Καλέστε μας 210 3217895 για δωρεάν μελέτη & προσφορά

Τιμές για Φωτοβολταικα

Στην ενότητα αυτή γίνεται μία προσπάθεια ανάλυσης κόστους σχετικά με τα φωτοβολταϊκά και τις τιμές τους. 

Γίνεται μεγάλη συζήτηση γύρω από τις τιμές για την προμήθεια και εγκατάσταση φωτοβολταικών. Στόχος της ενότητας αυτής είναι η ενημέρωση του ενδιαφερόμενου σχετικά με την ανάλυση του κόστους ενός συστήματος σε στέγη και ενός φωτοβολταικού σε ταράτσα (δώμα). Επίσης αναφέρονται τα κρίσιμα εκείνα σημεία (υλικά και μέθοδοι κατασκευής) τα οποία δεν πρέπει να αποφύγετε σαν κόστος εις βάρος της αντοχής, της αξιοπιστίας και εν γένει της ποιότητας του συστήματός σας.

Φωτοβολταϊκά Πάνελ

Σε ένα οικιακό φβ σύστημα το κόστος των πλαισίων αγγίζει το 60% της συνολικής τιμής του συστήματος (συμπεριλαμβανόμενης της εγκατάστασης). Μεγάλη σύγχυση έχει προκληθεί τους τελευταίους μήνες (Μάιος 2011 – Μάρτιος 2012) στους ενδιαφερόμενους επενδυτές από την πτώση τιμών των πλαισίων.

Στο σημείο πρέπει να υπογραμμιστεί ότι η πτώση αυτή οφείλονταν κυρίως σε αναντιστοιχία προσφοράς προϊόντων (αυξημένη παραγωγή) σε συνδυασμό με μειωμένη παγκόσμια ζήτηση (παγκόσμια οικονομική κρίση). Σημαντικό ρόλο επίσης διαδραμάτισε η μεγάλη πτώση των τιμών των πλαισίων που παρήχθησαν στην Κίνα η οποία μάλιστα οδήγησε μεγάλες εταιρείες στην χρεοκοπία (solyndra, solon, scheuten…).

Σύμφωνα με διεθνείς παρατηρήσεις η πτώση αυτή των τιμών έχει εξομαλυνθεί ενώ εκτιμάται ότι έως το τέλος του 2012 θα συνεχιστεί με χαμηλό ρυθμό.

Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί από τον ενδιαφερόμενο στα αποτελέσματα αυτής της πτώσης τιμών τα οποία είναι καταστροφικά για κάποιες εταιρείες οι οποίες δεν μπορούν να ακολουθήσουν. Το γεγονός αυτό σημαίνει ότι μια αβέβαια επιλογή μπορεί να οδηγήσει σε ολέθρια αποτελέσματα, καθώς εάν κλείσει η εταιρεία των πλαισίων που επιλέξατε θα δυσκολευτείτε ιδιαίτερα σε περίπτωση μελλοντικής αντικατάσταση μέρους του εξοπλισμού σας.

Ως γενική συμβουλή για τον καταναλωτή θα μπορούσαμε να θέσουμε την επιλογή πλαισίων από αξιόπιστες εταιρείες, ο χρόνος λειτουργίας των οποίων αποτελεί εγγύηση για τη μελλοντική προοπτική τους (δεν μπορεί να περιμένουμε με βεβαιότητα ύπαρξη για τα επόμενα τουλάχιστον 25 χρόνια μιας εταιρείας με 2 – 5 έτη λειτουργίας).

Η εταιρεία μας με την πολύχρονη εμπειρία της στον τομέα προτείνει τα πιο αξιόπιστα φωτοβολταικα πλαίσια στις καλύτερες τιμές. Επικοινωνήστε μαζί μας για περισσότερες πληροφορίες.

Αντιστροφείς

φωτοβολταικα αντιστροφειςΠολύ σημαντικό υποσύστημα ενός φβ συστήματος είναι ο αντιστροφέας. Το κόστος του αποτελεί το 10-15% του συνολικού κόστους ενός οικιακού φωτοβολταϊκού. Αναφορικά με τις τιμές των αντιστροφέων, παρατηρείται μια ισχυρή αντίσταση τα τελευταία χρόνια καθώς η πτώση των τιμών είναι αμελητέα σε σύγκριση με αυτή στα φβ πλαίσια. Αντίθετα πτώση στις τιμές παρατηρήθηκε τον τελευταίο χρόνο στους αντιστροφείς νέας τεχνολογίας (πολλαπλοί ανιχνευτές μέγιστης ισχύος, μικρο-αντιστροφείς κλπ.). Η προσοχή του ενδιαφερόμενου πρέπει να επικεντρωθεί στις εγγυήσεις και την αξιοπιστία της εκάστοτε εταιρείας.

Σύστημα Στήριξης

φωτοβολταικα σηστήματα στήριξηςΤο κόστος του συστήματος στήριξης ενός φωτοβολταϊκού ανέρχεται περίπου στο 10-15% του συνολικού κόστους, αποτελεί όμως εξαιρετικά σημαντικό τμήμα καθώς είναι αυτό που «κρατάει» το σύστημα σε επαφή με το κτίριο (πολλές φορές παρομοιάζεται από τους ειδικούς του τομέα ως τα ελαστικά ενός οχήματος).

