Καλέστε μας 210 3217895 για δωρεάν μελέτη & προσφορά

Συντήρηση αυτόνομου συστήματος

Η ενότητα αυτή απευθύνεται σε ιδιοκτήτες-χρήστες αυτόνομων φωτοβολταϊκών καθώς και σε υποψήφιους αγοράστές ενός αυτόνομου συστήματος και σκοπό έχει να πληροφορήσει τους μεν πρώτους για τις δράσεις που πρέπει να κάνουν ώστε να έχουν ένα ασφαλές, αξιόπιστο αυτόνομο φωτοβολταϊκό σύστημα το οποίο θα λειτουργεί κατ' αυτόν τον τρόπο για όσο το δυνατόν μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, τους δε δεύτερους για να κάνουν τη σωστή επιλογή εκείνων των υλικών που θα εγγυηθούν τη λιγότερη δυνατή συντήρηση και αξιοπιστία.

Ο βασικός κανόνας για τη συντήρηση ενός αυτόνομου φωτοβολταϊκού είναι η σωστή επιλογή υλικών. Αξιόπιστα και ποιοτικά υλικά δεν θέλουν σχεδόν καθόλου συντήρηση ενώ εγγυώνται ασφαλή και αποδοτική λειτουργία για πολλά χρόνια.

Δείτε προσφορές για αυτόνομα φωτοβολταικα πακέτα.

Συνοπτικά αναφέρουμε ότι σε ένα αυτόνομο φωτοβολταϊκό βλάβες παρουσιάζονται συχνότερα στον ελεγκτή φόρτισης και τον αντιστροφέα (κατά συνέπεια σε αυτά τα δύο τμήματα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή κατά την αγορά) ενώ μικρό σχετικά χρόνο ζωής έχουν οι μπαταρίες (οπότε πρέπει να επιλεγούν εκείνες οι μπαταρίες που δε θα μας κοστίσουν διπλά! ξαναγοράζοντές τες!).

Στη συνέχεια δίνονται συμβουλές επιλογής αλλά και συντήρησης για τα επιμέρους υλικά ενός αυτόνομου φωτοβολταϊκού συστήματος:

  • Φωτοβολταϊκά Πλαίσια
Τα φωτοβολταϊκά πλαίσια αποτελούν αξιόπιστη πηγή ισχύος πλέον, με τα περισσότερα πλαίσια να έχουν εγγυήσεις 25 ετών (προφανώς πλαίσια αμφιβόλου προελεύσεως, χωρίς τεχνικά εγχειρίδια και με εγγύηση κάτω των 10 ετών είναι μη αποδεκτά!). Η συντήρηση που χρειάζονται είναι απλό καθάρισμα με νερό και ένα μαλακό πανί κάθε 3-6 μήνες ή όποτε έχουν πάνω τους τοπικές βρωμιές.
  • Ανεμογεννήτρια
Η ανεμογεννήτρια είναι ένα φθαρτό τμήμα ενός αυτόνομου συστήματος καθώς αποτελεί αντικείμενο εν κινήσει, στο έλεος των ανέμων. Ανάλογα με την ποιότητα της ανεμογεννήτριας απαιτείται συχνός έλεγχος των κινουμένων μερών. λίπναση και σύσφιξη βιδών-παξιμαδιών. 
  • Βάσεις στήριξης
Προτείνονται βάσεις αλουμινίου, λόγω μικρού βάρους, ελαστικότητας σε συνδυασμό με αντοχή σε ανεμοπιέσεις, ανθεκτικότητας σε αλάτι, σκουριά κλπ. Η συντήρηση συνίσταται στη σύσφιξη των συνδέσεων τουλάχιστον 1 φορά ετησίως.
  • Ελεγκτής Φόρτισης
Κομβικό υποσύστημα ενός αυτόνομου φωτοβολταϊκού είναι ο ελεγκτής φόρτισης, καθώς διέπει την όλη λειτουργία του συστήματος, ενώ συμβάλλει στη μακροβιότητα ή μη των συσσωρευτών. Προτείνεται πάντα MPPT ρυθμιστής (προσφέρει περισσότερη ενέργεια από τον ήλιο σε σύγκριση με τους απλούς ρυθμιστές ενώ συμβάλλει στη μακροζωία των μπαταριών). Όσο ποιοτικότερος ένας ρυθμιστής τόσο μακροβιώτερος ο ίδιος αλλά και οι μπαταρίες (πχ ρυθμιστές με αυτόματη λειτουργία equalization τον μπαταριών βοηθούν στην συντήρηση των συσσωρετών χωρίς δική μας παρέμβαση).
  • Αντιστροφέας
Το τμήμα εκείνο του αυτόνομου φωτοβολταϊκού που περισσότερο καταπονείται είναι ίσως ο αντιστροφέας. Πρέπει να μπορεί να δώσει την απαιτούμενη ισχύ σε οποιεσδήποτε συνθήκες υγρασίας και θερμοκρασίας. Φροντίζουμε να αερίζεται καλά και τον κρατάμε σε απόσταση από τους συσσωρευτές. Ως συντήρηση θα μπορούσε να προταθεί έλεγχος του ανεμιστήρα του και καθαρισμός των αεραγωγών από σκόνες-εμπόδια.
  • Συσσωρευτές - Μπαταρίες

Το μόνο τμήμα ενός αυτόνομου φωτοβολταϊκού που μπορεί να χρειάζεται συντήρηση η οποία θα αυξήσει σημαντικά το χρόνο ζωής του είναι οι μπαταρίες φωτοβολταϊκών. Κυρίως οι μπαταρίες "ανοικτού τύπου" (οι οποίες έχουν και τις μεγαλύτερες διάρκειες ζωής-κύκλους) χρειάζονται τακτικό έλεγχο των υγρών του και ανάλογα με τη χρήση συμπλήρωση κάθε 4-6 μήνες. Επίσης οι διαδικασία εξισορρόπησης (equalization = φόρτισης για κατάλληλο χρόνο σε κατάλληλη τάση) εγγυάται μέγιστο χρόνο ζωής. Συνήθως τη διαδικασία αυτή την επιτελούν οι "έξυπνοι" ρυθμιστές ή ο χρήστης με τη βοήθεια γεννήτριας. Σε κάθε περίπτωση η συντήρηση των μπαταριών απαιτεί προσοχή (να μην αγγίξει τίποτε τους πόλους) και προστασία (γυαλιά κυρίως για την περίπτωση που υπάρξει απότομη διαρροή υγρού).

  • Ηλεκτρολογικό Υλικό
Εποπτικά μπορεί ο χρήστης να διαπιστώσει τυχόν αστοχίες υλικού, κομμένες σωληνώσεις, είσοδο νερού σε πίνακες κλπ.

Για περισσότερες πληροφορία για αυτόνομα φωτοβολταϊκά συστήματα απευθυνθείτε στο 210 3217895.

Αυτόνομα Φωτοβολταικά

Προσφορές για αυτόνομα φωτοβολταϊκά συστήματα!

Περισσότερες πληροφορίες για Συντήρηση αυτόνομου συστήματος

Καλέστε μας στο 210 3217895 ώστε να σας αποδείξουμε ότι υπάρχουν άλλοι 100 λόγοι για να μας επιλέξετε.