς σύνδεση με το Δημόσιο Δίκτυο (απουσία ΔΕΗ ή κατάργηση ΔΕΗ), ενώ ελλείψει ηλιοφάνειας (συννεφιά, βροχή ή νύχτα) τροφοδοτούν τα φορτία από συσσωρευτές (μπαταρίες).
Δείτε παρακάτω τις πιο δημοφιλείς προσφορές της MP-Energy με τιμές για αυτονομα φωτοβολταικα πακέτα ΜΕ εγκατάσταση:
Δείτε όλες τις νέες προσφορές μας για αυτόνομα φωτοβολταϊκά συστήματα!
Περισσότερες προσφορές για αυτόνομα φωτοβολταϊκά πακέτα μπορείτε να δείτε στην αντίστοιχη ενότητα.
Πλέον η αυτόνομη ηλεκτροδότηση με φωτοβολταϊκά αυτόνομα είναι όχι μόνο οικονομική αλλά και αξιόπιστη. Τα αυτόνομα φωτοβολταϊκά απέχουν πολύ από τα μή αξιόπιστα αυτόνομα συστήματα της προηγούμενης δεκαετίας. Η παροχή ηλεκτρικής ενέργειας είναι αδιάλειπτη και ικανή να τροφοδοτήσει οποιοδήποτε φορτίο αρκεί να έχει γίνει η σωστή μελέτη από εξειδικευμένο μηχανικό για αυτόνομα φωτοβολταϊκά. Ένα αυτόνομο φωτοβολταϊκό δύναται να τροφοδοτήσει οποιοδήποτε ηλεκτρικό φορτίο κάθε μεγέθους μονοφασικό ή τριφασικό.
Τα αυτόνομα φωτοβολταϊκά συστήματα μπορούν να τροφοδοτήσουν αξιόπιστα και οικονομικά χωρίς διασύνδεση με ΔΕΗ σπίτια εξοχικά, μόνιμες κατοικίες, μικρές επιχειρήσεις, ξενοδοχεία, μοναστήρια, ποιμνιοστάσια, αντλιοστάσια, θερμοκήπια, γεωτρήσεις κλπ. Οι τιμές των αυτόνομων συστημάτων έχουν πέσει δραματικά και τα καθιστούν εξαιρετική επιλογή για ρεύμα χωρίς δεη.
Η MP-Energy με έδρα την Αθήνα (Αττική) εξειδικεύεται εδώ και δεκαετίες απόλυτα στα αυτόνομα φωτοβολταϊκά συστήματα ηλεκτροδότησης και με εμπειρία εκατοντάδων εγκατεστημένων έργων, σε όλη την Ελλάδα, εγγυάται αξιόπιστη μελέτη, άμεση προμήθεια υλικών και τεχνικά άρτια εγκατάσταση ενός αποτελεσματικού και οικονομικού αυτόνομου φωτοβολταϊκού συστήματος.
Για περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τιμές για αυτόνομα φωτοβολταϊκά πλοηγηθείτε στην σχετική σελίδα των προσφορών για αυτόνομα φωτοβολταϊκά κιτ ή καλέστε μας στο 210 3217895.
Συμπληρώστε την φόρμα για να δείτε το μέγεθος και το κόστος του αυτόνομου φωτοβολταϊκού που σας ταιριάζει.
Στη συνέχεια μπορείτε να ενημερωθείτε αναλυτικότερα για φωτοβολταϊκά αυτόνομα συστήματα, τον τρόπο υπολογισμού τους, τη διαδικασία εγκατάστασης, τις τιμές για αυτονομα φωτοβολταικα, τις προσφορές μας κα.
Εισαγωγή στα αυτόνομα φωτοβολταϊκά συστήματα
Τι είναι τα αυτόνομα φωτοβολταικα συστήματα;
Αυτόνομα φωτοβολταϊκά συστήματα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας (ρεύματος) ονομάζονται εκείνα τα συστήματα ηλεκτροδότησης που παράγουν ηλεκτρική ενέργεια από τον ήλιο (φωτοβολταϊκά πάνελ) ή τον άνεμο (ανεμογεννήτρια) και την αποθηκεύουν σε συσσωρευτές (μπαταρίες), χωρίς απαραίτητα (μπορούν να παραμείνουν και συνδεδεμένα με το δημόσιο δίκτυο) να συνδέονται με το δημόσιο δίκτυο ηλεκτρισμού (ΔΕΗ) παρέχοντας ενεργειακή αυτονομία με τη βοήθεια φωτοβολταϊκών. Τα συστήματα αυτόνομης ηλεκτροδότησης μπορούν να είναι και υβριδικά στην περίπτωση που συνεργάζονται και με άλλες πηγές ενέργειας όπως ένα μικρό υδροηλεκτρικό, μια ανεμογεννήτρια ή ακόμη και ένα ηλεκτροπαραγωγό ζεύγος.
Ένα αυτόνομο φωτοβολταικο σύστημα μπορεί να εξάγει συνεχή τάση (μικρά αυτόνομα σε σκάφη ή τροχόσπιτα που τροφοδοτούν DC μικρές συσκευές όπως ψυγεία και LED) ή εναλλασσόμενη τάση (απαιτείται μετατροπέας από DC σε AC που ονομάζεται αντριστροφέας). Επιπλέον, μπορεί να είναι είτε μονοφασικό είτε τριφασικό.
Τα συστήματα αυτόνομης ηλεκτροδοτησης διακρίνονται επίσης σε συστήματα με αποθήκευση (πραγματική αυτονομία - κατάργηση ΔΕΗ) ή χωρίς αποθήκευση (συνήθως διατηρείται η σύνδεση με ΔΕΗ). Η αυτονομία ενός συστήματος καθορίζεται από το μέγεθος της φωτοβολταϊκής συστοιχίας αλλά και της μπαταρίας.
Σε ένα σύστημα αυτόνομης παραγωγής ενέργειας χωρίς αποθήκευση, όσο φωτίζεται από τον ήλιο η φωτoβολταϊκή συστοιχία, η παραγόμενη ενέργεια αποδίδεται στην κατανάλωση χωρίς να αποθηκεύεται σε συσσωρευτές (μπαταρίες). Το πλεόνασμα χάνεται και κατα τη διάρκεια μη ύπαρξης ηλιοφάνειας δεν υπάρχει τάση. Χρησιμοποιούνται κυρίως σε συστήματα άρδευσης-άντλησης.
Στα αυτόνομα φωτοβολταϊκά συστήματα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με αποθήκευση η παραγόμενη ενέργεια χρησιμοποιείται για την απευθείας τροφοδοσία των καταναλώσεων και η περίσσεια αποθηκεύεται σε μπαταρίες ώστε να χρησιμοποιηθεί κατα τη διάρκεια της νύχτας ή περιόδου συννεφιάς. Οι μέρες που μπορεί να στηρίξει ένα αυτόνομο την κατανάλωση συνήθως ονομάζεται αυτονομία ρεύματος και εξαρταται από την χωρητικότητα των συσσωρευτών (εκφράζεται σε Ah και πολλαπλασιαζόμενη με την τάση μας δίνει το μέγεθος της αποθηκευμένης ενέργειας σε Wh). Περισσότερα για μπαταρίες φωτοβολταϊκών αυτόνομων συστημάτων ρευματοδότησης στη σχετική ενότητα.
Ένα αυτόνομο φωτοβολταϊκό με αποθήκευση περιλαμβάνει πέρα από τα φωτοβολταϊκά πλαίσια και τους συσσωρευτές, έναν ελεγκτή φόρτισης, ο οποίος ελέγχει τους κύκλους φόρτισης και εκφόρτισης των μπαταριών, ανάλογα με τη ζήτηση των καταναλώσεων και τις συνθήκες ηλιοφάνειας και έναν αντιστροφέα μετατροπής της τάσης από συνεχή σε εναλλασσόμενη. Δείτε προσφορές και τιμές για αυτόνομα φωτοβολταϊκά πακέτα στην αντίστοιχη ενότητα.
