Καλέστε μας 210 3217895 για δωρεάν μελέτη & προσφορά

Πώς θα αυξήσετε τη διάρκεια ζωής των μπαταριών σας

6 tips για να αυξήσετε τη διάρκεια ζωής των μπαταριών αυτόνομου φωτοβολταϊκού!

Οι μπαταρίες φωτοβολταϊκών είναι το πιο ακριβό τμήμα του αυτόνομου φωτοβολταϊκού συστήματος. Επιπρόσθετα, είναι το κομμάτι αυτό που θα προσδώσει στην εγκατάσταση διάρκεια ζωής και την απαιτούμενη ασφάλεια και αυτονομία ώστε ο χρήστης να είναι σίγουρος ότι θα έχει ρεύμα σε όλες τις έκτακτες συνθήκες, σε παρατεταμένη συννεφιά ή σε περίπτωση black-out αν μιλάμε για back-up σύστημα όπου πρέπει να ηλεκτροδοτούνται αδιάλειπτα κρίσιμα φορτία. Είναι πολύ σημαντικό λοιπόν οι μπαταρίες φωτοβολταϊκών να τυγχάνουν ιδιαίτερης φροντίδας και από τον μηχανικό που θα μελετήσει την διαστασιολόγηση του συστήματος ώστε να ικανοποιούνται οι ανάγκες του χρήστη αλλά και από το χρήστη ώστε να επεκταθεί ο χρόνος ζωής τους. Πώς μπορείτε ως χρήστης αυτόνομου φωτοβολταϊκού συστήματος να συμβάλλετε στη μεγιστοποίηση της διάρκειας ζωής των μπαταριών σας? 

Ορθή χρήση των μπαταριών

Εάν το αυτόνομο φωτοβολταϊκό σύστημά σας ηλεκτροδοτεί ενεργοβόρες συσκευές, όπως πλυντήρια, φούρνο, αντιστάσεις, λειτουργείτε αυτές τις συσκευές ώστε να τροφοδοτούνται περισσότερο από τα φωτοβολταϊκά πάνελ απευθείας επιβαρρύνοντας λιγότερο τις μπαταρίες, δηλαδή:

Το πρωί αν τα φωτοβολταϊκά πάνελ έχουν ανατολικό/νοτιοανατολικό προσανατολισμό

To μεσημέρι αν τα φωτοβολταϊκά πάνελ έχουν νότιο προσανατολισμό

To απόγευμα αν τα φωτοβολταϊκά πάνελ έχουν δυτικό/νοτιοδυτικό προσανατολισμό. 

«Έξυπνος» ρυθμιστής φόρτισης μπαταριών φωτοβολταϊκών

Χρησιμοποιείτε όχι παλιό συμβατικό PWM ρυθμιστή φόρτισης αλλά «έξυπνο» MPPT ρυθμιστή φόρτισης. Ο MPPT ρυθμιστής φόρτισης βελτιστοποιεί την απορρόφηση ενέργειας από τα φωτοβολταϊκά πάνελ και τη φόρτιση της μπαταρίας, ρυθμίζοντας κάθε στιγμή το ρεύμα που πρέπει να λαμβάνει η μπαταρία ώστε να φορτίζεται άρτια. 

Μία πλήρη φόρτιση κάθε βδομάδα

Εάν μιλάμε για εγκατάσταση αυτόνομου φωτοβολταϊκού συστήματος που ηλεκτροδοτεί μόνιμη κατοικία με καθημερινή χρήση, αφήνετε τις μπαταρίες να κάνουν μία πλήρη φόρτιση στο χρονικό διάστημα μιας εβδομάδας. Στους ρυθμιστές φόρτισης της Victron Energy είναι πολύ εύκολο να φανεί ότι οι μπαταρίες είναι πλήρως φορτισμένες, ανάβει το πράσινο ledάκι (float) στην πρόσοψη του ρυθμιστή. 

