Καλέστε μας 210 3217895 για δωρεάν μελέτη & προσφορά

Γιγάντιες συστοιχίες συσσωρευτών στην υπηρεσία του Δικτύου

Ένα από τα μεγάλα προβλήματα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας είναι ο ταυτοχρονισμός της προσφοράς-παραγωγής με την ζήτηση. Πού πηγαίνει η ενέργεια που περισσεύει τα βράδια όταν έχει 9 beaufort ενώ κανείς δεν χρειάζεται ενέργεια? Το μεγάλο αυτό πρόβλημα έρχονται να λύσουν οι συσσωρευτές-μπαταρίες.

Πριν ενάμιση χρόνο ο Έλον Μασκ, ιδιοκτήτης της TESLA, είχε υποσχεθεί ότι θα κατασκευάσει και θα θέσει σε λειτουργία τη μεγαλύτερη μπαταρία στον κόσμο σε 100 μέρες. Το κατάφερε και τα αποτελέσματα από τον πρώτο χρόνο λειτουργίας της πείθουν και τους πιο δύσπιστους στην επιστημονική και κατασκευαστική κοινότητα για την αναγκαιότητα εισαγωγής μονάδων αποθήκευσης ενέργειας στις αιολικές – τι γίνεται όταν δε φυσάει? - και φωτοβολταϊκές – τι γίνεται όταν δεν έχει ήλιο? - εγκαταστάσεις στα πλαίσια της διεσπαρμένης παραγωγής και σε μικρότερη κλίμακα.

Το Hornsdale Power Reserve στο Τζέημσταουν της Νότιας Αυστραλίας είναι η μεγαλύτερη μπαταρία στον κόσμο, μπαταρία ιόντων λιθίου, με δυνατότητα αποθήκευσης ενέργειας 129MWh και απόδοσης ισχύος 100MW ικανή να καλύψει τη μέγιστη ζήτηση 30.000 κατοικιών. Συνδέεται στο αιολικό πάρκο Hornsdale εγκατεστημένης ισχύος 315MW αποτελούμενο από 99 ανεμογεννήτριες απ’ όπου και φορτίζεται.

To Hornsdale Power Reserve :

  • Αποθηκεύει την ενέργεια του αιολικού πάρκου όταν η ζήτηση είναι χαμηλή και την αποδίδει στο δίκτυο μέσω της υπάρχουσας γραμμής μεταφοράς των 275kV όταν η ζήτηση είναι υψηλή. Περιορίζεται η ανάγκη για λειτουργία των συμβατικών σταθμών αερίου στην αιχμή ισχύος, μειώνοντας έτσι τις απώλειες ισχύος με την «έξυπνη» διακίνησή της στο δίκτυο και ως εκ τούτου τους λογαριασμούς του ρεύματος για τους καταναλωτές.
  • Συντελεί στην ευστάθεια του δικτύου αποκόπτοντας ομαλά από το δίκτυο το αιολικό πάρκο όταν δε φυσάει, αποκρινόμενο τάχιστα στις μεταβολές της ζήτησης προσφέρει έλεγχο της συχνότητας και αποτρέπει τις απορρίψεις φορτίου υψηλής ζήτησης.
  • Σε περίπτωση μπλακ-άουτ? Είναι χαρακτηριστικό ότι όταν κεραυνοί τον περασμένο Αύγουστο προκάλεσαν εκτεταμένες διακοπές στην Ανατολική Αυστραλία το Hornsdale Power Reserve ενεργοποιήθηκε ταχύτατα προσθέτοντας 84MW στο δίκτυο όλης της περιοχής της Αδελαΐδας, τη στιγμή που οι περιοχές του Κουίνσλαντ, της Βικτόριας και της Νέας Νότιας Ουαλίας είχαν διακοπή ρεύματος.

Ποιος είναι ο οικονομικός απολογισμός?

Η Γαλλική εταιρία NEOEN που διαχειρίζεται το πάρκο κέρδισε 8,1 εκατομμύρια ευρώ το πρώτο εξάμηνο του 2018, σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg, μέσω συμβολαίου τροφοδοσίας με την Αυστραλιανή κυβέρνηση και ανεξάρτητες τιμές για την αποθηκευμένη ενέργεια, μειώνοντας το κόστος βοηθητικών υπηρεσιών προς το δίκτυο κατά 75%.

Το επόμενο στοίχημα είναι η κατανεμημένη χρήση μπαταριών σε οικιακά συστήματα net metering όπου κάθε κατοικία θα έχει τη συστοιχία συσσωρευτών η οποία θα φορτίζει από το πλεόνασμα ενέργειας την ημέρα που η οικογένεια λείπει (και ο ήλιος λάμπει) και θα αποδίδει την ενέργεια πίσω το βράδυ που όλοι την χρειάζονται.