Τί να προσέξετε πρίν εγκαταστήσετε ένα αυτόνομο φωτοβολταϊκό σύστημα
Στην ενότητα αυτή παρουσιάζουμε συνοπτικά το απόσταγμα της πολυετούς εμπειρίας της MP-Energy σε αυτόνομα φωτοβολταϊκά συστήματα. Για περισσότερες λεπτομέρειες δείτε την αντίστοιχη ενότητα με τις βασικές ερωτήσεις και απαντήσεις για αυτόνομα φωτοβολταϊκά. Συνοπτικά:
- Επιλέξτε να συνεργαστείτε με εξειδικευμένη εταιρεία ή ηλεκτρολόγο μηχανικό με εμπειρία στα αυτόνομα φωτοβολταϊκά συστήματα καθώς δεν είναι όλα τα φωτοβολταϊκά ίδια (όπως ο καρδιολόγος δεν είναι το ίδιο με έναν ρευματολόγο αν και οι δύο ιατρική έχουν σπουδάσει).
- Ζητήστε να δείτε παρόμοια αυτόνομα φωτοβολταϊκά έργα ή να πάρετε συστάσεις από υπαρκτούς πελάτες.
- Ζητήστε να γίνει μελέτη ηλεκτρικών φορτίων. Πρίν να δώσετε τις ανάγκες σας στον μηχανικό αυτόνομων φωτοβολταϊκών σας κάντε μία αναλυτική συζήτηση με συγγενείς ή συνεργάτες που θα χρησιμοποιούν το κτίριο ώστε τα δεδομένα να είναι όσο πιο κοντά γίνεται στην πραγματικότητα.
- Επιλέξτε μπαταρίες βαθειάς εκφόρτισης, με πάνω από 2000 κύκλους για μόνιμη κατοικία και πάνω από 800 κύκλους για εξοχικό σπίτι.
- Ζητήστε αντιστροφέα καθαρού ημιτόνου ειδικό για αυτόνομα φωτοβολταϊκά.
- Ζητήστε ρυθμιστή φόρτισης MPPT και όχι PWM (ακόμη και για ένα μικρό φωτοβολταϊκό σύστημα).
- Επιμείνετε σε επώνυμα φωτοβολταϊκά πάνελ με αξιόπιστες εγγυήσεις.
- Συζητήστε τον τρόπο στήριξης των φωτοβολταϊκών πλαισίων και λάβετε γνώση για τον τρόπο αγκύρωσης και στεγάνωσης.
- Επιλέξτε αλουμίνιο στην επαφή με το φωτοβολταϊκό πάνελ και αν είστε κοντά στη θάλασσα ανοδιωμένο αλουμίνιο.
- Ζητήστε όλες οι μόνιμες συνδέσεις να γίνονται με inox εξαρτήματα.
- Ζητήστε ηλεκτρικά σχέδια της εγκατάστασης, αναλυτικές οδηγίες λειτουργίας και συντήρησης και επαρκή εκπαίδευση πρίν τη χρήση.
- Ζητήστε αποδείξεις και τιμολόγια για τα υποσυστήματα που εγκαθιστάτε (έτσι βεβαιώνεστε ότι είναι καινούρια, αμεταχείριστα και όχι προϊόντα κλοπής, επίσης έχετε εγγυήσεις).
Πού χρησιμοποιούνται τα αυτόνομα φωτοβολταϊκά συστήματα;
Τα συστήματα αυτόνομης ηλεκτροδότησης αποτελούν ιδανική επιλογή για εξοχικές κατοικίες - σπίτια (τροχόσπιτα, τροχοβίλες, απομακρυσμένες επιχειρήσεις, κ.α.), για σπίτια που δεν μπορούν να συνδεθούν με το δημόσιο δικτυο της ΔΕΗ (είτε γιατί δεν υπάρχει άδεια, είτε γιατί είναι απομακρυσμένο το δίκτυο και έχει τεράστιο κόστος, είτε γιατί δεν έχει ολοκληρωθεί η πληρωμή του ΙΚΑ κλπ κλπ.) και για απομακρυσμένες τουριστικές επιχειρήσεις (αυτόνομο φωτοβολταϊκό για αφαλάτωση, αυτόνομο φωτοβολταϊκό για καντίνα, αυτονομο φωτοβολταικο για πισινα, αυτονομο φωτοβολταικο για κλιματιστικο, για ζαχαροπλαστείο, αυτόνομο φωτοβολταϊκό για καταλύματα τύπου airbnb, ενοικιαζόμενα, αυτόνομο φωτοβολταϊκό για ξενοδοχείο, αυτόνομο φωτοβολταϊκό για αντληση νερού / γεώτρηση, αυτόνομο φωτοβολταϊκό για στάβλο, κτηνοτροφική μονάδα, ποιμνιοστάσιο, αντληση νερου με φωτοβολταικα (χωρις μπαταρια), αυτονομο φωτοβολταικο για σύστημα συναγερμού και κάμερες, αυτόνομο φωτοβολταϊκό για θερμοκήπιο, αυτόνομο φωτοβολταϊκό για αρμεκτικό μηχάνημα, αυτόνομο φωτοβολταϊκό για πυρηνικό καταφύγιο κα.). Η πλέον συνήθης χρήση αυτών των συσημάτων είναι η εγκατάσταση ενός αυτόνομου φωτοβολταϊκού για εξοχικό. Επίσης τα συστήματα αυτονομίας ρεύματος αποτελούν βέλτιστη λύση back-up (παρέχοντας ενεργειακή αυτονομία) για ένα νοικοκυριό, σπίτι - μόνιμη κατοικία ή μία επιχείρηση που θέλει σε περίπτωση διακοπής της παροχής ηλεκτρικού ρεύματος (απεργίες ΔΕΗ, διακοπή ρεύματος κλπ.) να έχει αυτονομία ρεύματος με φωτοβολταικά σε κάποια βασικά φορτία (ψυγείο, φωτισμό, τηλεόραση, internet, συναγερμός, κλπ.). Τα τελυταία χρόνια που έχει ανέβει ιδιαίτερα το κόστος ηλεκτρικού ρεύματος και έχουν πληθύνει τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα εναι πολύ συχνές οι ζητήσεις για αυτόνομο φωτοβολταϊκό για φόρτιση ηλεκτρικού αυτοκινήτου. Τέλος, δεν είναι λίγα τα σπίτια που ζητούν την εγκατάσταση ενός αυτόνομου φωτοβολταϊκού συστήματος με σκοπό την πλήρη κατάργηση ΔΕΗ.
Net Metering ή αυτόνομα φωτοβολταϊκά;
Πολλοί προσπαθούν να συγκρίνουν τα αυτόνομα φωτοβολταϊκά συστήματα με την αυτοπαραγωγή ενέργειας ή αγγλιστί net metering. Θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι πρόκειται για δύο εντελώς διαφορετικά σχήματα φωτοβολταϊκών που εξυπηρετούν εντελώς διαφορετικές ανάγκες-προβλήματα.
Τα αυτόνομα φωτοβολταϊκά λύνουν ξεκάθαρα το πρόβλημα της αυτόνομης ηλεκτροδότησης εν τη απουσία του Δημοσίου Δικτύου (ΔΕΗ), είτε αυτό είναι ακριβό-απομακρυσμένο, είτε είναι αδύνατο να υπάρξει (παράνομα σπίτια-αυθαίρετα), είτε είναι επισφαλές (συχνές διακοπές ρεύματος ή αυξημένος κίνδυνος black out). Ένα αυτόνομο φωτοβολταϊκό μπορεί να αποσβέσει την αξία του από την πρώτη μέρα εγκατάστασης στις παραπάνω περιπτώσεις, ενώ σε ένα σπίτι συνδεδεμένο με τη ΔΕΗ η απόσβεση μπορεί να ξεπεράσει και τα 8-10 χρόνια.
Τα συστήματα αυτοπαραγωγής - net metering είναι συστήματα εξοικονόμησης χρημάτων (επενδυτικό φωτοβολταϊκό) που μπορεί να εγκαταστήσει κανείς μόνο αν έχει ΔΕΗ και αν το σπίτι ή εν γένει το κτίριό του είναι νόμιμο. Από πλευράς οικονομικής απόσβεσης τα φωτοβολταϊκά συμψηφισμού μπορεί να επιστρέψουν τα χρήματά τους σε λιγότερο από 6 χρόνια αν μιλάμε για επιχείρηση με μεγάλη κατανάλωση ρεύματος (πχ ξενοδοχείο), ενώ αν εξετάζουμε ένα μικρό εξοχικό με μικρή ετήσια κατανάλωση, η απόσβεση ξεπερνά τα 10 χρόνια.