Εποπτεία από οθόνη

Το βάθος εκφόρτισης της μπαταρίας (Depth of Discharge, DoD) είναι αυτό που καθορίζει στο μεγαλύτερο βαθμό τη διάρκεια ζωής της. Όσο περισσότερο αφήνετε την μπαταρία να εκφορτιστεί τόσο μειώνεται η διάρκεια ζωής της. Ο κανόνας είναι να μην εκφορτίζεται συνέχεια περισσότερο από το 50%. Με την εγκατάσταση ενός monitor έχετε κάθε στιγμή εικόνα για το πόσο φορτισμένη είναι η μπαταρία.

Στο Victron MPPT Control που συνδέεται στους MPPT ρυθμιστές φόρτισης της Victron βλέπετε την τάση της μπαταρίας και από εκεί καταλαβαίνετε πόσο φορτισμένη είναι η μπαταρία. Σε βάθος εκφόρτισης 50% αντιστοιχεί τάση (ένδειξη bat) στο monitor:

11,9V για 12βολτο σύστημα – δεν αφήνετε την μπαταρία να πέσει κάτω απ’ αυτή την τάση

23,8V για 24βολτο σύστημα - δεν αφήνετε την μπαταρία να πέσει κάτω απ’ αυτή την τάση

47,6V για 48βολτο σύστημα - δεν αφήνετε την μπαταρία να πέσει κάτω απ’ αυτή την τάση.

Οθόνη με περισσότερες λειτουργίες είναι το Battery Monitor BMV-700 της Victron το οποίο σας δείχνει ακριβώς το ποσοστό φόρτισης της μπαταρίας:

Επιπροσθέτως, το Battery Monitor BMV-700 μπορεί να συνδεθεί στο Victron Color Control και να βλέπετε την κατάσταση φόρτισης της μπαταρίας σας απομακρυσμένα από την οθόνη του smartphone σας από όπου κι αν βρίσκεστε. 

Συντήρηση 2 βολτων μπαταριών υγρού ηλεκτρολύτη

Εάν το αυτόνομο φωτοβολταϊκό σύστημά σας διαθέτει 2βολτες μπαταρίες με υγρό ηλεκτρολύτη απαιτείται σποραδικά συμπλήρωση απιονισμένου νερού (ενδείξεις min-max). Εξάλλου, σε αυτές τις μπαταρίες το διαβρωτικό φαινόμενο της θειίκωσης (sulfation) που μπορεί να εμφανιστεί με την πάροδο του χρόνου αναιρείται με τη λειτουργία του equalization που είναι διαθέσιμη στους MPPT ρυθμιστές φόρτισης. Είναι ένας ακόμη λόγος που η MP-Energy προτείνει αυτούς τους ρυθμιστές φόρτισης και εγγυάται για τη σωστή παραμετροποίηση του equalization πριν αποκτήσετε τις μπαταρίες και τους ρυθμιστές φόρτισης. 

Σωστή συνδεσμολογία

Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που ο χρήστης του αυτόνομου φωτοβολταϊκού συστήματος θέλει να επεκτείνει την μπαταρία του για να έχει περισσότερη ενέργεια. Τα διάφορα είδη των μπαταριών, 12βολτες AGM VRLA, 12βολτες GEL VRLA, 2βολτες SOPzS, 2βολτες SOPzV, 2βολτες OPzS, 2βολτες OPzV φορτίζονται με διαφορετικό τρόπο. Θα πρέπει λοιπόν να προστίθενται μπαταρίες του ίδιου είδους και της ίδιας χωρητικότητας (Αμπερώρια). Σημαντικό επίσης είναι να υπάρχουν κατάλληλες διατομές καλωδιώσεων μεταξύ ρυθμιστή φόρτισης-μπαταριών και μπαταριών-inverter αυτόνομου φωτοβολταϊκού. Για τη σωστή συνδεσμολογία μπορείτε να βασιστείτε στην εξειδίκευση της MP-Energy στα αυτόνομα φωτοβολταϊκά συστήματα με portfolio εκατοντάδων εγκαταστάσεων όλων των μεγεθών σε όλη την Ελλάδα.

Δείτε τιμές για αυτόνομα φωτοβολταϊκά πακέτα: