Καλέστε μας 210 3217895 για δωρεάν μελέτη & προσφορά

Net Metering

Τα φωτοβολταϊκά net metering είναι διασυνδεδεμένα με το Δημόσιο Δίκτυο φωτοβολταϊκά συστήματα συμψηφισμού ενέργειας (αυτοπαραγωγή ενέργειας). Με ένα φωτοβολταϊκό net metering η παραγώμενη ενέργεια από τα φωτοβολταϊκά πάνελ αφαιρείται από την καταναλισκόμενη μειώνοντας έτσι το κόστος ενέργειας για τον χρήστη. Συνοπτικά με ένα δεύτερο μετρητή καταμετράται η ενέργεια που παράγει το φωτοβολταϊκό net metering η οποία αφαιρείται από την ενέργεια που καταμέτρησε ο ήδη υπάρχοντας μετρητής κατανάλωσης. Σύμφωνα με την ελληνική νομοθεσία η πλεονάζουσα ενέργεια στο net metering δεν αποζημιώνεται αλλά πιστώνεται στον χρήστη για τα επόμενα τρία έτη.

ΛΟΓΩ ΤΕΡΑΣΤΙΟΥ ΦΟΡΤΟΥ ΑΝΑΛΑΜΒΑΝΟΥΜΕ ΕΡΓΑ NET METERING ΜΟΝΟ ΣΤΗΝ ΑΤΤΙΚΗ.

Δείτε τιμές για φωτοβολταϊκά πακέτα net metering.

Δείτε τιμές για φωτοβολταϊκά net metering με μπαταρία με το πρόγραμμα επιδότηση "φωτοβολταϊκά στη στέγη".

Αναμένεται πρόγραμμα επιδότηση για φωτοβολταϊκά στην επιχείρηση.

Σε αντίθεση με τα φωτοβολταϊκά με ταρίφα (feed-in tariff), στα συστήματα net metering ο συμψηφισμός παραγώμενου και καταναλισκόμενου ρεύματος είναι ενεργειακός (σε kWh) και όχι "λογιστικός" (σε €). Και τα μεν και τα δε, ανήκουν στην μεγάλη κατηγορία των διασυνδεδεμένων φωτοβολταϊκών on-grid ή grid-connected systems διεθνώς (σε αντίθεση με τα αυτόνομα φωτοβολταϊκά - off grid) όπου υπάρχει σύνδεση με το Δημόσιο Δίκτυο.

Το net metering έχει αναρίθμητα πλεονεκτήματα και προσφέρει άμεση απόσβεση για τον ενδιαφερόμενο, ενώ προστατεύει το περιβάλλον χωρίς να επιβαρρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό. Στα βασικά πλεονεκτήματα είναι ότι με το net metering η ενέργεια δεν πηγαίνει ποτέ χαμένη (όπως σε ένα αυτόνομο φωτοβολταϊκό με γεμάτες μπαταρίες), ενώ ο χρήστης έχει ανοσία στις αυξήσεις τιμολογίων της ΔΕΗ καθώς ο συμψηφισμός είναι ενεργειακός και όχι λογιστικός.

Το τελευταίο πλεονέκτημα αποτελεί βασικό κέρδος του net metering καθώς σε μια περίοδο (2021-22 και μετά) με συνεχείς αυξήσεις του κόστους ρεύματος ο χρήστης του net metering δεν βλέπει καμία αλλαγή στο λογαριασμό του παρακολουθώντας απλά την αύξηση του κέρδους του μετά την εγκατάστασή του.

Από το Μάιο του 2015 έχουν εγκατασταθεί εκατοντάδες φωτοβολταϊκά συστήματα με ενεργειακό συμψηφισμό net metering. Η MP-Energy έχει εγκαταστήσει δεκάδες έργα net metering με ισάριθμους ικανοποιημένους πελάτες που ήδη απολαμβάνουν δραστικά χαμηλότερους λογαριασμούς ΔΕΗ (60-70% κάτω).

Συμπληρώστε την φόρμα για να δείτε το μέγεθος και το κόστος του φωτοβολταϊκού net metering που σας ταιριάζει.

Net Metering στην Ελλάδα

Το net metering είναι πλέον από τον Ιανουάριο του 2015 (ΦΕΚ) νόμιμο και στην Ελλάδα. Εδώ και αρκετά χρόνια το net metering αποτελεί τον κύριο τρόπο συμψηφισμού ενέργειας με φωτοβολταικα σε πολλές χώρες του κόσμου. Οι τεχνολογίες των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας έχουν πλέον ωριμάσει και περνούν από την φάση των κρατικών επιδοτήσεων στην ισοτιμία με τις συμβατικές πηγές και την άμεση χρήση τους για αυτοκατανάλωση χωρίς να επιβαρρύνουν το υπόλοιπο σύνολο όπως με τα φωτοβολταϊκα ταρίφας έως τώρα (τέλος ΑΠΕ - ΕΤΜΕΑΡ).

net metering

Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτοκατανάλωσης ενέργειας είναι το net metering (ή συμψηφισμός ηλεκτρικής ενέργειας). Το net metering (νετ μετερινγκ) είναι το μέλλον των τεχνολογιών ΑΠΕ καθώς δεν απαιτεί επιδοτήσεις από το κράτος, ούτε δεσμεύσεις από καμία πλευρά. Στην Ελλάδα το net metering ονομάζεται επισήμως αυτοπαραγωγή (ή αυτοκατανάλωση ή ιδιοκατανάλωση) ρεύματος και ενέργειας.