Συνεπώς, η απάντηση στην ερώτηση αυτόνομα φωτοβολταϊκά ή net metering δεν είναι μονοσήμαντη και εξαρτάται από την περίπτωση. Σαν γενικός κανόνας αν δεν υπάρχει ΔΕΗ ή η κατανάλωση είναι μικρή και εποχική (καλοκαίρι) συμφέρουν τα αυτόνομα φωτοβολταϊκά, αν όμως υπάρχει ΔΕΗ και η κατανάλωση είναι μεγάλη συμφέρει η διασυνδεδεμένη αυτοπαραγωγή.
Πώς λειτουργεί ένα αυτόνομο φωτοβολταϊκό σύστημα;
Συνοπτικά τα συστήματα αυτόνομης ρευματοδότησης λειτουργούν ως εξής: όσο υπάρχει ηλιοφάνεια τα φωτοβολταϊκά πλαίσια μετατρέπουν τα φωτόνια της ηλιακής ενέργειας σε ηλεκτρικό ρεύμα εκμεταλλευόμενα το φωτοβολταϊκό φαινόμενο, ενώ ο ρυθμιστής φόρτισης φορτίζει τους συσσωρευτές με τη βοήθεια του φβ ρεύματος. Οι συσσωρευτές δίνουν την απαιτούμενη ενέργεια στο χρήστη μέσω του αντιστροφέα ο οποίος μετατρέπει την τάση των συσσωρευτών (συνεχής τάση-DC) σε χρήσιμη εναλλασσόμενη τάση (AC) για τον ιδιοκτήτη-χρήστη. Όταν δεν υπάρχει ηλιοφάνεια ο χρήστης παίρνει ενέργεια μόνο από τους συσσωρευτές μέχρι ενός ορίου εκφόρτισης (πχ 30%) ώστε να διαφυλαχθεί και η μακροζωία των μπαταριών.
Περισσότερα σχετικά με την αρχή λειτουργίας ενός αυτόνομου φωτοβολταϊκού συστήματος μπορείτε να βρείτε στη σχετική σελίδα.
Υποσυστήματα Αυτόνομου φωτοβολταϊκού συστήματος
Όπως είδη αναφέραμε τα βασικά υποσυστήματα ενός αυτόνομου φωτοβολταϊκού συστήματος είναι:
- Τα φωτοβολταικά πάνελ (photovoltaic panels) τα οποία συλλέγουν την ηλιακή ενέργεια και την μετατρέπουν σε ηλεκτρική. Τα φωτοβολταικα είναι πηγές ρεύματος και παράγουν συνεχές ρεύμα και τάση. Οι δύο βασικοί τύποι είναι τα μονοκρυσταλλικά και τα πολυκρυσταλλικά πάνελ. Ένα φωτοβολταϊκό πλαίσιο χαρακτηρίζεται από την ισχύ του σε ιδανικές συνηθήκες (Wp). Στα αυτόνομα φωτοβολταϊκά οι διαφορές δεν είναι μεγάλες αν και τα μονοκρυσταλλικά πάνελ είναι αισθητικά πιο όμορφα, καταλαμβάνουν λιγότερο χώρο και παράγουν λίγο περισσότερο σε συνθήκες συννεφιάς. Χρήσιμη Συμβουλή -> Σε ένα αυτόνομο φωτοβολταϊκό πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη βαρύτητα στον προσανατολισμό και την κλίση του φωτοβολταϊκού πάνελ ανάλογα με τη χρήση του συστήματος (χειμώνα ή καλοκαίρι, μεσημέρι ή βράδυ κοκ.).
- Ο ρυθμιστής φόρτισης ή ελεγκτής φόρτισης (solar charge controller) είναι το "μυαλό" του αυτόνομου φωτοβολταϊκού συστήματος και είναι εκείνο το υποσύστημα που αναλαμβάνει τη φόρτιση των μπαταριών. Λαμβάνει ως είσοδο την έξοδο των φωτοβολταϊκών πλαισίων και την μετατρέπει σε κατάλληλα επίπεδα ρεύματος και τάσης για την φόρτιση των μπαταριών. Επίσης, αναλαμβάνει την παρακολούθηση του επιπέδου φόρτισης και αντίστοιχα λαμβάνει την απόφαση διακοπής αυτής όταν οι μπαταρίες είναι γεμάτες. Ο ελεγκτής φόρτισης χαρακτηρίζεται από την ισχύ του φωτοβολταϊκού που μπορεί να "σηκώσει" σε συγκεκριμένη τάση μπαταρίας. Συνήθως είναι MPPT (σύγχρονοι- έξυπνοι) ενώ παλαιότερα ήταν PWM. Πλέον στα σύγχρονα αυτονομα φωτοβολταικα επιλέγουμε πάντα MPPT ρυθμιστές. Χρήσιμη Συμβουλή -> Σε ένα αυτόνομο φωτοβολταϊκό συνήθως επιλέγουμε λίγο μεγαλύτερο ρυθμιστή φόρτισης από ότι χρειάζεται ώστε σε μελλοντική επέκταση του αυτόνομου συστήματος να μην πληρώσουμε νέο ρυθμιστή. Επίσης όσο μεγαλύτερη τάση λειτουργίας επιλέγουμε για το αυτόνομο φωτοβολταϊκό τόσο μεγαλύτερη ισχύ φωτοβολταϊκών μπορεί να "σηκώσει" ο ρυθμιστής φόρτισης.
- Οι μπαταρίες ή συσσωρευτές (batteries) ενός αυτόνομου φωτοβολταϊκού αποθηκεύουν την ηλεκτρική ενέργεια για όταν δεν είναι διαθέσιμη ηλιακή ενέργεια (βράδυ ή συννεφιά). Διακρίνονται σε ανοιχτού τύπου ή κλειστού τύπου και διαχωρίζονται ανάλογα με την τάσης τους συνήθως σε 2βολτες, 6βολτες και 12βολτες (με τον χρόνο ζωής τους να μειώνεται όσο αυξάνεται η τάση). Οι μπαταρίες φωτοβολταικων χαρακτηρίζονται από την τάση τους (V) και από την χωρητικότητά τους (Ah). Προσοχή χρειάζεται η θερμοκρασία χώρου στην οποία βρίσκονται οι μπαταρίες ενός αυτόνομου φωτοβολταϊκού και ο επαρκής αερισμός ειδικά όταν πρόκειται για μπαταρίες ανοιχτού τύπου. Σε αυτόνομα φωτοβολταικά συστήματα υψηλών απαιτήσεων επιλέγουμε πάντα 2βολτες μπαταρίες. Χρήσιμη συμβουλή -> όσο μεγαλύτερη είναι η μπαταρία ενός αυτόνομου φβ σε χωρητικότητα τόσο μικρότερο το βάθος εκφόρτισης και τόσο μεγαλύτερη η διάρκεια ζωής της.
- Ο αντιστροφέας (inverter) μετατρέπει την dc τάση των μπαταριών σε εναλασσόμενη. Χαρακτηρίζεται από την ισχύ του και υποδηλώνει το σύνολο των ταυτόχρονων φορτίων που μπορεί να "σηκώσει" ένα αυτόνομο φωτοβολταϊκό. Υπάρχουν αντιστροφείς καθαρού και τροποποιημένου ("βρώμικο" φάσμα ρεύματος ικανό να προκαλέσει ζημιές σε ηλεκτρονικό εξοπλισμό) ημιτόνου. Ο αντιστροφέας χαρακτηρίζεται από την ισχύ του (kVA), την ισχύ εκκίνησης που μπορεί να δώσει για μικρό χρονικό διάστημα, την τάση μπαταρίας που λειτουργεί και από το γεγονός αν μπορεί να φορτίσει μπαταρίες ή όχι (απλός αντιστροφέας ή αντιστροφέας/φορτιστής). Στα σύγχρονα αυτόνομα φωτοβολταϊκά επιλέγουμε μόνο αντιστροφείς καθαρού ημιτόνου. Χρήσιμη συμβουλή -> όσο καλύτερο αερισμό έχει ο χώρος τοποθέτησης και όσο χαμηλότερη θερμοκρασία του αντιστροφέα στα αυτονομα φωτοβολταικα συστήματα τόσο μεγαλύτερη ισχύ μπορεί να αποδώσει.
