Καλέστε μας 210 3217895 για δωρεάν μελέτη & προσφορά

Ποσα kw χρειαζεται ενα σπιτι με φωτοβολταικα;

Ποσα kw χρειαζεται ενα σπιτι με φωτοβολταικα; Είναι μία ερώτηση που όλο και περισσότεροι προσπαθούν αν απαντήσουν με ασφάλεια και αξιοπιστία. Η αλήθεια είναι ότι δεν είμαστε στο μακρινό 2000 που όλοι κάναμε εκτιμήσεις και εικασίες. Έχοντας εγκαταστήσει χιλιάδες φωτοβολταϊκά με χιλιάδες διαφορετικούς τρόπους (ειδικά στα σπίτια οι διαφορετικοί προσανατολισμοί, οι σκιάσεις, οι διαφορετικές κλίσεις απαιτούν διαφορετικές εκτιμήσεις και εμπειρία σε σύγκριση με τα φωτοβολταϊκά σε αγροτεμάχια με τις ιδανικές κλίσεις και προσανατολισμούς).

Η MP-Energy μπορεί να απαντήσει το ερώτημα "ποσα kw χρειαζεται ενα σπιτι με φωτοβολταικα" χάρει στην τεράστια εμπειρία των χιλιάδων εγκαταστάσεων σε κατοικίες εδώ και δύο δεκαετίες. Προφανώς κάθε περίπτωση είναι διαφορετική και πρέπει να μελετηθεί ξεχωριστά. Στο άρθρο αυτό όμως θα σας δώσουμε κάποιους βασικούς κανόνες για να μπορείτε να υπολογίσετε ποσα kw φωτοβολταϊκών χρειάζεται το σπίτι σας για να καλύψετε πλήρως την κατανάλωσή του.

Πόσα kw λοιπόν χρειαζεται ενα σπιτι με φωτοβολταικα;

Πρώτη και βασική κίνηση είναι να βρούμε την ετήσια κατανάλωση (σε kwh) του σπιτιού. Αν το σπίτι είναι υφιστάμενο αυτό είναι εύκολο: βλέπουμε τους εκκαθαριστικούς λογαριασμούς των τελευταίων ετών και κατά μέση τιμή εξάγουμε την ετήσια κατανάλωση. Αν το σπίτι δεν είναι υφιστάμενο, αλλά είναι καινούριο, θα χρειαστείτε έναν έμπειρο ηλεκτρολόγο-μηχανολόγο μηχανικό (τονίζουμε και την ιδιότητα του μηχανολόγου καθώς θα πρέπει να έχει εμπειρία και στα συστήματα θέρμανσης, τις θερμικές απώλειες κτιρίων κλπ ώστε να εκτιμήσει την κατανάλωση θέρμανσης που αποτελεί πλέον πολύ μεγάλο μέρος της κατανάλωσης ενός σπιτιού καθώς πολλά σπίτια θερμαίνονται με ηλεκτρικό ρεύμα - αντλίες θερμότητας/κλιματιστικά).

Στη συνέχεια στην υφιστάμενη κατανάλωση προσθέτουμε μελλοντικές επιβαρρύνσεις. Για παράδειγμα, ένα νέο ζευγάρι θα πρέπει να υπολογίσει κατά μέση τιμή την έλευση 2 νέων μελών και κατά συνέπεια αντίστοιχη αύξηση κατανάλωσης (πλυντήρια, σιδερώματα, μαγειρέματα, κλιματιστικά, υπολογιστές κλπ). Αν αυτή τη στιγμή καταναλώνουμε πετρέλαιο για θέρμανση, μπορούμε να υπολογίσουμε μετάβαση σε αντλία θερμότητας και αντίστοιχη αύξηση της ετήσιας κατανάλωσης. Αν υπάρχει επιθυμία για προσθήκη πισίνας ή για προσθήκη θέρμανσης στην υπάρχουσα πισίνα παρομοίως. Τέλος, πολύ σημαντική είναι και η πιθανότητα ηλεκτροκίνησης. Θα πρέπει να εκτιμηθεί η μέση ετήσια κατανάλωση ενός ή δύο οχημάτων ανάλογα με τις μέσες χιλιομετρικές αποστάσεις που διανύει η οικογένεια.

Αφού εκτιμηθούν τα παραπάνω και έχουμε ένα νούμερο για την μέση ετήσια κατανάλωση του σπιτιού πάμε να απαντήσουμε στο ερώτημα: ποσα kw χρειαζεται το σπιτι με φωτοβολταικα.

Στην Ελλάδα ένα φωτοβολταϊκό ισχύος 1kw ασκίαστο, σε ιδανική κλίση (28 μοίρες) με νότιο προσανατολισμό μπορεί να αποδόσει περίπου 1600kwh το έτος (στην Κρήτη 1700-18000kwh, στην Αθήνα 1500-1600kwh, στην Θεσσαλονίκη 1400-1500kwh).

Αποκλίσεις από την παραπάνω ιδανική συνθήκη θα πρέπει να υπολογιστούν σε αυτό το στάδιο. Για παράδειγμα απόκλιση από τον Νότο (ανάλογα με την κλίση) 60-80 μοίρες μπορεί να μειώσει κατά 10-15% την απόδοση. Παρομοίως μηδενική κλίση αντί για 25-30 μοίρες μειώνει κατά 10% ακόμη την απόδοση. Αν μάλιστα υπάρχουν και σκιάσεις (από παρακείμενα κτίρια, από το στηθαίο ή από την απόληξη κλιμακοστασίου, ακόμη και από μία καμινάδα) υπολογίζονται και αφαιρούνται.

Λεπτομέρειες για τα παραπάνω μπορείτε να δείτε στις ενότητες:

Είναι το σπίτι μου κατάλληλο για φωτοβολταϊκά;

Φωτοβολταϊκά με απλά λόγια

Από τα παραπάνω υπολογίζουμε ποσα kw χρειαζεται το σπιτι μας με φωτοβολταικα για να μηδενίσουμε την κατανάλωσή του.

Παράδειγμα

Αν υποθέσουμε ένα σπίτι 100τμ στην Αθήνα που θερμαίνεται με πετρέλαιο και καταναλώνει 3500kwh το έτος και ο ιδιοκτήτης υπολογίζει μετάβαση σε αντλία θερμότητας και ηλεκτρικό αυτοκίνητο υπολογίζουμε για παράδειγμα 3000kwh για την αντλία θερμότητας και 1500kwh για το αυτοκίνητο. Η συνολική εκτιμώμενη ετήσια κατανάλωση αθροίζεται στις 8000kwh. Αν υποθέσουμε απώλειες λόγω σκιάσεων, προσανατολισμών και κλίσεων 15% θα πρέπει να εγκατασταθεί ένα φωτοβολταϊκό που θα παράγει κατά μέση τιμή 9.200kwh. Διαιρώντας με 1550kwh βρίσκουμε το απαιτούμενο μέγεθος που είναι περίπου 6kw φωτοβολταϊκό.

Αν θέλετε να μάθετε για το δικό σας σπίτι ποσα kw χρειαζεται με φωτοβολταικα καλέστε μας στο 2103217895 και ένας έμπειρος μηχανικός φωτοβολταϊκών θα σας βοηθήσει με τους υπολογισμούς.