Καλέστε μας 210 3217895 για δωρεάν μελέτη & προσφορά

Net Metering

Το net metering είναι μέθοδος συμψηφισμού ενέργειας από φωτοβολταϊκά και άλλες ΑΠΕ. Σε αντίθεση με τα φωτοβολταϊκά με ταρίφα (feed-in tariff), στα συστήματα net metering ο συμψηφισμός παραγώμενου και καταναλισκόμενου ρεύματος είναι ενεργειακός (σε kWh) και όχι "λογιστικός" (σε €). Και τα μεν και τα δε ανήκουν στην μεγάλη κατηγορία των διασυνδεδεμένων φωτοβολταϊκών on-grid ή grid-connected systems διεθνώς (σε αντίθεση με τα αυτόνομα φωτοβολταϊκά - off grid) όπου υπάρχει σύνδεση με το δημόσιο δίκτυο.

Το net metering έχει αναρίθμητα πλεονεκτήματα και προσφέρει άμεση απόσβεση για τον ενδιαφερόμενο, ενώ προστατεύει το περιβάλλον χωρίς να επιβαρρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό. Από το Μάιο του 2015 έχουν εγκατασταθεί εκατοντάδες φωτοβολταϊκά συστήματα με ενεργειακό συμψηφισμό net metering. Η MP-energy έχει εγκαταστήσει δεκάδες έργα net metering με ισάριθμους ικανοποιημένους πελάτες που ήδη απολαμβάνουν δραστικά χαμηλότερους λογαριασμούς ΔΕΗ (60-90% κάτω).

Συμπληρώστε την φόρμα για να δείτε το μέγεθος και το κόστος του φωτοβολταϊκού net metering που σας ταιριάζει.

Net Metering στην Ελλάδα

Το net metering είναι πλέον από τον Ιανουάριο του 2015 (ΦΕΚ) νόμιμο και στην Ελλάδα. Εδώ και αρκετά χρόνια το net metering αποτελεί τον κύριο τρόπο συμψηφισμού ενέργειας με φωτοβολταικα σε πολλές χώρες του κόσμου. Οι τεχνολογίες των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας έχουν πλέον ωριμάσει και περνούν από την φάση των κρατικών επιδοτήσεων στην ισοτιμία με τις συμβατικές πηγές και την άμεση χρήση τους για αυτοκατανάλωση.

net metering

Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτοκατανάλωσης ενέργειας είναι το net metering (ή συμψηφισμός ηλεκτρικής ενέργειας). Το net metering (νετ μετερινγκ) είναι το μέλλον των τεχνολογιών ΑΠΕ καθώς δεν απαιτεί επιδοτήσεις από το κράτος, ούτε δεσμεύσεις από καμία πλευρά. Στην Ελλάδα το net metering ονομάζεται επισήμως αυτοπαραγωγή (ή αυτοκατανάλωση ή ιδιοκατανάλωση) ρεύματος και ενέργειας.

Δείτε όλες τις προσφορές μας για φωτοβολταικα net metering.

Ήδη επιτρέπεται το εικονικό net metering για κατ' επάγγελμα αγρότες και σύντομα για φυσικά και νομικά πρόσωπα.

Τι είναι το net metering

Το net metering συνίσταται στην αυτοκατανάλωση της παραγόμενης ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές όπως είναι τα φωτοβολταϊκά. Ουσιαστικά με το net metering γίνεται ενεργειακός συμψηφισμός της παραγόμενης ενέργειας από τα φωτοβολταϊκά στην στέγη ενός κτιρίου με την καταναλισκόμενη ενέργεια από το νοικοκυριό ή την επιχείρηση. Η περίσσεια ενέργειας διοχετεύεται στο δίκτυο είτε με κάποια αποζημίωση είτε όχι (στην Ελλάδα το 2015 χωρίς αποζημίωση).

Το net metering αποτελεί την καλύτερη λύση για εξάλειψη του κόστους ρεύματος για νοικοκυριά και επιχειρήσεις ενώ μπορεί να εξαλείψει και το κόστος θέρμανσης-κλιματισμού αν συνδυαστεί κατάλληλα με μία αντλία θερμότητας για παράδειγμα.

Προς το παρόν επιτρέπεται μόνο η χρήση φωτοβολταϊκών στο net metering. Σύντομα (11/2017) θα επιτρέπονται και άλλες τεχνολογίες όπως οι ανεμογεννήτριες.

Σύμφωνα με στοιχεία της Helapco:

χρεωσεις ηλεκτρικής ενέργειας net metering


διαδικασια αδειοδοτησης net meteringΣύμφωνα με την Helapco (ΣΕΦ) αν αφαιρέσουμε τις ΥΚΩ τότε ο οικιακός καταναλωτής θα συμψηφίζει περίπου 0,186€/kWh και ο εμπορικός Γ21 στα 0,165€/kWh. Συνεπώς για κάθε kWp εγκατεστημένου φωτοβολταϊκού εξοικονομούμε 1.600kWh ετησίως ηλεκτρικής ενέργειας και το οικονομικό όφελος λογίζεται σε περίπου 300€.

Διαδικασία - Δικαιολογητικά για Net Metering

Η διαδικασία για τη διασύνδεση ενός φωτοβολταϊκου συστήματος net metering είναι απλή και την αναλαμβάνει η εταιρεία μας. Τα βήματα συνοψίζονται στο διάγραμμα δεξιά.

Για την κατάθεση της αίτησης για net metering στον δεδδηε (ΔΕΗ) απαιτούνται συνοπτικά τίτλοι ιδιοκτησίας του ακινήτου (ή μισθωτήριο) και έγγραφη βεβαίωση από τους υπόλοιπους συνιδιοκτήτες οτι επιτρέπουν την εγκατάσταση φωτοβολταϊκού από τον ενδιαφερόμενο (σε περίπτωση πχ πολυκατοικίας).

Τα υπόλοιπα έγγραφα είναι τεχνικές εκθέσεις, σχέδια και φυλλάδια ή υπεύθυνες δηλώσεις μηχανικού που αφορούν τον εγκαταστάτη του συστήματος.

δικαιολογητικά για net metering

Ο ΔΕΔΔΗΕ μετά την αίτηση πρέπει σε 1 μήνα να στείλει την προσφορά σύνδεσης, η οποία ισχύει για 3 μήνες. Μέσα στο 3μηνο ο ενδιαφερόμενος καταθέτει δικαιολογητικά και αίτηση για Σύμβαση Συμψηφισμού η οποία καταρτίζεται από το ΔΕΔΔΗΕ εντός 15νθημέρου. Στη συνέχεια κατασκευάζεται το φωτοβολταϊκό και κατατίθεται αίτηση ενεργοποίησης.

Νομοθεσία net metering - Σύνοψη

Σύμφωνα με την ελληνική νομοθεσία (Nόμος για αυτοπαραγωγή - Υπουργική Απόφαση net metering - Εγκύκλιοι και πληροφοριακό υλικό από ΔΕΗ) για το net metering:

 • Μέγιστο όριο είναι τα 20kWp ή το μισό της συμφωνημένης ισχύος για το διασυνδεδεμένο σύστημα με άνω όριο τα 500kW
 • Μέγιστο όριο τα 5kWp για μονοφασικό μετρητή (ειδάλλως πρέπει να γίνει επαύξηση)
 • Μέγιστο όριο τα 10kWp (μέγιστο όριο 20kWp - μισό συμφωνημένης ισχύος) στο Μή διασυνδεδεμένο σύστημα (νησιά) εκτός από Κρήτη (20kW - 50kW άνω όριο)
 • Σε Πελοπόννησο, Άνδρο, Τήνο και Νότια Εύβοια άνω όριο τα 20kWp
 • Μπορεί να το εγκαταστήσει και ο μισθωτής ενός ακινήτου (ή μετά από δωρεάν παραχώρηση)
 • Η καταμέτρηση και ο συμψηφισμός γίνεται σε κάθε εκκαθαριστικό λογαριασμό και η διαφορά ενέργειας πιστώνεται στον επόμενο συμψηφισμό για 3 χρόνια (5/2017)
 • Σε πολυκατοικία μπορούν να το εγκαταστήσουν περισσότεροι του ενός
 • Κάθε φωτοβολταϊκό net metering πρέπει να αντιστοιχίζεται σε ΕΝΑ και μόνο μετρητή
 • Μπορεί να τοποθετηθεί σε στέγη-δώμα ή κήπο-έδαφος ακόμη και σε όμορο χωράφι
 • Προς το παρόν μπορούν να τοποθετηθούν μόνο φωτοβολταϊκά (σύντομα και ανεμογεννήτριες - 11/17)
 • Πρέπει να έχουν εξοφληθεί όλοι οι λογαριασμοί ΔΕΗ
 • Το κόστος στη ΔΕΗ είναι κάτω από 400€ έως 55kWp
 • Επαύξηση λειτουργούντος συστήματος μετά από νέα αίτηση και προσφορά σύνδεσης
 • Μπορεί ένα φωτοβολταϊκό με ταρίφα να μετατραπεί σε φωτοβολταϊκό net metering με νέα σύνδεση
 • ΔΕΝ επιτρέπεται στον ίδιο μετρητή να αντιστοιχίζονται περισσότερα του ενός φωτοβολταϊκά (πχ φωτοβολταϊκό με ταρίφα και net metering)
 • Δεν υπάρχει περιορισμός κατά άτομο των φωτοβολταϊκών με net metering που μπορεί να έχει
 • Σε εργοταξιακές παροχές δεν μπορεί να γίνει συμψηφισμός με net metering καθώς δεν θεωρούνται μόνιμες

Πώς γίνεται ο συμψηφισμός με Net Metering

Ο αυτοπαραγωγός net metering χρεώνεται την διαφορά Απορροφώμενης (Α) - Εγχεόμενη (Ε) ενέργεια εφόσον είναι θετική (αν είναι αρνητική δεν χρεώνεται - το περίσσευμα μετά την τριετία από την ενεργοποίηση το "χαρίζει").

συμψηφισμός ενέργειας net metering

Οι ρυθμιζόμενες χρεώσεις υπολογίζονται ως εξής:

 • Tο ΕΤΜΕΑΡ λογίζεται βάσει της απορροφώμενης ενέργειας (Α), επί την αντίστοιχη χρέωση.
 • H Χρέωσης Χρήσης Συστήματος και η Χρέωσης Χρήσης Δικτύου υπολογίζεται βάσει της απορροφώμενης ενέργειας, επί την χρέωση.
 • Η χρέωση για ΥΚΩ (υπηρεσίες κοινής ωφέλειας) υπολογίζεται βάσει της καταναλισκόμενης ενέργειας (Κ=Α+Π-Ε), επί την αντίστοιχη χρέωση.

Όρια ισχύος φωτοβολταϊκού Net Metering

Παρακάτω δίνονται οι περιορισμοί στην ισχύ του φωτοβολταϊκού net metering για το διασυνδεδεμένο σύστημα:

όρια ισχύος net metering ΜΔΣ

Αντίστοιχα τα όρια ισχύος για το Μή διασυνδεδεμένο σύστημα είναι:

όρια net metering ΜΔΣ νησιά Κρήτη

Απόσβεση net metering - Παραδείγματα

Η απόσβεση ενός συστήματος net metering είναι ανάλογα με το μεγεθός του κάτω από 5 χρόνια και αντίστοιχα η απόδοση της επένδυσης ξεπερνά το 20%!

τιμες και αποδοση net metering

Net metering για κατοικία

Ένα σπίτι (100τμ) με κατανάλωση 5.000kWh και αντλία θερμότητας με κατανάλωση 3.000kWh (ετησίως) θα πλήρωνε στη ΔΕΗ 1.900€. Με ένα φωτοβολταικό netmetering 5kWp με κόστος κάτω από 8.000€ (με ΦΠΑ) θα εκμηδενίσει το κόστος ρεύματος. Η απόσβεση θα γίνει σε λιγότερο από 5 χρόνια! Απόδοση επένδυσης 20%!

Ακόμη και μία μικρή κατοικία με ενεργειακές ανάγκες κάτω από 3.000kWh και κόστος ηλεκτρισμού περίπου 500€ ετησίως, με ένα σύστημα νετ μετερινγκ 2kWp κόστους περίπου 4.000€ θα αποσβέσει την επένδυσή της σε λιγότερο από 8 χρόνια.

