Καλέστε μας 210 3217895 για δωρεάν μελέτη & προσφορά

ΦΒ στην Ελλάδα

Τα φωτοβολταικα συστήματα είναι εκείνα τα ηλεκτρικά συστήματα παροχής «καθαρής» ενέργειας, τα οποία μετατρέπουν την ηλιακή ακτινοβολία σε ηλεκτρικό ρεύμα εκμεταλλευόμενα το φωτοβολταϊκό φαινόμενο που υφίσταται σε ορισμένα υλικά.

Τα ΦB στην Ελλάδα

Τα φωτοβολταικά συστήματα στην χώρα μας έγιναν ευρέως γνωστά την τελευταία δεκαετία λόγω των κινήτρων που δόθηκαν για την ανάπτυξή τους (καθώς η ενέργεια που παράγεται είναι «καθαρή» και συγκαταλέγεται στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας) από το κράτος (κυρίως οικιακά συστήματα), και εξαιτίας της πτώσης του κόστους τους. Αρκεί να αναφερθεί ότι ένα φβ πλαίσιο ισχύος 250Watts  πρίν 7-8 χρόνια κόστιζε 600€ ενώ σήμερα κάτω από 150€.

Τα τελευταία χρόνια οι λάθος χειρισμοί των εκάστοτε κυβερνήσεων στην Ελλάδα έδωσαν μάλλον αρνητική δημοσιότητα στον τομέα εκείνο της μηχανικής ηλεκτρολογίας (electrical engineering) με το πιο υποσχόμενο μέλλον. Δεν σημαίνει όμως αυτό ότι τα φωτοβολταικα δεν είναι το μέλλον της ηλεκτρολογίας στην Ελλάδα.

Η Ελλάδα είναι η χώρα της Ευρώπης που καταλαμβάνει την ευρωπαϊκή γωνιά της ατέρμονης ηλιοφάνειας. Η ημερήσια ηλιακή ενέργεια που προσπίπτει σε συγκεκριμένη επιφάνεια, ορισμένου προσανατολισμού και κλίσης, στη χώρα μας τις 21 Δεκεμβρίου (την χειρότερη δηλαδή ημέρα αναφορικά με την ένταση της ηλιακής ακτινοβολίας) ξεπερνά την καλύτερη αντίστοιχη επίδοση σε βόρειες χώρες όπως η Γερμανία, η Δανία και οι Σκανδιναβικές  χώρες οι οποίες πρωτοπορούν στον τομέα της εκμετάλλευσης της ηλιακής ενέργειας.

Πρόσφατες μελέτες αναφέρουν ότι έως το 2030 το 75% των κτιρίων στην Αυστραλία και της αναπτυγμένες χώρες της Ευρώπης θα έχουν φβ στην οροφή τους. Η Ελλάδα με την μεγαλύτερη ένταση και διάρκεια ακτινοβολίας δεν είναι δυνατόν να απέχει από την τάση αυτή, όχι γιατί αποτελεί υποχρέωσή μας στα πλαίσια ευρωπαϊκών ντιρεκτίβων αλλά γιατί μας συμφέρει όλους ΚΑΙ οικονομικά ΚΑΙ περιβαλλοντικά.

Τα φβ συστήματα διακρίνονται σε διασυνδεδεμένα (on-grid) και μη διασυνδεδεμένα (off-grid). Στα πρώτα υπάρχει διασύνδεση με το δίκτυο (ΔΕΗ) ενώ στα δεύτερα όχι.

Τα διασυνδεδεμένα φβ συστήματα επίσης διακρίνονται σε λογιστικού συμψηφισμού (feed-in tariff) και ενεργειακού συμψηφισμού-αυτοπαραγωγής (net metering).

Συστήματα Φωτοβολταϊκών

Στα πρώτα ο πάροχος ηλεκτρικής ενέργειας πληρώνει την παραγωγή από τον ήλιο βάσει συμφωνημένης ταρίφας, ενώ στα δεύτερα συμψηφίζεται η παραγόμενη ενέργεια με την καταναλισκόμενη χωρίς αποζημίωση συνήθως της περίσσειας.

Συνήθως, τοποθετούνται σε μόνιμες-κύριες κατοικίες ή επιχειρήσεις όπου υπάρχει μεγάλη κατανάλωση ενέργειας καθημερινά με σκοπό την μείωση του ενεργειακού κόστους χρήσης του κτιρίου.

Στην Ελλάδα αυτή τη στιγμή (Σεπτέμβριος 2014) υπάρχει περιορισμός στην μέγιστη ισχύ για ένα διασυνδεδεμένο φβ στα 10kWp. Η μέση απόδοση ενός διασυνδεδεμένου φωτοβολταϊκού στην Ελλάδα είναι 1.500-1.600kWh/kWp ενώ το μέσο κόστος κατασκευής είναι 1.300-1.800€/kWp. Για παράδειγμα, ένα φωτοβολταϊκό 10kWp κοστίζει περίπου 15.000€ και παράγει 15.000kWh ετησίως.

Τα μη διασυνδεδεμένα φβ συστήματα ονομάζονται και αυτόνομα συστήματα και διακρίνονται σε αυτόνομα συστήματα με αποθήκευση (για χρήση σε νυχτερινές ώρες ή συννεφιά) ή χωρίς αποθήκευση (απευθείας χρήση από τον ήλιο μόνος τις ώρες ηλιοφάνειας πχ σε αντλιοστάσιο). Τα αυτόνομα συστήματα συνδυάζονται πολλές φορές με ανεμογεννήτριες και συνιστούν υβριδικά συστήματα παροχής ηλεκτρικής ενέργειας.

Τα αυτόνομα συστήματα φωτοβολταϊκών όσο υπάρχει ηλιοφάνεια φορτίζουν τις μπαταρίες-συσσωρευτές (ή αν υπάρχει ζήτηση, στέλνουν την ενέργεια απευθείας στην κατανάλωση - AC coupling) ενώ όταν δεν υπάρχει ήλιος η ενέργεια αποδίδεται από τις μπαταρίες.

Συνήθως χρησιμοποιούνται σε εξοχικά σπίτια και εν γένει κτίρια τα οποία δεν υπάρχει διασύνδεση με ΔΕΗ για λόγους κυρίως κόστους.

Τα φωτοβολταϊκά συστήματα στην Ελλάδα συμφέρουν και θα συμφέρουν, είτε κανείς επιλέξει την αυτόνομη ηλεκτροδότηση είτε την διασυνδεδεμένη, ανάλογα με τις ανάγκες, θα δει την επένδυσή του να αποσβένει ταχύτατα ενώ ταυτόχρονα προστατεύει το περιβάλλον από τους κινδύνους της συμβατικής ενέργειας (λιγνίτης).

Για κάθε πληροφορία σχετική με Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας επικοινωνήστε μαζί μας και ένας έμπειρο μηχανικός φωτοβολταϊκών θα σας βοηθήσει.

Περισσότερες πληροφορίες για ΦΒ στην Ελλάδα

Καλέστε μας στο 210 3217895 ώστε να σας αποδείξουμε ότι υπάρχουν άλλοι 100 λόγοι για να μας επιλέξετε.