Οι τιμές διαφέρουν κατά πολύ ανάλογα με το υλικό που θα επιλέξετε, την πολυπλοκότητα της κατασκευής, τη στιβαρότητα, την αντοχή σε ανεμοπίεση και τον τρόπο στήριξης στο κτίριο.

Αναλυτικότερα, υπάρχει μεγάλη διαφορά στις τιμές ανάλογα με το υλικό του συστήματος στήριξης. Για παράδειγμα το κόστος ενός συστήματος με γαλβανισμένο χάλυβα μπορεί να είναι από 20% έως 40% φθηνότερο σε σύγκριση με το αλουμίνιο. Αντίστοιχα υπάρχουν διαφορές στην ποιότητα του αλουμινίου (άβαφο ή βαμμένο κλπ.). Επίσης, πολλά υλικά από ανοξείδωτο χάλυβα ανεβάζουν εξαιρετικά το κόστος (πχ. αγκύρια για στέγη). Στην τελευταία περίπτωση τα αγκύρια από αλουμίνιο είναι πολύ φθηνότερα με βασικό μειονέκτημα την αντοχή σε ανεμοπιέσεις και την ανθεκτικότητα στις καιρικές συνθήκες (κυρίως υγρασία).

Επίσης η τιμή του συστήματος στήριξης εξαρτάται πολύ από την πολυπλοκότητα της κατασκευής (πχ. είναι χαμηλότερη η τιμή της στήριξης για τοποθέτηση ενός συστήματος 10kWp σε ένα δώμα 200τμ με βάσεις τύπου «Δ» συγκριτικά με τοποθέτηση ίδιων kW σε δώμα 80τμ με βάσεις τύπου «Στέγαστρο»).

Η αντοχή σε βάρος και ανεμοπίεση επίσης παίζει τεράστιο ρόλο καθώς καθορίζει την ποσότητα του υλικού που θα χρησιμοποιηθεί. Για παράδειγμα όσο πιο πυκνά είναι τα αγκύρια σε μια στέγη ή όσο πιο πυκνά είναι τα «πόδια» σε μια ταράτσα αντίστοιχα αυξάνεται και η αντοχή σε ανέμους και βάρος χιονιού.

Τέλος, ο τρόπος αγκύρωσης του συστήματος στήριξης στο κέλυφος του κτιρίου επηρεάζει κατά ένα όχι αμελητέο ποσοστό την τελική τιμή του φβ. Για παράδειγμα, η χημική αγκύρωση με εποξειδικές ρητίνες επώνυμων εταιρειών (πχ Hilti) έχει δεκαπλάσιο κόστος από την μηχανική αγκύρωση (πχ. με ούπα και στριφώνι).

Ηλεκτρικά Μέρη

Ένα 5-10% του κόστους ενός οικιακού συστήματος καταλαμβάνουν τα ηλεκτρικά μέρη. Ποσοστό το οποίο μπορεί να διαφοροποιηθεί σοβαρά ανάλογα με την ποιότητα της παρεχόμενης εγκατάστασης.

Το κομμάτι αυτό είναι πολύ σημαντικό καθώς αφορά αρχικά την ασφάλεια του χρήστη και της εγκατάστασης (ουσιαστικά της επένδυσης), την απόδοση αλλά και την αισθητική της κατασκευής.

Την προστασία του ιδιοκτήτη και του συστήματος την εξασφαλίζει το υλικό προστασίας που τοποθετείται στους πίνακες. Ασφάλειες, διακόπτες, ρελέ διαφυγής και απαγωγοί υπέρτασης (αντικεραυνικά) προστατεύουν από βραχυκυκλώματα, ηλεκτροπληξίες και κεραυνοπληξίες. Πολλοί εγκαταστάτες είτε από άγνοια είτε για λόγους μείωσης κόστους αμελούν τα ανωτέρω με οδυνηρές συνέπειες. Συνιστούμε να ρωτήσετε για τα προαναφερθέντα τον υπεύθυνο μηχανικό με τον οποίο πρόκειται να συνεργαστείτε και να επιβεβαιώσετε την τοποθέτησή τους.

Για λόγους κόστους επίσης μπορεί ο εγκαταστάτης να επιλέξει μικρότερες από τις απαιτούμενες διατομές καλωδίων. Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται το σημείο αυτό γιατί πέρα από την μείωση της απόδοσης της επένδυσης λόγω αύξησης απωλειών (μπορεί να ξεπεράσουν το 2% οι απώλειες) ενέχει και κινδύνους.

Τέλος η επιλογή κατάλληλων σωλήνων (βαρέως τύπου) για τον εγκιβωτισμό των καλωδίων πέρα από την ασφαλή όδευση επηρεάζει και την αισθητική της κατασκευής (διατομή σωλήνα και χρώμα).

Τα προαναφερθέντα είναι ζητήματα στα οποία η εταιρεία μας δεν κάνει καμία έκπτωση στην ποιότητα.

Δείτε τιμές για αυτόνομα φωτοβολταϊκά:

Δείτε τιμές για φωτοβολταϊκά συμψηφισμού net metering:

Δείτε τιμές για φωτοβολταϊκά net metering με μπαταρίες.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τιμές ή τρέχουσες προσφορές για φωτοβολταικά συστήματα επικοινωνήστε μαζί μας.

Περισσότερες πληροφορίες για Τιμές για Φωτοβολταικα

Καλέστε μας στο 210 3217895 ώστε να σας αποδείξουμε ότι υπάρχουν άλλοι 100 λόγοι για να μας επιλέξετε.