Καλέστε μας 210 3217895 για δωρεάν μελέτη & προσφορά

Φωτοβολταϊκά New Deal

01-Απρ-2014

Το "New Deal" στα φωτοβολταϊκά είναι γεγονός. Μία πολυαναμενόμενη κίνηση από την Ελληνική Κυβέρνηση η οποία άλλους τους ηρέμησε και άλλους τους έριξε στο καναβάτσο. 

Από το 2011 είχε φανεί ότι κάτι δεν πάει καλά με τα φωτοβολταικα. Το κόστος της επένδυσης άρχισε να πέφτει ραγδαία μήνα με το μήνα ενώ οι εγγυημένες τιμές έπεφταν ελάχιστα ανα εξάμηνο.

Είτε το γνώριζαν είτε όχι οι εκάστοτε κυβερνήσεις άφησαν μεγάλο μέρος του ελληνικού πληθυσμού (επενδυτές και κατασκευαστές) να εμπλακεί σε ένα νέο χρηματιστήριο του 1999. Και τί θα μπορούσαν να κάνουν? Είναι τόσο απλό. Μειώνοντας σταδιακά και αναλογικά τις ταρίφες από τότε 1. θα είχαν εμπλακεί μόνο όσοι επενδυτικά ήθελα μία απόδοση 10-15% σε μέρος του χαρτοφυλακίου τους (και όχι αυτοί που "επένδυσαν" είτε τα τελευταία κεφαλαιακά αποθέματά τους, το εφάπαξ τους ή δανεικά από τράπεζες...), 2. Η αγορά θα εξελισσόταν ομαλά για τον κατασκευαστικό κλάδο ο οποίος στην προσπάθεια να ανταποκριθεί στη ζήτηση έκανε μεγάλα ανοίγματα, έκπτωση στην ποιότητα και ταυτόχρονα έχασε δουλειές που δεν πορλάβαινε να υλοποιήσει...

Το αποτέλεσμα είναι η εξίσωση να μη βγαίνει στο ταμείο των φωτοβολταϊκών, το έλλειμα να μεγαλώνει, οι καθυστερήσεις στις πληρωμές παρομοίως και το νομοσχέδιο αναπροσαρμογής των "εγγυημένων" τιμών ήδη ψηφισμένο.

Θα δώσουμε ένα απλό παράδειγμα για να γίνουν κατανοητά τα προαναφερθέντα. Ας πάρουμε ένα οικιακό φωτοβολταϊκό 10kWp που συνδέθηκε το Δ' τρίμηνο του 2012 ή Α' τρίμηνο του 2013. O επενδυτής είχε κατοχυρώσει τιμή πώλησης κοντά στα 50 λεπτά την KWh και πλήρωσε 15-20.000€ για την κατασκευή του φωτοβολταϊκού. Οι ετήσιες απολαβές του ήταν κοντά στην 8.000€ αφορολόγητα. Με το νέο νόμο η τιμή πώλησης του ρεύματός του αναπροσαρμόζεται στα 29,5 λεπτά την KWh ήτοι λίγο κάτω από 5.000€. Είναι προφανές ότι κάποιος ο οποίος επένδυσε μέρος των χρημάτων του εξακολουθεί να απολαμβάνει πολύ καλές αποδόσεις, όμως κάποιος ο οποίος δανείστηκε ή επένδυσε τα τελευταία του χρήματα το έκανε γνωρίζοντας a priori ότι θα λαμβάνει 8.000€ ετησίως.

Εδώ είναι η μεγάλη παγίδα. Η κάθε επενδυτική ομάδα στρέφεται εναντίον της άλλης. Και αυτό δεν γίνεται μόνο μεταξύ επενδυτών αλλά "ένοχοι" κρίνονται και οι κατασκευαστές. Πρέπει όμως κανείς να σκεφτεί ότι όλοι επηρεάζονται από τη συμπεριφορά αυτή της εκάστοτε ελληνικής κυβέρνησης. Δεν είναι λίγοι οι κατασκευαστές που δανείστηκαν για να καταφέρουν να ανταποκριθούν στην αυξημένη ζήτηση, και μάλιστα κατασκευάζοντας με πίστωση ή με επιταγές οι οποίες πλέον καθίστανται ακάλυπτες λόγω των καθυστερήσεων πληρωμών ή λόγω των μειωμένων αποδόσεων. Τελικά οι μόνοι κερδισμένοι είναι οι έμποροι εξοπλισμού (εγχώριοι ή εξωτερικοί) που προπληρώνονταν 100% πριν παρδώσουν έστω και ένα φωτοβολταϊκό πλαίσιο!

Ο παρονομαστής είναι κοινός. Κανείς δε θέλει να αθετεί μονομερώς ο αντισυμβαλλόμενος τη συμφωνία τους. Αυτό έγινε στα φωτοβολταικα! Μονομερώς το κράτος μεταβάλει τις ήδη υπογεγραμένες συμβάσεις! 

Η ελληνική δικαιοσύνη θα δείξει στο τέλος αν υπάρχει εκτροπή συνταγματικότητας με τον εν λόγω νόμο. Η αλήθεια είναι ότι μέχρι τότε θα δοκιμαστεί η οικονομική και ψυχική αντοχή των επενδυτών αλλά και η αξιοπιστία των ανθρώπων του δοκιμασμένου κλάδου των φωτοβολταϊκών.