Καλέστε μας 210 3217895 για δωρεάν μελέτη & προσφορά

Νομοθεσία Αυτόνομων Φωτοβολταϊκών

Το θέμα της νομοθεσίας των αυτόνομων φωτοβολταϊκών στην Ελλάδα είναι κάπως συνκεχυμένο και ομιχλώδες. Η εγκατάσταση ενός αυτόνομου φωτοβολταϊκού σε μη ηλεκτροδοτούμενο από το δημόσιο δίκτυο είναι απολύτως νόμιμη, χωρίς βέβαια να μπερδεύει κανείς την νομιμότητα του ίδιου του κτιρίου σύμφωνα με τους πολεοδομικούς κανονισμούς.

Δυστυχώς στην χώρα μας δεν υπάρχει συγκεκριμένη και ειδική νομοθετική πρόβλεψη για τα αυτονομα φωτοβολταικα. Σε άλλες χώρες όπως η Αμερική και η Γερμανία όμως υπάρχουν συγκεκριμένοι κανονισμοί τους οποίους μπορούμε να υιοθετήσουμε και στην Ελλάδα.

Τηρώντας του Ευρωπαϊκούς κανονισμούς και τους εθνικούς κανόνες ασφαλείας είναι εφικτό και νόμιμο ένα κτίριο να τροφοδοτείται αποκλειστικά από φωτοβολταϊκά, ανεμογεννήτρια και συσσωρευτές.

Επί της ουσίας αυτό που πρέπει να προσεχθεί είναι η απαγόρευση έγχυσης ρεύματος στο δημόσιο δίκτυο (εκτός αν ενημερωθεί ο πάροχος-ΔΕΗ υπογράφοντας σύμβαση συμψηφισμού για διασυνδεδεμένο φωτοβολταϊκό – με ταρίφα ή αυτοπαραγωγή) για την αποφυγή του φαινομένου της νησιδοποίησης (φαινόμενο κατά το οποίο ενώ οι τεχνικοί έχουν απομονώσει ένα τμήμα για διενέργεια επισκευών το φωτοβολταϊκό να λειτουργεί ως νησίδα παρέχοντας τάση και καθιστώντας επικίνδυνη την εργασία). Συνεπώς, πρέπει να προσεχθεί η ταυτόχρονη παρουσία δημόσιου δικτύου με αυτόνομο φωτοβολταϊκό (αυτή είναι η περίπτωση που απαγορεύεται!).

Επί της διαδικασίας ο ιδιοκτήτης ενός αυτόνομου φωτοβολταϊκού μπορεί να ενημερώσει την ΔΕΗ ότι το κτίριο ηλεκτροδοτείται εξ’ ολοκλήρου από αυτόνομο φωτοβολταϊκό και να παραδωθεί ΥΔΕ (υπεύθυνη δήλωση εγκαταστάτη ηλεκτρολόγου -Υπουργική Απόφαση με αριθμό Φ.50/503/168/19.4.2011) όπου να αναφέρεται ο τρόπος ρευματοδότησης της εγκατάστασης, συμπεριλαμβάνοντας:

  • Μονογραμμικά σχέδια της εγκατάστασης κατά CENELEC
  • Μονογραμμικά σχέδια Ηλεκτρικών Πινάκων κατά CENELEC
  • Έκθεση παράδοσης Ηλεκτρικής Εγκατάστασης
  • Πρωτόκολλο ελέγχου κατά ΕΛΟΤ HD 384 ή κατά ΚΕΗΕ

Δείτε περισσότερες τιμές και προσφορές για αυτόνομα φωτοβολταϊκά συστήματα.

Περισσότερες πληροφορίες για Νομοθεσία Αυτόνομων Φωτοβολταϊκών

Καλέστε μας στο 210 3217895 ώστε να σας αποδείξουμε ότι υπάρχουν άλλοι 100 λόγοι για να μας επιλέξετε.