- Ο μετατροπέας (converter) χρησιμοποιείται όταν υπάρχει ανάγκη τροφοδότησης DC φορτίων και μετατρέπει την τάση των μπαταριών σε κατάλληλα επίπεδα για το φορτίο. Σε ένα αυτόνομο φωτοβολταϊκό που τροφοδοτεί dc φορτία (πχ συναγερμός) χωρίς επιτήρηση μπαταριών απαιτείται η ύπαρξη μετατροπέα καθώς αν συνδεθεί το φορτίο απευθείας στις μπαταρίες δεν θα υπάρχει έλεγχος του βάθους εκφόρτισης με αποτέλεσμα την καταστροφή των μπαταριών. Ο μετατροπέας χαρακτηρίζεται από το ρεύμα που μπορεί να δώσει σε συγκεκριμένη DC τάση (A).
- Η ανεμογεννήτρια (wind generator) μετατρέπει την αιολική ενέργεια σε ηλεκτρική και συνήθως χρησιμοποιείται επικουρικά στα φωτοβολταϊκά. Συνήθως επιλέγεται σε αυτόνομα φωτοβολταϊκά συστήματα που απαιτείται λειτουργία και το χειμώνα. Η μεγάλη διακύμανση στο κόστος τους αποδεικνύει ότι η ορθή επιλογή της αποτελεί κρίσιμο παράγοντα για την "μακροημέρευσή" της. Στα μειονεκτήματά της σε σύγκριση με τα φωτοβολταικά πλαίσια είναι ο θόρυβος, οι συχνές βλάβες λόγω μηχανικών μερών και η έντονη αισθητική παρέμβαση. Η ανεμογεννήτρια χαρακτηρίζεται από την ισχύ που μπορεί να αποδώσει σε συγκεκριμένη ταχύτητα ανέμου. Χρήσιμη συμβουλή -> επιλέξτε πρώτα να δοκιμάσετε την επιβίωση μόνο με φωτοβολταϊκά και σε συνεννόηση με έναν έμπειρο μηχανικό αυτόνομων φωτοβολταϊκών σε δεύτερο χρόνο εξετάζετε την χρήση της ανεμογεννήτριας.
- Η ηλεκτρογεννήτρια (generator) δίνει τη δυνατότητα φόρτισης των μπαταριών ενός αυτόνομου φωτοβολταϊκού όταν δεν υπάρχει επάρκεια σε ηλιακή ενέργεια και για να χρησιμοποιηθεί πρέπει να υπάρχει φορτιστής μπαταριών από εναλλασσόμενο ρεύμα. Υπάρχει δυνατότητα ελέγχουν της γεννήτριας από των αντιστροφέα. Χαρακτηρίζεται από την ισχύ της σε kva. Χρήσιμη συμβουλή -> μην επιλέξετε μικρότερη ισχύ από εκείνη του αντιστροφέα.
- Ο φορτιστής μπαταριών (charger) αναλαμβάνει την φόρτιση των μπαταριών από εναλλασσόμενο ρεύμα (γεννήτρια) όταν αυτό απαιτείται. Συνήθως είναι ενσωματωμένος στον αντιστροφέα. Χαρακτηρίζεται από την ισχύ που μπορεί να δώσει στις μπαταρίες ή το ρεύμα (A). Χρήσιμη συμβουλή -> Μην επιλέξετε ρυθμό φόρτισης μεγαλύτερο από την χωρητικότητα των μπαταριών διαρεμένη διά του 10.
Υδραυλικό Ισοδύναμο Αυτόνομου Φωτοβολταϊκού Συστήματος
Ο πιο απλός τρόπος να εξηγηθεί ένα αυτόνομο φωτοβολταϊκό σύστημα είναι με τη χρήση ενός απλού υδραυλικού ισοδύναμου.
Αν θεωρήσουμε την ενέργεια ως νερό και τη συστοιχία μπαταριών ως μία δεξαμενή ύδατος, τότε εύκολα μπορούμε να κάνουμε τις αντιστοιχίες με το αυτόνομο φωτοβολταϊκό σύστημα.
Αναλυτικότερα, οι πηγές ενέργειας (είτε είναι ο ήλιος και τα φωτοβολταϊκά, είτε ο άνεμος και οι ανεμογεννήτριες, είτε το καύσιμο με τις γεννήτριες κα.) μπορούν να θεωρηθούν ως πηγές-κρουνοί νερού (ενέργειας), οι οποίες εγχέουν το νερό (ενέργεια) στη δεξαμενή (μπαταρία). Εκεί αποθηκεύεται μέχρι να χρειαστεί το νερό (ενέργεια) ο χρήστης, την οποία λαμβάνει μέσω απορροών (κρουνών εξόδου), οι οποίοι αντιστοιχίζονται με τους αντιστροφείς, οι οποίοι λαμβάνουν την ενέργεια από την μπαταρία και την αποδίδουν στο φορτίο-χρήστη.
Από το παραπάνω υδραυλικό ισοδύναμο μπορούν εύκολα να κατανοηθούν πολλές παράμετροι της διαστασιολόγησης ενός αυτόνομου φωτοβολταϊκού. Αποτελεί έναν εξαιρετικό τρόπο παρουσίασης του τρόπου λειτουργίας και μελέτης των αυτόνομων φωτοβολταϊκών συστημάτων. Καλό είναι πρίν αγοράσετε ένα αυτόνομο φωτοβολταϊκό να έχετε στο νού σας τη διπλανή εικόνα ώστε να καταλαβαίνετε αν το σύστημα που πρόκειται να αγοράσετε είναι ισορροπημένο ή όχι. Παρομοίως και κατά τη διάρκεια χρήσης του αυτόνομου φωτοβολταϊκού που έχετε αγοράσει καλό είναι να σκέφτεστε τιο υδραυλικό ισοδύναμο ώστε να ξέρετε γιατί "άδειασε ο κουβάς μία συννεφιασμένη μέρα" ή γιατί χρειάζεστε μεγαλύτερο "κουβά" όταν το νερό "υπερχειλίζει". Λέγοντας "κουβάς" φυσικά εννοούμε τις μπαταρίες του αυτόνομου φωτοβολταϊκού. Παρομοίως όταν ο κουβάς δεν γεμίζει χρειάζεστε βρύση να ρίχνει περισσότερο νερό δηλαδή φωτοβολταϊκά, ανεμογεννήτρια ή γεννήτρια. Παρακάτω παραθέτουμε κάποιες εύκολες αντιστοιχίες-σκέψεις για τον ενδιαφερόμενο σε αυτονομα φωτοβολταικα:
- Ένα αυτόνομο φωτοβολταϊκό πρέπει να σχεδιαστεί ως ένα ισορροπημένο σύστημα όπως θα γινόταν με ένα υδραυλικό σύστημα.
- Μπορούμε να φανταστούμε πόσο ασύμμετρο θα ήταν ένα υδραυλικό σύστημα με μια τεράστια δεξαμενή, την οποία τη γεμίζουν μικρές βρυσούλες με μικρή παροχή νερού ενώ στην κάτω πλευρά του προσπαθούν να πάρουν νερό μεγάλες απορροές με τεράστια δυνατότητα παροχής νερού (αντίστοιχα σε ένα αυτόνομο φωτοβολταϊκό αν υπάρχει τεράστια μπαταρία με λίγα φωτοβολταϊκά πλαίσια και ένα μεγάλο αντιστροφέα είναι εύκολα κατανοητό ότι η μπαταρία θα είναι μονίμως σε χαμηλά επίπεδα φόρτισης και σύντομα θα καταστραφεί).