Δείτε όλες τις προσφορές μας για φωτοβολταικα net metering.

Ήδη επιτρέπεται το εικονικό net metering για κατ' επάγγελμα αγρότες και σύντομα για φυσικά και νομικά πρόσωπα (2019).

Τι είναι το net metering - Συμψηφισμός

Το net metering συνίσταται στην αυτοκατανάλωση της παραγόμενης ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές όπως είναι τα φωτοβολταϊκά. Ουσιαστικά με το net metering γίνεται ενεργειακός συμψηφισμός της παραγόμενης ενέργειας από τα φωτοβολταϊκά στην στέγη ενός κτιρίου με την καταναλισκόμενη ενέργεια από το νοικοκυριό ή την επιχείρηση. Η περίσσεια ενέργειας διοχετεύεται στο δίκτυο είτε με κάποια αποζημίωση είτε όχι (στην Ελλάδα το 2019 χωρίς αποζημίωση).

Το net metering αποτελεί την καλύτερη λύση για εξάλειψη του κόστους ρεύματος για νοικοκυριά και επιχειρήσεις ενώ μπορεί να εξαλείψει και το κόστος θέρμανσης-κλιματισμού αν συνδυαστεί κατάλληλα με μία αντλία θερμότητας για παράδειγμα.

Προς το παρόν επιτρέπεται μόνο η χρήση φωτοβολταϊκών στο net metering. Σύντομα θα επιτρέπονται και άλλες τεχνολογίες όπως οι ανεμογεννήτριες.

Στο σχήμα net metering εγκαθίστανται δύο μετρητές (ή ένας μετρητής διπλής ροής) που καταμετρούν την ενέργεια που παράγει το φωτοβολταϊκό και την ενέργεια που εισέρχεται από τη ΔΕΗ. Η ενέργεια που παράγεται από τα φωτοβολταϊκά μετατρέπεται σε εναλασσόμενη τάση από ένα αντιστροφέα (inverter) και στη συνέχεια εγχέεται στο κτίριο-δίκτυο. Αν το κτίριο εκείνη τη στιγμή καταναλώνει ενέργεια τότε αυτή λαμβάνεται από το φωτοβολταϊκό net metering. Αν όχι τότε διοχετεύεται στο δίκτυο και μετράται από τον μετρητή και πιστώνεται στον χρήστη ώστε να το πάρει πίσω το χειμώνα ή το βράδυ.

Με ένα φωτοβολταϊκό net metering μία κατοικία που δεν χρησιμοποιείται το καλοκαίρι μπορεί να παράγει το ρεύμα που χρειάζεται το χειμώνα (κάτι το οποίο δεν μπορεί να γίνει με ένα αυτόνομο φωτοβολταϊκό για παράδειγμα). 

Σύμφωνα με στοιχεία της Helapco:

χρεωσεις ηλεκτρικής ενέργειας net metering


Σύμφωνα με την Helapco (ΣΕΦ) αν αφαιρέσουμε τις ΥΚΩ τότε ο οικιακός καταναλωτής θα συμψηφίζει περίπου 0,186€/kWh και ο εμπορικός Γ21 στα 0,165€/kWh. Συνεπώς για κάθε kWp εγκατεστημένου φωτοβολταϊκού εξοικονομούμε 1.600kWh ετησίως ηλεκτρικής ενέργειας και το οικονομικό όφελος λογίζεται σε περίπου 300€.

Υπολογισμός φωτοβολταϊκού Net Metering

Ο υπολογισμός ενός φωτοβολταϊκού συμψηφισμού net metering είναι σχετικά απλώς αφού θα πρέπει να συγκεντρωθούν οι καταναλώσεις των τελευταίων ετών ώστε να καθοριστεί το μέγεθος του φωτοβολταϊκού που θα παράξει την ενέργεια αυτή (ίσως και λίγο μεγαλύτερο υπολογίζοντας μελλοντικές αυξήσεις στη ζήτηση ενέργειας).

Παράδειγμα υπολογισμού

Αν υποθέσουμε κατοικία που καταναλώνει 12.000kwh ετησίως και στην περιοχή (ανάλογα με σκιάσεις, προσανατολισμούς, κλίσεις κλπ) ένα φωτοβολταϊκό παράγει 1500kwh ετησίως ανά kwp τότε απαιτούνται 8kwp για τον μηδενισμό της κατανάλωσης.

