Καλέστε μας 210 3217895 για δωρεάν μελέτη & προσφορά

Υπολογισμοί για Αυτόνομα Φωτοβολταϊκά

Στην ενότητα αυτή παρουσιάζονται κάποιες βασικές οδηγίες για πρόχειρους υπολογισμούς, μελέτη και εκτιμήσεις για αυτόνομα φωτοβολταικα συστήματα. Ο αναλυτικός υπολογισμός για αυτόνομα φωτοβολταϊκά είναι μία σύνθετη και επίπονη διαδικασία που μόνο ειδικός μηχανικός μπορεί να εκπονήσει. Τα βασικά στοιχεία που πρέπει να υπολογιστούν είναι η ισχύς και ο τρόπος συνδεσμολογίας των πλαισίων, ο ρυθμιστής φόρτισης, η χωρητικότητα της συστοιχίας μπαταριών, το είδος των μπαταριών και ο τρόπος σύνδεσής τους και ο αντιστροφέας.

Δείτε τιμές για αυτονομα φωτοβολταικα κιτ.

Αρχικά ο ιδιοκτήτης σε συνεργασία με μηχανικό πρέπει να συμπληρώσουν ένα πίνακα με τα ηλεκτρικά φορτία και τις επιθυμητές από τον χρήστη ώρες λειτουργίας. Για κάθε φορτίο θα πρέπει να είναι γνωστή η ισχύς του και η ωριαία κατανάλωση ρεύματος. Στη συνέχεια συμπληρώνονται οι εκτιμώμενες ημερήσιες ώρες λειτουργίας για καλοκαίρι και για χειμώνα. Ο διαχωρισμός αυτός είναι απαραίτητος καθώς οι ώρες ηλιοφάνειας στην Ελλάδα το χειμώνα είναι τουλάχιστον μισές από το καλοκαίρι με αποτέλεσμα οι ικανότητες του φωτοβολταϊκού να περιορίζονται.

Συμπληρώστε την φόρμα για να δείτε το μέγεθος και το κόστος του αυτόνομου φωτοβολταϊκού που σας ταιριάζει.

υπολογισμος αυτονομα φωτοβολταικα

Ο υπολογισμός για αυτόνομα φωτοβολταικα εκκινεί υπολογίζοντας το σύνολο της ισχύος των ταυτόχρονων φορτίων με ένα συντελεστή ασφαλείας πχ 20% μας δίνει την ισχύ του αντιστροφέα. Ιδιαίτερη προσοχή θέλουν φορτία με κινητήρες τα οποία κατά την έναρξη λειτουργίας τους ζητάνε περισσότερη ισχύ από την ονομαστική τους. Για παράδειγμα μία αντλία μπορεί να απαιτήσεις από 3 έως 5 φορές της ονομαστικής της ισχύος. Οι περισσότεροι κατασκευαστές αντιστροφέων δίνουν στοιχεία για στιγμιαία απαίτηση ισχύος (αγγίζει συνήθως τις 2-2,5 φορές της ονομαστικής) καθώς και για 30 λεπτά (1,5 φορά συνήθως).

Στο σημείο αυτό πρέπει να τονιστεί ότι για λόγους μακροζωίας των συσκευών προτείνεται η χρήση αντιστροφέων καθαρού ημιτόνου.

Στη συνέχεια από την ημερήσια απαιτούμενη κατανάλωση θα υπολογιστούν η ισχύς της φωτοβολταϊκής συστοιχίας και η χωρητικότητα των συσσωρευτών.

υπολογισμοι για αυτονομα φωτοβολταικαΠρίν από αυτό πρέπει να δοθούν κάποιοι γενικοί κανόνες όπως η τάση των συσσωρευτών που θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν και το βάθος εκφόρτισής τους (καθορίζει ισχυρά το χρόνο ζωής τους). Η τάση επηρεάζει πέρα από τον τύπο της μπαταρίας τα πάνελ που θα χρησιμοποιηθούν, τον τρόπο σύνδεσής τους και το ρυθμιστή φόρτισης.

 

μελετη αυτονομα φωτοβολταικαΕπίσης θα πρέπει να οριστεί από τον χρήστη ο αριθμός των ημερών αυτονομίας που θα θέλει από το σύστημά του (νύχτα και ημέρες συννεφιάς). Το βάθος εκφόρτισης ορίζει πόσο βαθιά θα είναι η χρήση της ενέργειας από τις μπαταρίες φωτοβολταϊκών. Ο αριθμός των εκφορτίσεων επί το βάθος εκφόρτισης είναι σταθερός και κατα συνέπεια όσο αυξάνεται το βάθος εκφόρτισης τόσο μειώνεται ο χρόνος ζωής της μπαταρίας.

Στη συνέχεια από τα παραπάνω υπολογίζεται η χωρητικότητα C σε Ah της συστοιχίας των συσσωρευών από την παρακάτω εξίσωση:

υπολογισμος χωρητικοτητας μπαταριας αυτονομου φωτοβολταικου

Και ευθύς αμέσως μετά η ισχύς του φωτοβολταϊκού συστήματος (αριθμός και ισχύ φωτοβολταικών πάνελ):

υπολογισμός ισχύος αυτονομου φωτοβολταικου

 

Από τα δύο παραπάνω μεγέθη επιλέγεται ο τρόπος συνδεσμολογίας (παράλληλα ή σε σειρά) των συσσωρευτών και των φωτοβολταϊκών πλαισίων ο οποίος καθοριζει το ρεύμα που πρέπει να σηκώσει και ο ρυθμιστή φόρτισης.

Ο υπολογισμός των καλωδίων επίσης αποτελεί πολύ σημαντικό τμήμα της εν λόγω μελέτης-σχεδίασης.

Σε κάθε περίπτωση απαιτείται συνεργασία με έμπειρο μηχανικό για τον υπολογισμό ενός αυτόνομου φωτοβολταϊκού. Πέρα από την επιλογή των βασικών υλικών (φωτοβολταικα, μπαταρίες, ρυθμιστής φόρτισης και αντιστροφέας) πρέπει να επιλεγούν και τα κατάλληλα ασφαλιστικά μέσα όπως φαίνεται στο παρακάτω διάγραμμα.

διαγραμμα αυτονομου φωτοβολταικου

ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ ΜΑΣ ΓΙΑ ΑΥΤΟΝΟΜΑ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ!

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τον υπολογισμό ενός αυτόνομου φωτοβολταϊκού καλέστε μας στο 2103217895. Δείτε τιμές για αυτόνομα φωτοβολταϊκά πακέτα.

Καλέστε μας στο 210 3217895 ώστε να σας αποδείξουμε ότι υπάρχουν άλλοι 100 λόγοι για να μας επιλέξετε.