- Παρομοίως αν έχουμε μία μικρή δεξαμενή και ρίχνουμε από πάνω τεράστιες ποσότητες νερού τότε η δεξαμενή θα υπερχειλίζει και το νερό θα χύνεται έξω (αντίστοιχα και στα αυτονομα φωτοβολταικα αν έχουμε μία μικρή μπαταρία και πολλά φωτοβολταϊκά τότε η ενέργεια διαρκώς πηγαίνει χαμένη ενώ η ικανότητα αποθήκευσης για τις νυχτερινές ώρες είναι εξαιρετικά περιορισμένη).
Μπαταρίες για αυτόνομα φωτοβολταϊκά συστήματα
Το πιο φθαρτό σημείο ενός αυτόνομου φωτοβολταϊκού συστήματος είναι η συστοιχία συσσωρευτών. Ανάλογα με τον τύπο, την ποιότητα και τον τρόπο χρήσης των μπαταριών φωτοβολταϊκών καθορίζεται ο χρόνος ζωής τους. Ο χρόνος ζωής των μπαταριών καθορίζεται από τον αριθμό των κύκλων φόρτισης-εκφόρτισης σε συγκεκριμένο ποσοστό εκφόρτισης (όσο βαθύτερα εκφορτίζεται μία μπαταρία τόσο λιγότερο χρόνο ζωής έχει) ανάλογα βέβαια με τη θερμοκρασία λειτουργίας τους.
Συνήθως σε μικρά αυτόνομα φωτοβολταϊκά συστήματα έως 1kW χρησιμοποιούνται μπαταρίες AGM-VRLA κλειστού τύπου με 400-800 κύκλους φόρτισης-εκφόρτισης στο 50% DoD (βάθος εκφόρτισης). Σε μεσαία συστήματα 1-2kW επιλέγονται ανοιχτού τύπου μπαταρίες με 1500 περίπου κύκλους στο 50% DoD ενώ σε μεγαλύτερα συστήματα επιλέγονται μπαταρίες OpzS-OpzV 2βολτες με πάνω από 2.500 κύκλους στο 50% DoD.
Η ραγδαία εξέλιξη στον τομέα των αυτόνομων φωτοβολταϊκών συστημάτων έχει οδηγήσει στο λίθιο. Ήδη από τις αρχές του 2022 υπάρχουν διαθέσιμες επιλογές για μπαταρίες λιθίου με περισσότερους από 4.500 κύκλους και ποσοστό εκφότισης 80% DoD (στα θετικά των μπαταριών λιθίου το χαμηλό βάρος και στα αρνητικά το υψηλό ακόμη κόστος). Βασικό μειονέκτημα προς το παρόν (αρχές 2022) το υψηλό κόστος, όμως στα επόμενα 1 με 2 έτη αναμένεται ισορροπία ανάμεσα στο κόστος και τον αναμενόμενο χρόνο ζωής των μπαταριών αυτών σε σύγκριση με τις μπαταρίες μολύβδου.
Οι μπαταρίες ενός αυτόνομου φωτοβολταϊκού θα πρέπει να έχουν το κατάλληλο μέγεθος ώστε να μην εκφορτίζονται πολλές φορές το χρόνο σε μεγάλο βάθος, θα πρέπει να έχουν εγκατασταθεί σε χώρο με θερμοκρασίες 20-25oC, θα πρέπει να φορτίζονται σωστά και να συντηρούνται κατάλληλα (προσθήκη υγρών όποτε απαιτείται). Μικρές λεπτομέρειες όπως η περιοδική εξισορρόπησή τους (βρασμός σε ψηλή τάση - equalisation) μπορεί να κάνουν τη διαφορά από ένα αξιόπιστο σύστημα παροχής ηλεκτρικής ενέργειας και ένα αποτυχημένο φωτοβολταϊκό αυτονομίας ρεύματος. Προσοχή! Μην αμελήσετε να βάλετε τον αισθητήρα θερμοκρασίας του ρυθμιστή φόρτισης (θα πρέπει να προσαρμόζεται η φόρτιση στην εκάστοτε θερμοκρασία).
Ο μηχανικός που σχεδιάζει ένα αυτόνομο φωτοβολταϊκό θα πρέπει να προβλέψει σωστά την χρήση των μπαταριών ώστε να επιλέξει το κατάλληλο μέγεθος και τον κατάλληλο τύπο. Ο κατασκευαστής του αυτόνομου φωτοβολταϊκού θα πρέπει να φροντίσει την ορθή επιλογή του χώρου εγκατάστασης (θερμοκρασία, αερισμός κλπ). Ο επιβλέποντας μηχανικός του έργου θα πρέπει να ρυθμίσει σωστά την φόρτιση των μπαταριών και να εκπαιδεύσει τον ιδιοκτήτη του για τη σωστή λειτουργία και συντήρησή τους.
Οι μπαταρίες των αυτόνομων συστημάτων είναι ένα υποσύστημα που διαρκώς εξελίσσεται και βελτιώνεται. Για περισσότερες τεχνικές οδηγίες καθώς και ρυθμίσεις ανάλογα με τον τύπο της μπαταρίας μπορείτε να πλοηγηθείτε στη σχετική σελίδα για μπαταρίες αυτόνομων φωτοβολταϊκών.
Αυτόνομα φωτοβολταϊκά χωρίς μπαταρία
Τον τελευταίο καιρό αρκετοί ενδιαφερόμενοι ζητάνε αυτόνομα φωτοβολταϊκά χωρίς μπαταρία. Αρχικά να πούμε ότι ένα τέτοιο φωτοβολταϊκό σύστημα ΔΕΝ είναι αυτόνομο καθώς η λέξη αυτονομία σημαίνει απαλλαγή από εξαρτήσεις. Ένα αυτόνομο φωτοβολταϊκό χωρίς μπαταρία εξαρτάται αποκλειστικά από τον ήλιο. Ακόμη και ένα μικρό σύννεφο μπορεί να διακόψει την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος (για να μην αναφέρουμε τη νύχτα ή τον χειμώνα).
Οι εφαρμογές που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ένα τέτοιο σχήμα περιορίζονται σε συστήματα ποτίσματος-άντλησης ερασιτεχνικού τύπου στα οποία η παροχή νερού δεν είναι κρίσιμη ("όποτε έχει ήλιο ποτίζει - αν δεν έχει δεν ποτίζει").
Τεχνικά χρησιμοποιούνται αντιστροφείς υψηλής τάσης (High Frequency) οι οποίοι δεν έχουν μετασχηματιστή και για τις εκκινήσεις των αντλιών εκφορτίζουν συχνά τους πυκνωτές τους. Αυτή η χρήση μειώνει δραστικά τον χρόνο ζωής των μηχανημάτων αυτών από λίγους μήνες έως 1-2 χρόνια. Να σημειωθεί ότι λόγω της χαμηλής ισχύος οι αντλίες (ή τα πιεστικά) δεν λειτουργούν πλήρως αλλά με τετραγωνική μορφή ημιτόνου αποδίδοντας πολύ λιγότερο (για παράδειγμα μία αντλία παροχής 10 λίτρα το λεπτό θα δινει 2ή 4 λίτρα το λεπτό αφού μπορεί να λειτουργεί με 300Watts αντί για 1000Watts) και με πολύ χαμηλότερη διάρκεια ζωής για την αντλία.
Αντίθετα οι αντιστροφείς Low Frequency με μετασχηματιστή και μπαταρίες μπορούν να τροφοδοτήσουν αντλίες και οποιοδήποτε άλλο φορτίο για πολλά έτη απροβλημάτιστα και αξιόπιστα οποιαδήποτε ώρα της ημέρας.
Για να έχουμε λοιπόν αυτόνομο φωτοβολταϊκό για αδιάλλειπτη και αξιόπιστη παροχή ηλεκτρικού ρεύματος η προσθήκη μπαταρίας (δυστυχώς λόγω αυξημένου κόστους) είναι απαραίτητη.
Αυτόνομο Φωτοβολταϊκό με ΔΕΗ
Δεν είναι λίγες οι φορές που πελάτες μας μας ζητάνε να εγκαταστήσουμε ένα αυτόνομο φωτοβολταϊκό με μπαταρίες μαζί με τη ΔΕΗ. Στις περιπτώσεις αυτές το κίνητρο για την εγκατάσταση ενός αυτόνομου φωτοβολταϊκού συστήματος δεν είναι η οικονομική απόσβεση (σε αυτή την περίπτωση συνήθως η σωστή επιλογή θα ήταν ένα φωτοβολταϊκό συμψηφισμού net metering). Τις περισσότερες φορές το κίνητρο είναι η "Αυτονομία" σαν έννοια γενικότερη (σαν αυτάρκεια ενέργειας και πόρων - συνήθως οι πελάτες αυτοί έχουν τις δικές τους γεωτρήσεις, κήπους, αποθέματα σε λάδι, οικόσιτα ζώα κοκ.).
Τα αυτόνομα φωτοβολταϊκά με ΔΕΗ χρειάζονται ιδιαίτερη προσοχή και από τεχνικής πλευράς αλλά και από νομικής πλευράς. Νομικά πρέπει να αντιμετωπιστεί σαν ένα σύστημα με "γεννήτρια ρεύματος". Η γεννήτρια - αυτόνομο φωτοβολταϊκό θα πρέπει να συνδέεται με μεταγωγικό διακόπτη χωρίς τη δυνατότητα να εγχέει ρεύμα στο δίκτυο (κάτι τέτοιο είναι παράνομο και επικίνδυνο για την περίπτωση εκτέλεσης εργασιών στο Δημόσιο Δίκτυο). Επιπλέον ενημερώνεται ο πάροχος με τις κατάλληλες μελέτες και σχέδια (μονογραμμικό - ΥΔΕ) για την ύπαρξή του.
Από τεχνικής απόψεως θα πρέπει ο εγκαταστάτης μηχανικός, αφού μελετήσει το μέγεθος του αυτόνομου φωτοβολταϊκού που χρειάζεται ο πελάτης, να το εγκαταστήσει και να το προγραμματίσει καταλλήλως ώστε να χρησιμοποιείται το Δημόσιο Δίκτυο όποτε αυτό χρειάζεται (μόνο ως είσοδος φυσικά). Οι συνήθεις συνθήκες είναι όταν η μπαταρία βρίσκεται κάτω από ένα συγκεκριμένο επίπεδο φόρτισης ή όταν η ισχύς αιχμής ξεπερνά τις δυνατότητες του αυτόνομου φωτοβολταϊκού. Επίσης θα πρέπει να μελετήσει ο μηχανικός, κατα τη διάρκεια εμπλοκής του Δημόσιου Δικτύου, πόση ισχύ θα δίνει στο φορτίο και πόση στις μπαταρίες. Τέλος θα πρέπει να αποφασίσει σε ποιό επίπεδο φόρτισης ή ισχύος θα αποσυνδέσει τη ΔΕΗ και θα επανέλθει στην απευθείας τροφοδότηση από το αυτόνομο φωτοβολταϊκό σύστημα.
Πώς υπολογίζεται ένα αυτόνομο φωτοβολταϊκό σύστημα
Ένα από τα πιο κρίσιμα σημεία πριν την κατασκευή ενός αυτόνομου φωτοβολταϊκού συστήματος ηλεκτροπαραγωγής είναι η σωστή μελέτη, η οποία αφορά κυρίως τα φορτία που θα ηλεκτροδοτηθούν, τις ημέρες αυτονομίας και τον ετεροχρονισμό τους (δηλαδή ποιές συσκευές θα μπορούν να λειτουργούν ταυτόχρονα και για πόσο χρόνο). Αν η μελέτη είναι λάθος, τότε και η λειτουργία του αυτόνομου φωτοβολταϊκού δεν θα είναι σωστή, ο πελάτης θα είναι δυσαρεστημένος και το αυτόνομο σύστημα θα χαλάσει γρηγορότερα (μία μικρή μπαταρία κάνει βαθύτερες εκφορτίσεις και αναλογικά μειώνεται ο χρόνος ζωής της).
Η ισχύς των φορτίων που θα ηλεκτροδοτούνται ταυτόχρονα από ένα αυτόνομο σύστημα επηρεάζει ουσιαστικά την ισχύ των πλαισίων (απαιτούμενη ενέργεια) και τον αντιστροφεά (ικανότητα ταυτόχρονης ισχύος) που θα πρέπει να εγκατασταθούν και σε συνδυασμό με τις ανάγκες χρόνου αυτονομίας καθορίζει τον αριθμό και το μέγεθος των συσσωρευτών (τάση-χωρητικότητας) και τον τρόπο σύνδεσής τους.
Συνοπτικά αναφέρουμε ότι στα αυτονομα φωτοβολταικα αφού υπολογιστεί η ημερήσια ενέργεια (χειμώνα και καλοκαίρι) σε kWh υπολογίζεται η απαιτούμενη ισχύς φωτοβολταϊκών πάνελ σε kWp για να στηρίξει το φορτίο αλλά και να φορτίσει τις μπαταρίες (σαν απλός κανόνας και μόνο 1 πάνελ των 250Watts μπορεί να δώσει περίπου 1kWh το καλοκαίρι και 0,5kWh το χειμώνα). Εν συνεχεία επιλέγεται η τάση των συσσωρευτών ανάλογα με το μέγεθος του φ/β (κάτω από 1kW φβ επιλέγουμε 12V, μέχρι 3kW 24V και από εκεί και πάνω 48V) και ακολούθως ο ρυθμιστής φόρτισης (ανάλογα με την ισχύ των πάνελ και την τάση της συστοιχίας συσσωρευτών). Τέλος από την τάση της μπαταρίας και την ισχύ ταυτόχρονης λειτουργίας επιλέγουμε τον αντιστροφέα (αν θέλουμε να έχουμε για παράδειγμα ταυτόχρονα σε λειτουργία ένα ψυγείο 200Watts, λάμπες 100Watts και ένα πλυντήριο 2kW δεν μπορούμε να επιλέξουμε αντιστροφέα κάτω από 2.5kW).
Για περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με αυτόνομα φωτοβολταικά συστηματα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και τους υπολογισμούς ενός αυτόνομου συστήματος φβ δείτε τη σελίδα υπολογισμοί για αυτονομα φωτοβολταικα.
Υβριδικά Αυτόνομα Συστήματα με Ανεμογεννήτρια και Φωτοβολταϊκά
Στο σημείο αυτό πρέπει να υπογραμμιστεί ότι η εγγενής αδυναμία των αυτόνομων φωτοβολταϊκών να παράγουν ρεύμα σε συνθήκες συννεφιάς ή κατα τη διάρκεια της νύκτας μπορεί να ανιμετωπιστεί στα αυτόνομα φωτοβολταϊκά με την παράλληλη χρήση για παράδειγμα μιας μικρής ανεμογεννήτριας (ή μιας γεννήτριας - ηλεκτροπαραγωγού ζεύγους) μειώνοντας με αυτό τον τρόπο τις απαιτήσεις για συσσωρευτές.
Σε περίπτωση που χρησιμοποιηθεί γεννήτρια μαζί με το αυτόνομο θα πρέπει να επιλεγεί αντιστροφέας/φορτιστής ο οποίος μπορεί να φορτίσει τις μπαταρίες όταν λειτουργεί η γεννήτρια. Οι αντιστροφείς για αυτόνομα που είναι ταυτόχρονα και φορτιστές διαχειρίζονται την ενέργεια από τη γεννήτρια καταλλήλως ώστε ενώ φορτίζονται οι μπαταρίες να δίνεται το απαιτούμενο ρεύμα στις καταναλώσεις.
Πολύ σύντομα (2021) στα υβριδικά αυτόνομα φωτοβολταϊκά θα προστεθούν και συστήματα παραγωγής υδρογόνου ή αποθήκευσης πλεονάζουσας ενέργειας.
Περισσότερα στην ενότητα για υβριδικά αυτόνομα και ανεμογεννήτριες.
Σχεδίαση, Εγκατάσταση και Συντήρηση Αυτόνομου Φωτοβολταϊκού
Πρέπει ο χρήστης να κατανοήσει ότι η παραγωγή ρεύματος με αυτόνομα φωτοβολταϊκά δεν είναι μία απλή διαδικασία και πρέπει να γίνεται από εξειδικευμένο συνεργείο. Όπως φαίνεται και στο παρακάτω ηλεκτρολογικό διάγραμμα ο τρόπος συνδεσμολογίας και οι διατάξεις που θα χρησιμοποιηθούν πρέπει να επιλεγούν από ειδικό μηχανικό, έμπειρο σε αυτόνομα.
