Καλέστε μας 210 3217895 για δωρεάν μελέτη & προσφορά

Ηλιακή Ενέργεια - Η λύση στο παγκόσμιο ενεργειακό πρόβλημα

Η ηλιακή ενέργεια είναι "η πιο ανανεώσιμη" πηγή ενέργειας στον πλανήτη. Η ισχύς που φτάνει από τον ήλιο στη Γη είναι 174.000 TW, ικανή για να καλύψει χιλιάδες φορές τις ενεργειακές ανάγκες όλης της ανθρωπότητας. Ωστόσο ένα μόνο μικρό ποσοστό της παγκόσμιας ηλεκτροπαραγωγής προέρχεται από τα φωτοβολταϊκά, καταδεικνύοντας τις δυνατότητες ανάπτυξης που υπάρχουν στον συγκεκριμένο τομέα.

Στην ετήσια ενεργειακή επιθεώρησή της για το 2018 η εταιρία διαχείρισης ενέργειας DNV GL δίνει μία εικόνα της αλλαγής του ενεργειακού μίγματος και της ενεργειακής μετάβασης από τον άνθρακα, το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο στις ΑΠΕ. Οι ηλεκτρικές ανάγκες θα αυξηθούν κατά 170% από 21PWh/έτος (2016) στις 57PWh/έτος (2050): 

ζητηση ενεργειας

Η αύξηση αυτή της ηλεκτρικής ζήτησης ικανοποιείται με τη διείσδυση της αιολικής και ιδιαίτερα της φωτοβολταϊκής ενέργειας στην ηλεκτροπαραγωγή:

ηλιακη ενεργεια

  • Η ηλεκτροπαραγωγή από άνθρακα, πετρέλαιο και φυσικό αέριο φτάνει σε μια κορυφή μέχρι το 2030 και μετά φθίνει.
  • Το 2030 η ηλεκτροπαραγωγή από φυσικό αέριο και φωτοβολταϊκά γίνονται ίσες.
  • Το ποσοστό συμμετοχής των αιολικών στην ηλεκτροπαραγωγή το 2050 μπορεί να φτάσει το 29%.
  • Η δυναμική των φωτοβολταϊκών είναι ακόμα μεγαλύτερη με το ποσοστό συμμετοχής τους στην ηλεκτροπαραγωγή το 2050 να μπορεί να φτάσει το 40%.

Ποιες είναι οι δυνατότητες της Ελλάδας?

Η Ελλάδα έχει το μεγαλύτερο ηλιακό δυναμικό στην Ευρώπη μαζί με την Ισπανία και την Πορτογαλία και απ’ τα μεγαλύτερα ηλιακά δυναμικά παγκοσμίως.

  • Ένα φωτοβολταϊκό σύστημα στην Δυτική Ελλάδα, περιοχή με μεγαλύτερη συννεφιά και βροχόπτωση σε σχέση με την υπόλοιπη Ελλάδα, παράγει 50% περισσότερη ενέργεια ετησίως από ένα φωτοβολταϊκό σύστημα ίδιας ισχύος στη Γερμανία - μέσες τιμές - και με τις αντίστοιχες βέλτιστες κλίσεις.
  • Η ηλιακή ενέργεια που πέφτει σε ένα τετραγωνικό μέτρο κάθε χρόνο ισοδυναμεί με τη θερμική ενέργεια που περικλείεται σε ένα βαρέλι πετρέλαιο.
  • Η ηλεκτρική ενέργεια που παράγεται στην Αττική ετησίως ανά τετραγωνικό μέτρο υπεραποδοτικού μονοκρυσταλλικού φωτοβολταϊκού πάνελ είναι 300kWh.