Net Metering για Ξενοδοχείο

Αν πάμε σε ένα παράδειγμα μικρής επιχείρησης (ξενοδοχείο) που εγκαθιστά ένα σύστημα net metering ισχύος 20kWp με κόστος 23.000€+ΦΠΑ, τότε το ξενοδοχείο θα μειώσει κατά τουλάχιστον 30.000kWh ετησίως τους λογαριασμούς της, δηλαδή περισσότερο από 5.000€ εξοικονόμηση. Αν ληφθεί υπόψην οτι η δαπάνη εκπίπτει κατά ποσοστό 26% (ανουάριος 2015) τότε η απόσβεση της επένδυσης αγγίζει τα 3 έτη.

Σε κάθε περίπτωση δεν πρέπει να ξεχνάμε οτι τα φωτοβολταϊκά και μετά από 25 χρόνια θα λειτουργούν εξίσου καλά, γεγονός το οποίο σημαίνει οτι το κεφάλαιό μας θα παραμένει δικό μας να το αξιοποιήσουμε κατα το συμφέρον μας (είτε προσθέτοντας μπαταρίες και φτιάχνοντας ένα αυτόνομο σύστημα ηλεκτροδότησης, είτε συνεχίζοντας τη σύμβαση αυτοπαραγωγής).

Πλεονεκτήματα net metering

Το net metering έχει αναρίθμητα θετικά χαρακτηριστικά:

 • Η κατανάλωση γίνεται κοντά στην παραγωγή μειώνοντας τις απώλειες στα καλώδια
 • Ο ιδιώτης ή ο επαγγελματίας δεν εξαρτάται από το κράτος για να επιδοτηθεί και εν τέλει να πληρωθεί για την επένδυσή του
 • Τα ελληνικά νοικοκυριά μπορούν να ξεχάσουν το κόστος ρεύματος μια για πάντα!
 • Όσες αυξήσεις και αν κάνει η ΔΕΗ δεν υπάρχει επιβάρυνση...
 • Η χώρα μας απαλάσσεται από ενεργειακές εξαρτήσεις - κόστη.
 • Μειώνονται οι εκπομπές CO2
 • Ελαχιστοποιείται η περιβαλλοντική επιβάρυνση περιοχών κοντά σε εργοαστάσια παραγωγής ρεύματος με λιγνίτη

Virtual Net Metering (απομακρυσμένη αυτοπαραγωγή)

Από το Μάιο του 2017 επιτρέπεται η απομακρυσμένη αυτοπαραγωγή από ΝΠΙΔ&ΝΠΔΔ με κοινωφελείς σκοπούς και κατ επάγγελμα αγρότες.

Σύντομα θα επιτρέπεται το net metering και για φυσικά και νομικά πρόσωπα. Το Νοέμβριο του 2017 συστάθηκε επιτροπή εξέτασης του εικονικού net metering.

Το virtual net metering εφαρμόζεται εδώ και αρκετά χρόνια σε πολλές χώρες. 

Σύμφωνα με το σχήμα του virtual net metering δύναται ο αυτοπαραγωγός να εγκαταστήσει το φωτοβολταϊκό του σε απομακρυσμένο σημείο από εκείνο της κατανάλωσης της ηλεκτρικής ενέργειας.

Με την εφαρμογή της απομακρυσμένης αυτοπαραγωγής θα βοηθηθεί πολύ η ελληνική οικογένεια που διαμένει σε διαμέρισμα πολυκατοικίας ενώ κατέχει ακίνητο στην επαρχία με απεριόριστο χώρο.

Η MP-Energy με εκατοντάδες εγκατεστημένα έργα φωτοβολταϊκών σε όλη την χώρα εγγυάται την βέλτιστη επιλογή του εξοπλισμού που σας ταιριάζει και την ποιοτικότερη δυνατή εγκατάσταση στις καλύτερες τιμές...

Επικοινωνήστε άμεσα μαζί μας στο 210 3217895 για περισσότερες λεπτομέρειες για net metering και προσφορές για net metering!

Καλέστε μας στο 210 3217895 ώστε να σας αποδείξουμε ότι υπάρχουν άλλοι 100 λόγοι για να μας επιλέξετε.