Καλέστε μας 210 3217895 για δωρεάν μελέτη & προσφορά

Ανακοίνωση ΥΠΕΚΑ για νέες ταρίφες

14-Αυγ-2012

Η εδώ και χρόνια αναμενόμενη ανακοίνωση των νέων τιμών πληρωμής κιλοβατώρας για νέα διασυνδεδεμένα φωτοβολταϊκά συστήματα, παρά το θόρυβο που έχει προκαλέσει για το μέγεθος της μείωσης κυρίως, αποτελεί κατά την άποψή μας μια κίνηση διασφάλισης του μέλλοντος της αγοράς ΑΠΕ στην Ελλάδα.

Δεν είναι η τεράστια πτώση των τιμών των πλαισίων που έπρεπε να επιβάλλει τη μείωση αυτή αλλά η εξ αρχής στρέβλωση της τεράστιας διαφοράς ανάμεσα στην τιμή αγοράς και πώλησης ηλεκτρικής ενέργειας. Δεν ήταν λογικό για παράδειγμα ένα σπίτι να αγοράζει από τη ΔΕΗ το ρεύμα με 10 και με 11 λεπτά την κιλοβατώρα και να της το πουλάει με 55 λεπτά. Η διαφορά αυτή για να μη γίνει έλλειμμα έπρεπε από κάποιον να πληρωθεί. Στην Ελλάδα καταφέραμε σε συνδυασμό και με άλλα γεγονότα (οικονομική κρίση, φόροι που εισπράχθησαν μέσω του λογαριασμού της ΔΕΗ, χρεωκοπίες εταιρειών παροχής ηλεκτρικής ενέργειας κ.α.) να πετύχουμε και τα δύο, δηλαδή και να επιβαρυνθούν λάθος άτομα (τέλος ΑΠΕ) και να εκτοξευθούν τα ελλείμματα της ΔΕΗ.

Από την άλλη, η πτώση των τιμών μιας φωτοβολταϊκής εγκατάστασης αύξησε ραγδαία τον αριθμό των εγκαταστάσεων και κατα συνέπεια χειροτέρεψε τα προαναφερθέντα προβλήματα. Να υπενθυμίσουμε ότι τα τελευταία οικιακά φωτοβολταϊκά που έιχαν κατοχυρώσει ταρίφα 0,55€/kWh (συνεπώς εισόδημα 7.500-8.000€ ετησίως) εγκαταστάθηκαν τον Ιούνιο του 2012 με κόστη περίπου 24.000€ για ποιοτικό Ευρωπαϊκό εξοπλισμό και 20.000€ για οικονομικότερες λύσεις. Οι αποδόσεις των παραπάνω επενδύσεων άγγιξαν το 35-40%!, και συνήθως όταν οι αποδόσεις αγγίζουν τέτοια ύψη στο τέλος κάποιος την "πληρώνει".

Από την άλλη δεν μπορεί να κατηγορήσει κανείς την αρχική υψηλή επιδότηση της κιλοβατώρας, καθώς για να επιτευχθεί διείσδυση ενός κλάδου στην κοινωνία αρχικά χρειάζονται ισχυρά κίνητρα και έτσι έγινε αρχικά στις περισσότερες χώρες. Το λάθος που έγινε είναι ότι τα κίνητρα αυτά διήρκεσαν για πολλά χρόνια επιβαρύνοντας πολλούς τομείς ανεξέλεγκτα και η μείωσή τους έγινε απότομα και δραστικά.

Μπαίνοντας στο κυρίως θέμα της από εδώ και πέρα πορείας των φωτοβολταϊκών στην Ελλάδα, παραθέτουμε μερικές απλές σκέψεις και αφήνουμε στην κρίση του αναγνώστη τα συμπεράσματα.

  • Πριν 2-3 χρόνια ένα ποιοτικό οικιακό φωτοβολταϊκό κόστιζε στους "πρωτοπόρους" ιδιώτες μαζί με το ΦΠΑ 45.000€ περίπου. Η απόδοση που είχε ετησίως ήταν 7.700€ περίπου, χοντρικά δηλαδή 17%.
  • Σήμερα ένα ποιοτικό οικιακό φωτοβολταϊκό δεν ξεπερνάει τις 20.000€ (και έπεται περεταίρω μείωση τιμών μέχρι το τέλος του 2012) και πρόκειται να αποφέρει 3.500€ (η έως τώρα εμπειρία έχει δείξει ότι το νούμερο αυτό με κατάλληλες τεχνικές μπορεί να αγγίξει και τα 4.000€), δηλαδή 17,5%.
  • Η απόδοση κεφαλαίου εάν τοποθετηθούν τα χρήματα σε έναν προθεσμιακό λογαριασμό δεν ξεπερνά το 6% (αν μάλιστα τα χρήματα τοποθετηθούν στο εξωτερικό είναι πιθανό και να μειωθούν μέσω φορολογίας).
  • Υπάρχει και η λύση του κινέζικου εξοπλισμού που σύντομα θα φέρει το οικιακό φωτοβολταϊκό των 10kWp κοντά στα 16.000€ (απόδοση πάνω από 22%).
  • Μην ξεχνάμε τις δεκάδες εκείνες των περιπτώσεων που ακόμη και πριν ένα χρόνο τοποθετήθηκαν πλαίσια υψηλής απόδοσης και τιμής (Sanyo, Solyndra, SunPower) όπου το κόστος ενός φωτοβολταϊκού 10kWp άγγιζε τις 35-37.000€.
  • Σημειώνουμε επίσης φωτοβολταϊκά χαμηλότερης ισχύος τα οποία μέχρι πρόσφατα είχαν απόδοση επένδυσης κάτω από 20% (καθώς όταν το 10άρι κόστιζε πχ 30.000€ το 5άρι δεν έκανε 15.000€ αλλά 20.000€).
  • Χώρες όπως η Γερμανία και η Αγγλία με μισή ηλιοφάνεια από εμάς έχουν χαμηλότερη ταρίφα (κάτω από 20 λεπτά).
  • Το κέρδος από ένα φωτοβολταϊκό δεν περιορίζεται μόνο στα οικονομικά οφέλη αλλά όπως είναι γνωστό υπάρχει άλλο τόσο κέρδος περιβαλλοντικά το οποίο το κληροδοτούμε στα παιδία και τα εγγόνια μας.
  • Ο εξορθολογισμός της αγοράς των ΑΠΕ στην Ελλάδα θα διατηρήσει στο χώρο τα τεχνικά γραφεία και τις εταιρείες που πραγματικά ενδιαφέρονται για τον τομέα, οι οποίες με σεβασμό στον ιδιώτη-επενδυτή θα προτείνουν τις βέλτιστες οικονομοτεχνικά λύσεις και θα κατασκευάσουν τις ανθεκτικότερες και αποδοτικότερες εγκαταστάσεις. Επιτέλους θα καθαρίσει ο χώρος από τους τυχοδιώκτες αγνώστου ταυτότητας και σπουδών κυνηγούς του εύκολου κέρδους (οι οποίοι σύντομα θα κάνουν την εμφάνισή τους σε άλλους τομείς της οικονομίας...).
Συμπερασματικά, η εταιρεία μας θα συνεχίσει να προσφέρει όλη την γκάμα των λύσεων στον τομέα των φωτοβολταϊκών, πάντα κρατώντας τον πήχη της ποιοτικής κατασκευής στο ψηλότερο σημείο, μειώνοντας τις τιμές στο ελάχιστο δυνατό.