Καλέστε μας 210 3217895 για δωρεάν μελέτη & προσφορά

Υβριδικό Αυτόνομο Σύστημα

Εγγενές πρόβλημα των φωτοβολταϊκών είναι η χειμερινή τους λειτουργία. Για παράδειγμα σε κεκλιμένο επίπεδο 60μοιρών στην Ελλάδα το Γενάρη η μέση ημερήσια προπίπτουσα ηλιακή ενέργεια είναι 2.760kWh/m2.day, ενώ τον Αύγουστο ξεπερνά τις 5.470kWh/m2.day.

Περισσότερες λεπτομέρειες για αυτόνομα φωτοβολταικα στην αντίστοιχη ενότητα. Δείτε τιμές για αυτόνομα φωτοβολταϊκά.

Το παραπάνω συμπέρασμα χοντρικά σημαίνει ότι αν για ένα αυτόνομο φωτοβολταϊκό χρειαζόμαστε 1kWp φωτοβολταϊκών πλαισίων το καλοκαίρι για την απαιτούμενη ισχύ κορυφής και αυτονομία μπαταριών, κατα μέση τιμή το χειμώνα θα χρειαστούμε 2kWp. Και αυτό κατα μέση τιμή, καθώς δεν είναι σπάνιες οι φορές που τυχαίνει μία κακοκαιρία που θα κρατήσει περισσότερες μέρες από τη μέση τιμή και τότε είναι πολύ πιθανό οι μπαταρίες να μείνουν χωρίς να έχουν φορτιστεί επι πολλές μέρες με άσχημες συνέπειες στις καταναλώσεις (διακοπή ρεύματος μπορέι να σημάνει καταστροφή τροφίμων ενός καταψύκτη για παράδειγμα).

Συμπληρώστε την φόρμα για να δείτε το μέγεθος και το κόστος του αυτόνομου φωτοβολταϊκού που σας ταιριάζει.

υβριδικό αυτόνομο σύστημα ηλεκτροδότησης

Μέχρι πρόσφατα τα περισσότερα αυτόνομα φωτοβολταϊκά συστήματα υποστηρίζονταν από ηλεκτροπαραγωγό ζεύγος βενζίνης (γεννήτρια) το οποίο όμως είχε υψηλό θόρυβο και μεγάλο κόστος πλέον λειτουργίας (λόγω των αυξημένων τιμών του πετρελαίου). Η πτώση των τιμών και η αύξηση της απόδοσης των μικρών ανεμογεννητριώνέδωσε τη δυνατότητα συνδυασμού των δύο αυτών επιτευγμάτων τεχνολογίας Ανεώσιων Πηγών Ενέργειας.

Έτσι σήμερα λέγοντας υβριδικό αυτόνομο σύστημα παροχής ενέργειας μιλάμε για το συνδυασμό φωτοβολταϊκού με ανεμογεννήτρια και ίσως γεννήτρια για τα φορτία υψηλής ισχύος εκκίνησης.

Βασικό πλεονέκτημα της ανεμογεννήτριας πέρα από την σχεδόν κατοπτρική και συμπληρωματική εποχική λειτουργία συγκριτικά με το φωτοβολταικό (το χειμώνα η μέση ανεμόπτωση είναι μεγαλύτερη από το καλοκαίρι) έχει και το θετικό της 24ωρης παραγωγής καθώς τις νύχτες που πάλι το φωτοβολταϊκό δε λειτουργεί η ανεμογεννήτρια δίνει συνήθως το χειμώνα τις μέγιστες τιμές της.

Επειδή οι υπολογισμοί ενός υβριδικού είναι σύνθετοι απλά αναφέρουμε στο σημείο αυτό ότι αφού καταγραφούν τα φορτία και οι ώρες λειτουργίας τους (συμπληρώνεται ο πίνακας όπως στην ενότητα υπολογισμοί για αυτόνομα φωτοβολταϊκά) κατανέμεται η ισχύς του φωτοβολταϊκού και της ανεμογεννήτριας ανάλογα με τον βαθμό απόδοσης και οικονομετχνικά κριτήρια που αφορούν την κάθε συνιστώσα.

Επι της ουσίας εξαιτίας του χαμηλού κόστους των φωτοβολταϊκών επιλέγουμε την απαιτούμενη ισχύ των φωτοβολταϊκών ώστε σχεδόν να καλύπτει πλήρως τους καλοκαιρινούς μήνες τα φορτία και την απαιτούμενη αυτονομία και στη συνέχεια υπολογίζουμε την ισχύ της ανεμογεννήτριας βάσει διαγραμμάτων που θα αποδώσει το χειμώνα το υπόλοιπο φορτίο.

Για το παράδειγμα που χρησιμοποιήθηκε στα φωτοβολταϊκά:

πίνακας καταναλώσεων

και εκτελώντας τους υπολογισμούς που αναφέρθηκαν εκεί χοντρικά απιτούνται 1kWp ισχύος το καλοκαίρι και 2kWp (φωτοβολταϊκά) το χειμωνα για 4 μέρες αυτονομίας με 2000Ah μπαταρίες.

Αν θεωρήσουμε ότι βάζουμε 1kWp φωτοβολταικά το οποίο υπερκαλύπτει τις ανάγκες το καλοκαίρι (1kWp το καλοκαίρι δίνει 6kWh ημερησίως, ικανό και να φορτίσει πλήρως τις μπαταρίες για 4 μέρες και να καλύψει τα φορτία σε ποσοστό 50% κατά τη διάρκεια της ηλιοφάνειας).

Το χειμώνα λείπουν περίπου 1500kWh ημερησίως. Από χάρτες αιολικού δυναμικού και δεδομένα κατασκευαστών ανεμογεννητριών επιλέγουμε την κατάλληλη ανεμογεννήτρια. Για παράδειγμα για ανεμογεννήτρια στα Μεσόγεια με μέση ετήσια ταχύτητα ανέμου πάνω από 7m/sec μία Airbreeze Marine 200Watt δίνει πάνω από 60kWh/μήνα, δηλαδή 2 KWh τη μέρα.

Δείτε προσφορές για αυτόνομα φωτοβολταικα πακέτα.

αιολικό δυναμικό αττική

ανεμογεννήτρια για αυτόνομοαπόδοση ανεμογεννήτριας

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Αυτόνομα φωτοβολταικα

Δείτε προσφορές για αυτόνομα υβριδικά συστήματα!

 

Καλέστε μας στο 210 3217895 ώστε να σας αποδείξουμε ότι υπάρχουν άλλοι 100 λόγοι για να μας επιλέξετε.