Τα αυτόνομα φωτοβολταϊκά συστήματα δεν έχουν καμία σχέση με τα διασυνδεδεμένα (grid-tied ή on-grid) όσον αφορά την μελέτη και την κατασκευή τους.
Ειδικά τα μέσα προστασίας και ασφάλειας που θα επιλεγούν για ένα αυτόνομο φωτοβολταϊκό σύστημα θέλουν ιδιαίτερη γνώση και προσοχή (η συστοιχία των συσσωρευτών για παράδειγμα αν δεν σχεδιαστεί σωστά το σύστημα και οι ασφάλειες που θα τοποθετηθούν μπορεί να δημιουργήσει τεράστια προβλήματα). Παρομοίως και η ασφάλιση των φωτοβολταϊκών πλαισίων είναι ένα κρίσιμο κομμάτι για να μην έχουμε κινδύνους ζημιών. Δεν πρέπει επίσης σε ένα αυτόνομο φωτοβολταϊκό (συνήθως εγκαθίστανται σε νησιά κοντά σε θάλασσα ή σε βουνά μακριά από τη ΔΕΗ) να παραβλέπεται ο κίνδυνος κεραυνοπληξίας.
Όσον αφορά τη συντήρηση ενός αυτόνομου συστήματος, αυτή είναι πολύ απλή και με τις οδηγίες ενός έμπειρου τεχνικού μπορείτε να την κάνετε ως ένα σημείο και μόνοι σας (περισσότερα στη σχετική σελίδα για εγκατάσταση αυτόνομων και συντήρηση).
Ο ενδιαφερόμενος σε συνεργασία με εξειδικευμένο μηχανικό φωτοβολταϊκών θα πρέπει να αξιολογήσει τις ανάγκες του κτιρίου και της οικογένειάς του ώστε να σχεδιαστεί ένα οικονομικό, ασφαλές, αξιόπιστο και λειτουργικό ανεξάρτητο σύστημα ηλεκτροδότησης. Προσοχή, όπως δεν είναι όλοι οι γιατροί ίδιοι, έτσι δεν είναι και όλοι οι μηχανικοί ίδιοι. Όχι μόνο πρέπει να απευθυνθείτε σε ηλεκτρολόγο μηχανικό και μόνο αλλά σε εξειδικευμένο ηλεκτρολόγο μηχανικό αυτόνομων φωτοβολταϊκών!
Περισσότερα στοιχεία μπορεί ο ενδιαφερόμενος να βρει στη σελίδα για εγκατάσταση αυτόνομου φωτοβολταϊκού.
Αν επιλέξετε ποιοτικά υποσυστήματα για το αυτόνομο φωτοβολταϊκό σας και μία έμπειρη εταιρεία/μηχανικό για την εγκατάσταση και ρύθμισή του οι βλάβες που θα αντιμετωπίσετε θα είναι μηδαμινές.
Τριφασικά αυτόνομα φωτοβολταϊκά συστήματα
Ένα αυτόνομο φωτοβολταϊκό δύναται να τροφοδοτήσει ακόμη και ένα τριφασικό φορτίο. Τα τριφασικά φορτία συνήθως είναι κάποιος κινητήρας (πχ μοτέρ άντλησης νερού, πίσίνας, αντλία θερμότητας κοκ.). Τα τριφασικά αυτόνομα φωτοβολταϊκά συστήματα συνήθως χρησιμοποιούνται σε μεγάλες εξοχικές κατοικίες, σε επιχειρήσεις με τριφασικά φορτία, απομακρυσμένες ξενοδοχειακές μονάδες, μοναστήρια κλπ. Η μελέτη και η εγκατάσταση ενός τριφασικού αυτόνομου φωτοβολταϊκού απαιτεί εμπειρία και εξειδικευμένο προσωπικό καθώς πέρα από την πολυπλοκότητα των ηλεκτρικών συνδέσεων, απαιτείται ειδικός προγραμματισμός και προσοχή στα μήκη των καλωδίων για την σωστή λειτουργία (δύο καλώδια διαφορετικών μηκών μπορεί να χαλάσει τη διαφορά φάσης δύο φάσεων και να κάνει το σύστημα να αστοχήσει σε ανύποπτο χρόνο).
Σε αυτές τις περιπτώσεις συνήθως χρησιμοποιείται τεχνική AC coupling με SMA αντιστροφείς. Μικρότερα τριφασικά συστήματα με DC coupling χρησιμοποιούν περισσότερους αντιστροφείς (πλήθος πολλαπλάσιο του 3).
Η εταιρεία μας είναι από τις λίγες εταιρείες στην Ελλάδα που μπορούν να εγγυηθούν την αξιόπιστη κατασκευή αυτόνομων φωτοβολταϊκών μεγάλου μεγέθους για την τροφοδότηση τριφασικών φορτίων.
Δείτε τιμές για τριφασικά αυτόνομα φωτοβολταϊκά συστήματα.
Πόσο κοστίζουν τα αυτόνομα φωτοβολταϊκά συστήματα ηλεκτροδότησης
Η τιμή ενός αυτόνομου φωτοβολταϊκού συστήματος παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας μπορεί να κυμανθεί από μερικές εκατοντάδες ευρώ έως μερικές δεκάδες χιλιάδες ευρώ, ανάλογα με την χρήση, τις απαιτήσεις των ηλεκτρικών φορτίων και την αυτονομία που ζητείται. Περισσότερα σχετικά με τιμές των αυτόνομων στη σχετική σελίδα. Μπορείτε να δείτε τιμές για αυτόνομα φωτοβολταϊκά αυτόνομα στην ατνίστοιχη σελίδα.
Το κόστος ενός αυτόνομου φ/β εξαρτάται καθαρά από τις δυνατότητες και την ποιότητα των προσφερόμενων υλικών, για αυτό το λόγο ποτέ δύο συστήματα δεν έχουν τις ίδιες τιμές (δύο μπαταρίες με τη ίδια χωρητικότητα και την ίδια τάση μπορεί να διαφέρουν δραματικά για παράδειγμα στον αριθμό των κύκλων "ζωής"). Για να μπορέσετε να συγκρίνετε τιμές και προσφορές πρέπει πριν απευθυνθείτε σε υπεύθυνες, αξιόπιστες και εξειδικευμένες εταιρείες του τομέα να έχετε κάνει κάποια σχετική μελέτη.
Γενικά όσον αφορά τις τιμές τα αυτόνομα φωτοβολταϊκά συστήματα διακρίνονται σε τρείς χοντρικά κατηγορίες:
1. Μικρά αυτόνομα φωτοβολταικα συστήματα (για εξοχικά, τροχόσπιτα, τροχοβίλες) κάτω από 1kw τα οποία "σηκώνουν" φορτία όπως ψυγείο, φώτα, τηλεόραση, ραδιόφωνο, απορροφητήρα, ανεμιστήρα κλπ και κοστίζουν από΄1.000€ έως το πολύ 3.000€ (ΜΕ ΦΠΑ - ΜΕ Εγκατάσταση).
2. Μεσαία αυτόνομα συστήματα (για μεγαλύτερα εξοχικά ή μικρές κύριες κατοικίες) έως 3kw τα οποία "σηκώνουν" κλιματιστικά, σεσσουάρ, ηλεκτρικό σίδερο, ηλεκτρική σκούπα και πλυντήριο και κοστίζουν από 4.000€ έως και 7.000€.
3. Μεγαλύτερα αυτονομα φωτοβολταικα συστήματα (για κύριες κατοικίες) 5kw ή 10kw τα οποία μπορούν να τροφοδοτήσουν επιπλέον ηλεκτρικές κουζίνες, φούρνο, πλυντήρια, θερμοσίφωνες κλπ και κοστίζουν πάνω από 9.000€.
Μεγάλη προσοχή απαιτείται όταν κανείς πρόκειται να προβεί στην αγορά ενός μεταχειρισμένου αυτόνομου φωτοβολταϊκού. Όπως περιγράφεται αναλυτικότερα και στην σελίδα για μεταχειρισμένα αυτόνομα φωτοβολταϊκά αν κάποιος δεν γνωρίζει με ακρίβεια την χρήση (παρακολούθηση με τηλεμετρία) και τη διάρκεια λειτουργίας του συστήματος (τιμολόγια αγοράς) θα πρέπει να είναι πολύ επιφυλακτικός.
