Καλέστε μας 210 3217895 για δωρεάν μελέτη & προσφορά

Bloomberg: Το μέλλον της ηλιακής ενέργειας είναι στις μπαταρίες

Οι μπαταρίες φωτοβολταικων είναι το μέλλον της ενεργειακά αποδοτικής εκμετάλλευσης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Η ετήσια ενεργειακή επιθεώρηση του Bloomberg New Energy Finance για το 2018 καταγράφει τα δεδομένα της παγκόσμιας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και δίνει ένα μακροπρόθεσμο σενάριο με βάση τις τάσεις που αποτυπώνονται προς την κατεύθυνση του κοινού στόχου για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

ενεργειακό μείγμα 2050

Μέχρι το 2050 το 50% της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας παγκοσμίως θα προέρχεται από την ηλιακή και την αιολική ενέργεια. Εκτός από την πτώση των τιμών των ανεμογεννητριών και των φωτοβολταϊκών πάνελ και την αύξηση της απόδοσής τους το μεγάλο στοίχημα είναι η διείσδυση της αποθήκευσης ενέργειας σε μπαταρίες.

  • Η εισαγωγή μονάδων αποθήκευσης ενέργειας με μπαταρίες σε διασυνδεδεμένα φωτοβολταϊκά και αιολικά πάρκα, συμπληρώνοντας την παραγωγή τους κατά τις ώρες που αυτά δεν αποδίδουν και αυξάνοντας τον ταυτοχρονισμό της παραγωγής με την κατανάλωση, θα οδηγήσει σε περαιτέρω μείωση της χρήσης ορυκτών καυσίμων. Επιπροσθέτως θα έχουμε βέλτιστη χρήση του δικτύου με αύξηση της εντοπιότητας της παραγωγής και μείωση των απωλειών από τη διακίνηση της ισχύος.
  • Εξάλλου η ανυπαρξία δικτύου σε πολλές περιοχές της Ασίας και της Αφρικής προκρίνει την λύση των αυτόνομων φωτοβολταϊκών συστημάτων με αποθήκευση σε μπαταρίες για την ηλεκτροδότησή τους. Η εγκατεστημένη ισχύς των αυτόνομων φωτοβολταϊκών συστημάτων ανέρχεται αυτή τη στιγμή στα 1,3 GW στην Ασία, στα 773 MW στην Αφρική και στα 2,8 GW παγκοσμίως.
  • Ένας άλλος παράγοντας είναι η διείσδυση των αμιγώς ηλεκτροκίνητων οχημάτων. 3.414 TWh ζήτησης ενέργειας αναμένεται να προσθέσουν τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα μέχρι το 2050.
ταση τιμων μπαταριων

Με βάση τα παραπάνω, και ως στόχο μείωση της μέσης ετήσιας θερμοκρασίας κατά 2 βαθμούς Κελσίου, αναμένεται να αυξηθεί η εγκατεστημένη ισχύς των μπαταριών κατά 1.291 GW παγκοσμίως, με το Ηνωμένο Βασίλειο να προσθέτει 49 GW μπαταριών και 158 GW αιολικής και ηλιακής ισχύος μέχρι το 2050, και την Κίνα, το μεγαλύτερο ηλεκτρικό σύστημα του κόσμου, να επιτυγχάνει 39% διείσδυση της αιολικής και ηλιακής ενέργειας με εγκατεστημένη ισχύ μπαταριών 23 GW μέχρι το 2030. Η πτώση των τιμών των μπαταριών που αναμένεται είναι κατά 67% μέχρι το 2030.

τιμες πανελ