Καλέστε μας 210 3217895 για δωρεάν μελέτη & προσφορά

Net metering - Παραδείγματα

Το φωτοβολταϊκό σύστημα αυτοπαραγωγής ενέργειας (net metering) είναι σύστημα διασυνδεδεμένο με το δίκτυο και έρχεται να λύσει τα χέρια σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις εκμηδενίζοντας το πάγιο λειτουργικό κόστος του ρεύματος για 25 έτη. Κάθε τρία έτη διενεργείται συμψηφισμός παραγόμενης-καταναλισκόμενης ενέργειας και ο χρήστης πληρώνει μόνο τη διαφορά.

Ο συμψηφισμός είναι ενεργειακός (σε kWh) και όχι λογιστικός (σε €), όπως τα παλαιότερα διασυνδεδεμένα συστήματα ταρίφας (feed-in-tariff), μην εμπίπτοντας έτσι σε κυμαινόμενες τιμές και χρεώσεις. Το δίκτυο χρησιμεύει ως αποθηκευτής της ενέργειας που παράγεται την ημέρα απ’ τον αυτοπαραγωγό ο οποίος τη λαμβάνει πίσω τη νύχτα. 

Το κέρδος είναι μεγαλύτερο αν η ενέργεια καταναλώνεται τη στιγμή που παράγεται γιατί μειώνονται τα λειτουργικά κόστη χρήσης του δικτύου. Εγκαθίστανται δύο ρολόγια αμφίδρομης ροής καταγραφής εισερχόμενης-εξερχόμενης ενέργειας, με το ένα να ανήκει στον αυτοπαραγωγό και το άλλο στο δίκτυο. Ας δούμε τρία χαρακτηριστικά πραγματικά παραδείγματα εφαρμογής φωτοβολταϊκού συστήματος αυτοπαραγωγής και το πώς η απόδοση της επένδυσης αυξάνεται με την αύξηση της ετήσιας κατανάλωσης.

Μονοκατοικία χωρίς αντλία θερμότητας

Ας πάρουμε το παράδειγμα μίας μονοκατοικίας χωρίς αντλία θερμότητας με ετήσια κατανάλωση περίπου 8.000 kWh. Ένα φωτοβολταϊκό σύστημα αυτοπαραγωγής ισχύος 5 kWp γι’ αυτή την περίπτωση με κόστος περίπου 8.000€ θα αφαιρεί ετησίως περίπου 1.200€ απ’ το λογαριασμό του ρεύματος κάνοντας απόσβεση σε 7 χρόνια περίπου. Από κει και πέρα ο αυτοπαραγωγός θα απολαμβάνει μειωμένους λογαριασμούς για 18 χρόνια.

Μονοκατοικία με αντλία θερμότητας

Σε μία μονοκατοικία με αντλία θερμότητας η ετήσια κατανάλωση ανέρχεται στις 12.000 kWh περίπου. Σε αυτή την περίπτωση ένα φωτοβολταϊκό σύστημα αυτοπαραγωγής ισχύος 8 kWp με κόστος περίπου 12.000€ θα αφαιρεί περί τα 2.000€ απ’ το λογαριασμό του ρεύματος κάνοντας απόσβεση σε 6 χρόνια περίπου. Για τα επόμενα 19 χρόνια το κόστος του ρεύματος εκμηδενίζεται.

Επιχείρηση

Στην περίπτωση μίας επιχείρησης με ετήσια κατανάλωση 65.000 kWh ένα φωτοβολταϊκό σύστημα αυτοπαραγωγής ισχύος 40 kWp θα κοστίσει περίπου 40.000€. Η εξοικονόμηση περίπου 10.000€ ετησίως απ’ το λογαριασμό του ρεύματος εκτοξεύει την απόδοση της επένδυσης στο 25%, επιτυγχάνοντας απόσβεση του αρχικού κεφαλαίου σε 4 χρόνια περίπου. Για τα επόμενα 21 χρόνια η εξοικονόμηση χρημάτων απ’ την εξοικονόμηση ενέργειας δίνει ανάσα στην επιχείρηση. Να σημειωθεί ότι η συμφωνημένη ισχύς κατανάλωσης στη συγκεκριμένη περίπτωση πρέπει να είναι τουλάχιστον διπλάσια σύμφωνα με τη νομοθεσία (80 kVA).

Το φωτοβολταϊκό σύστημα αυτοπαραγωγής με φωτοβολταϊκά μπορεί να εγκατασταθεί είτε σε στέγη είτε σε ταράτσα είτε σε έδαφος. Το απαιτούμενο εμβαδό είναι μεγαλύτερο σε περίπτωση ταράτσας για αποφυγή των σκιάσεων μεταξύ των παράλληλων συστοιχιών των φωτοβολταϊκών πλαισίων. Στην περίπτωση στέγης υπάρχει η δυνατότητα εγκατάστασης και στους τέσσερις προσανατολισμούς με το σύστημα των αντιστροφέων να αναλαμβάνει τη μέγιστη δυνατή απορρόφηση ενέργειας από κάθε προσανατολισμό. Σε περίπτωση περιορισμένου διαθέσιμου εμβαδού με τη χρησιμοποίηση υπεραποδοτικών πλαισίων νέας γενιάς στις ίδιες διαστάσεις με τα συμβατικά επιτυγχάνεται αυξημένη παραγωγή ηλεκτρικής ισχύος απ’ την ίδια ηλιακή ακτινοβολία που δύναται να καλύψει την επιθυμητή κατανάλωση.