Δείτε όλες τις προσφορές μας για αυτόνομα φωτοβολταϊκά.
Συμβουλές για να αγοράσετε ένα φθηνότερο αυτόνομο φωτοβολταϊκό
Πολλές φορές μας ζητείται η σχεδίαση και αγορά ενός αυτόνομου φωτοβολταϊκού συστήματος για θέρμανση χώρου με ηλεκτρικό ρεύμα. Η απάντηση είναι ότι αυτό είναι ασύμφορο. Δεν είναι δυνατόν να θέλουμε να εκμεταλλευτούμε για οικονομικούς λόγους την ηλιακή ενέργεια όταν αυτή είναι απούσα.
Παρακάτω δίνονται μερικές απλές συμβουλές ώστε να μειωθεί το κόστος του αυτόνομου φωτοβολταϊκού σας:
- Φροντίστε οι ηλεκτρικές συσκευές που θα τροφοδοτηθούν από το αυτόνομο σύστημα να είναι καινούριες και χαμηλής ενεργειακής κατανάλωσης (Α++)
- Επιλέξτε ψυγείο στις ανάγκες σας, νέο και Α++ αν είναι δυνατόν.
- Παρομοίως πλυντήριο, τηλεόραση κοκ.
- Επιλέξτε ηλιακό θερμοσίφωνα (κοστίζει μόλις 500 ευρώ ενώ το κόστος σε ένα αυτόνομο φωτοβολταϊκό μπορεί να αυξηθεί πάνω από 3000ευρώ απλά και μόνο με την απαίτηση Ζεστού Νερού Χρήσης).
- Όπου είναι δυνατόν επιλέξτε για μαγείρεμα και θέρμανση υγραέριο ή φυσικό αέριο.
- Αγοράστε από έμπειρη εταιρεία ποιοτικά υλικά γιατί μακροπρόθεσμα θα είναι οικονομικότερη επιλογή...
Οικονομική Απόσβεση ενός αυτόνομου φωτοβολταϊκού συστήματος
Η λύση της εγκατάστασης ενός αυτόνομου φβ δεν ταιριάζει σε κάθε περίπτωση. Όπως ήδη έχει αναφερθεί τα αυτόνομα φωτοβολταϊκά συστήματα επιλέγονται κυρίως σε περιπτώσεις όπου δεν υπάρχει σύνδεση με το δημόσιο δίκτυο ή το κόστος αυτής είναι μεγάλο. Στις περιπτώσεις αυτές η απόσβεση του κεφαλαίου της αρχικής επένδυσης γίνεται από την πρώτη κιόλας μέρα λειτουργίας. Για παράδειγμα, μία απομακρυσμένη από το δίκτυο κατοικία για την οποία η ΔΕΗ ζητά 50.000€ για τη διασύνδεσή της μπορεί με 30.000€ να έχει ρεύμα ισοδύναμο της ΔΕΗ! Σε αυτή την περίπτωση η απόσβεση έχει ολοκληρωθεί πριν καν λειτουργήσει το σύστημα.
Παρομοίως μία μικρή εξοχική κατοικία από τη οποία η ΔΕΗ ζητά 8.000€ για σύνδεση μπορεί με 6.000€ να καλύψει τις ανάγκες σε ρεύμα (φωτισμό, ψυγείο, πλυντήριο, τηλεόραση, υπολογιστή, μικροσυσκευές κα.).
Ομως ακόμη και σε περιπτώσεις που το κόστος της σύνδεσης με τη ΔΕΗ είναι μικρό η απόσβεση ενός συστήματος αυτονομίας μπορεί να γίνει σε λιγότερο από 10 χρόνια ανάλογα με το μέγεθος του συστήματος.
Τα τελευταία χρόνια (2022 και μέτα) το κόστος ρεύματος έχει μειώσει σημαντικά τον χρόνο απόσβεσης ενός αυτόνομου φωτοβολταϊκού συστήματος ακόμη και σε κτίρια που ηλεκτροδοτούνται.
Η MP-Energy Νο1 εταιρεία για αυτόνομα φωτοβολταϊκά συστήματα
Η MP-Energy (Αθήνα) με την πολύχρονη εμπειρία της σε οικιακά αυτόνομα φωτοβολταϊκά συστήματα ηλεκτροδότησης με το εξειδικευμένο επιστημονικό και τεχνικό της προσωπικό εγγυάται την επιλογή της βέλτιστης λύσης για την αυτόνομη ηλεκτροδότηση της οικίας σας στις καλύτερες τιμές. Εκατοντάδες ενθουσιασμένοι πελάτες (δείτε μαρτυρίες πελατών μας) μας μπορούν να πιστοποιήσουν τον επαγελματισμό μας και την έμπρακτη αγάπη μας για τα αυτόνομα φωτοβολταϊκά. Η έδρα μας βρίσκεται στην Αθήνα (κέντρο) και εξυπηρετούμε ολόκληρη την Ελλάδα.
Γιατί να επιλέξετε εμάς για το αυτόνομο φωτοβολταϊκό σας.
Αν θέλετε να εγκαταστήσετε ένα αξιόπιστο αυτόνομο φωτοβολταϊκό εμπιστευτείτε μας επειδή:
- Αγαπάμε τη δουλειά μας και τα αυτόνομα φωτοβολταϊκά
- Σεβόμαστε τα χρήματά σας και την περίοδο που διανύει η χώρα μας
- Έχουμε την εμπειρία της εγκατάστασης εκατοντάδων φωτοβολταϊκών σε όλη την Ελλάδα
- Προσφέρουμε τιμές για αυτονομα φωτοβολταικα χαμηλότερες από e-shop ΜΕ Εγκατάσταση
- Δίνουμε εγγύηση καλής λειτουργίας 2 ετών
- Προσφέρουμε after-sales τηλεφωνική και όχι μόνο υποστήριξη 24 ώρες το 24ωρο 7 μέρες την εβδομάδα
- Διαθέτουμε τα ποιοτικότερα υλικά στην αγορά των αυτόνομων φωτοβολταϊκών
- Προσφέρουμε άμεση διαθεσιμότητα στο 99% των εμπορευμάτων μας
- Η ποιότητα των εγκαταστάσεών μας ξεχωρίζει (δείτε έργα μας)
- Δίνουμε σημασία στο καλαίσθητο αποτέλεσμα
- Προσφέρουμε εργασία σε Έλληνες τεχνικούς ΜΕ Ασφάλιση ΙΚΑ
- Καταθέτετε τα χρήματά σας ταχύτατα και με ασφάλεια σε Ελληνική τράπεζα
- Διαθέτουμε γραφεία στο Κέντρο της Αθήνας (πραγματική επαγγελματική έδρα) όπου μπορείτε να μας βρείτε ανά πάσα στιγμή
- Η τιμολόγηση γίνεται από την MP-Energy και όχι από "συνεργαζόμενες εταιρείες" (που ποτέ δεν γνωρίσατε) ώστε να διαχέεται η ευθύνη εγκατάστασης
- Σε όλα τα έργα εγγυώμαστε τη διαρκή παρουσία του πολύπειρου ιδιοκτήτη της MP-Energy και Γεν. Δ/ντη μας Διδάκτορος Ηλεκτρολόγου Μηχανικού ΕΜΠ κ. Μιχάλη Πέτσιου
Καλέστε μας άμεσα στο 210 3217895 (επιλογή 1) και ένας εξειδικευμένος μηχανικός φωτοβολταϊκών θα συζητήσει τις ανάγκες σας και θα εξατομικεύσει τις προτεινόμενες λύσεις της εταιρείας μας σε αυτόνομα φωτοβολταϊκά συστήματα. Δείτε αναλυτικά τιμές για αυτόνομα φωτοβολταϊκά πακέτα.
Καλέστε μας στο 210 3217895 ώστε να σας αποδείξουμε ότι υπάρχουν άλλοι 100 λόγοι για να μας επιλέξετε.