Καλέστε μας 210 3217895 για δωρεάν μελέτη & προσφορά

Σε 2 χρόνια τα φωτοβολταϊκά θα είναι ο οικονομικότερος τρόπος παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας

Νέα έκθεση του Διεθνούς Πρακτορείου Ανανεώσιμης Ενέργειας (IRENA) καταγράφει τη μεταβολή του κόστους παραγωγής ηλεκτρισμού από όλες τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας σε σχέση με τα ορυκτά καύσιμα. Το πόρισμα της έκθεσης είναι αισιόδοξο ότι όλες οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας θα είναι πιο ανταγωνιστικές σε σχέση με τα ορυκτά καύσιμα μέχρι το 2020.

Πιο συγκεκριμένα αυτή τη στιγμή το κόστος παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ορυκτά καύσιμα κυμαίνεται από 5-17 λεπτά του δολαρίου ανά κιλοβατώρα. Το κόστος παραγωγής από αιολική ενέργεια (εξαιρώντας τα υπεράκτια αιολικά πάρκα) παγκοσμίως είναι κατά μέσο όρο στα 6cents/kWh, σημειώνοντας πτώση 25% από το 2010.

Η δυναμική των φωτοβολταϊκών είναι ακόμα μεγαλύτερη. Το κόστος παραγωγής ηλεκτρισμού από ηλιακή ενέργεια μέσω φωτοβολταϊκών σημείωσε πτώση 73% από το 2010 και βρίσκεται αυτή τη στιγμή στα 10cents/kWh.

Η ιδιαίτερη αυτή δυναμική των φωτοβολταικών αναμένεται να συνεχιστεί σύμφωνα με το IRENA. Προς αυτή την κατεύθυνση συντείνουν οι επενδύσεις στα φωτοβολταϊκά, η πτώση των τιμών των φωτοβολταϊκών πλαισίων, η ταχύτατη τεχνολογική πρόοδος, η ύπαρξη υπερεξειδικευμένου ανθρώπινου δυναμικού και το γεγονός ότι οι δυνατότητες εκμετάλλευσης της πιο ανανεώσιμης ενέργειας στη Γη, αυτής του Ήλιου, είναι ανεξάντλητες.

Δείτε όλες τις προσφορές μας για φωτοβολταικα net metering.

Η έκθεση καταλήγει ότι με αυτή την εξέλιξη στα επόμενα δύο χρόνια το κόστος παραγωγής από φωτοβολταϊκά και αιολικά μπορεί να φτάσει στα 3cents/kWh καθιστώντας το πιο ανταγωνιστικό από το κόστος παραγωγής ηλεκτρισμού από ορυκτά καύσιμα.

κοστος παραγωγης ρευματος