Καλέστε μας 210 3217895 για δωρεάν μελέτη & προσφορά

Έκπτωση φόρου 40% για ενεργειακή αναβάθμιση κατοικιών

Κίνητρο για την αναθέρμανση της οικοδομικής δραστηριότητας και της αγοράς κατοικίας που θα συμβάλει στην τόνωση της οικονομικής ανάπτυξης προανήγγειλε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Στέλιος Πέτσας. Σύμφωνα με τον κ. Πέτσα η κυβέρνηση προσανατολίζεται στην εφαρμογή έκπτωσης φόρου ως 40% για δαπάνες ενεργειακής, λειτουργικής και αισθητικής αναβάθμισης κτιρίων. Σύμφωνα με τις δηλώσεις αυτές πρόκειται για ένα νέο πρόγραμμα Εξοικονομώ κατ' οίκον για όλους!

Για παράδειγμα, εάν κάποιος ιδιοκτήτης υποβληθεί σε δαπάνες 10.000 ευρώ για να θωρακίσει ενεργειακά την κατοικία του ή για να κάνει κάποια άλλη λειτουργική αναβάθμιση, η έκπτωση φόρου που θα δικαιωθεί θα είναι μέχρι 4.000 ευρώ. Αφήνεται ανοιχτό το ενδεχόμενο η έκπτωση να εφαρμοστεί αναλογικά τα επόμενα χρόνια, καθότι θα πρέπει να συνυπολογιστεί και το δημοσιονομικό βάρος που θα επιφέρει η ρύθμιση, και εάν δεν μπορεί να είναι one-off να συμψηφιστεί με κάποιες χρήσεις, συμπεριλαμβανομένου του ΕΝΦΙΑ.

Ο σχεδιασμός της κυβέρνησης είναι να επιτευχθεί ένα επίπεδο ισορροπίας στην αγορά κατοικίας ώστε οι σχετικές επενδύσεις να φτάσουν σε ένα ποσοστό 3-4% του ΑΕΠ την επόμενη διετία-τριετία. Να σημειωθεί ότι το 2007, στο peak της οικονομικής ανάπτυξης λίγο πριν την κρίση, οι επενδύσεις στην αγορά κατοικίας ανέρχονταν στο 12% του ΑΕΠ και με την κρίση κατέρρευσαν σε κάτω από 1%.

Ο κ. Πέτσας τόνισε ιδιαίτερα και την κοινωνική διάσταση του θέματος, καθότι, έχοντας ένα στοκ παλαιών ή απούλητων ακινήτων, δημιουργείται μία εγκατάλειψη των χωριών και των πόλεων της επαρχίας και μία γκετοποίηση αρκετών περιοχών της Αθήνας κάτι που, όπως επεσήμανε, η κυβέρνηση σκοπεύει να αντιμετωπίσει μεθοδικά λαμβάνοντας μία σειρά από μέτρα, στόχευση στην οποία συμβάλλει και το μέτρο της έκπτωσης φόρου ως 40% για την ενεργειακή αναβάθμιση των ακινήτων.

Άγνωστο παραμένει αν στην ενεργειακή αναβάθμιση θα συμπεριληφθούν και τα φωτοβολταϊκά συμψηφισμού net metering. Ερμηνέυοντας τις δηλώσεις θεωρείται δεδομένο ότι ο μηδενισμός της κατανάλωσης ενέργειας ενός κτιρίου με φωτοβολταικα αποτελεί ενεργειακή αναβάθμιση για να μην πούμε ενεργειακή απογείωση! Κατά συνέπεια θα πρέπει κατά την άποψή μας να συμπεριληφθεί στις δράσεις που θα επιφέρουν έκπτωση 40%. Υπό αυτή την προϋπόθεση τα φωτοβολταϊκά net metering θα αποτελέσουν επένδυση με αποσβέσεις κάτω από 5 χρόνια και απόδοση πάνω από 20% ανοίγοντας μία νέα περίοδο άνθησης της τεχνολογίας στη Ελλάδα.