Διαδικασία - Δικαιολογητικά για Net Metering

Η διαδικασία για τη διασύνδεση ενός φωτοβολταϊκου συστήματος net metering είναι απλή και την αναλαμβάνει η εταιρεία μας. Τα βήματα συνοψίζονται στο διάγραμμα παρακάτω:

net metering διαδικασία αδειοδότησης

Για την κατάθεση της αίτησης για net metering στον δεδδηε (ΔΕΗ) απαιτούνται συνοπτικά τίτλοι ιδιοκτησίας του ακινήτου (ή μισθωτήριο) και έγγραφη βεβαίωση από τους υπόλοιπους συνιδιοκτήτες οτι επιτρέπουν την εγκατάσταση φωτοβολταϊκού από τον ενδιαφερόμενο (σε περίπτωση πχ πολυκατοικίας).

Τα υπόλοιπα έγγραφα είναι τεχνικές εκθέσεις, σχέδια και φυλλάδια ή υπεύθυνες δηλώσεις μηχανικού που αφορούν τον εγκαταστάτη του συστήματος και αναλαμβάνει η MP-Energy.

δικαιολογητικά για net metering

Ο ΔΕΔΔΗΕ μετά την αίτηση πρέπει σε 1 μήνα να στείλει την προσφορά σύνδεσης, η οποία ισχύει για 3 μήνες. Μέσα στο 3μηνο ο ενδιαφερόμενος καταθέτει δικαιολογητικά και αίτηση για Σύμβαση Συμψηφισμού η οποία καταρτίζεται από το ΔΕΔΔΗΕ εντός 15νθημέρου. Στη συνέχεια κατασκευάζεται το φωτοβολταϊκό net metering και κατατίθεται αίτηση ενεργοποίησης.

Σύμφωνα με την Υπουργική Απόφαση 22 Φεβρουαρίου 2023 απλοποιείται η διαδικασία για την αδειοδότηση φωτοβολταϊκών αυτοπαραγωγής - συμψηφισμού (net metering) με και χωρίς μπαταρίες έως 10kw για τριφασικές παροχές (10kw inverter και φωτοβολταϊκά μέχρι 10.8kwp) και έως 5kw για μονοφασικές παροχές.

Ήδη από τον Αύγουστο του 2022 η διαδικασία γίνεται ηλεκτρονικά. Πλέον μπορεί να γίνει από τον ενδιαφερόμενο με κωδικούς taxisnet μόνο και:

1. ΑΦΜ, Ονοματεπώνυμο, Διεύθυνση, Τηλέφωνο, email.

2. Στοιχεία μηχανικού: ΑΦΜ, Όνομα, Δ/νση, Τηλέφωνο, email.

3. Αριθμός παροχής

4. Στοιχεία φωτοβολταϊκού (θέση έργου, πλήθος πάνελ, ισχύς πάνελ, αντιστροφέα κλπ)

5. Πληρωμή τελών σύνδεσης (370€)

6. Υπεύθυνη δήλωση αιτούντα περί αποδοχής όρων σύνδεσης

7. Υπεύθυνη δήλωση αιτούντα περι κατοχής όλων των απαραίτητων δικαιολογητικών (ΕΔΩ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ ΟΛΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ ΤΗΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑΣ ΜΕΧΡΙ ΤΩΡΑ - ΠΧ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ ΝΟΜΙΜΗΣ ΧΡΗΣΗΣ ΚΟΙΝΟΧΡΗΣΤΟΥ ΔΩΜΑΤΟΣ, ΣΥΜΒΟΛΑΙΑ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΣ, ΚΛΠ.)

8. Υπεύθυνη δήλωση αιτούντα ότι τα στοιχεία που δηλώνονται είναι ακριβή.

9. Αν το σύστημα έχει και μπαταρίες κατατίθενται τεχνικά στοιχεία για τις μπαταρίες και υπεύθυνη δήλωση περί μη ανταλλαγής ενέργειας του συστήματος μπαταριών με το Δίκτυο.

Εντός 15 ημερών ο ΔΕΔΔΗΕ ενημερώνει αν γίνεται αποδεκτό το αίτημα και αποστέλλεται υπογεγραμένη Σύμβαση Σύνδεσης. Ο ενδιαφερόμενος την αποδέχεται ηλεκτρονικά και την αποστέλει πίσω ψηφιακά υπογεγραμμένη. Αν δεν γίνεται αποδεκτή η αίτηση επιστρέφονται τα 370€.

Ο ηλεκτρικός χώρος δεσμεύεται για 12 μήνες.

Νομοθεσία net metering - Σύνοψη

Σύμφωνα με την ελληνική νομοθεσία (Nόμος για αυτοπαραγωγή - Υπουργική Απόφαση net metering - Εγκύκλιοι και πληροφοριακό υλικό από ΔΕΗ) για το net metering:

 • Μέγιστο όριο είναι τα 20kWp ή το μισό της συμφωνημένης ισχύος για το διασυνδεδεμένο σύστημα με άνω όριο τα 500kW
 • Μέγιστο όριο τα 5kWp για μονοφασικό μετρητή (ειδάλλως πρέπει να γίνει επαύξηση)
 • Μέγιστο όριο τα 10kWp (μέγιστο όριο 20kWp - μισό συμφωνημένης ισχύος) στο Μή διασυνδεδεμένο σύστημα (νησιά) εκτός από Κρήτη (20kW - 50kW άνω όριο)
 • Σε Πελοπόννησο, Άνδρο, Τήνο και Νότια Εύβοια καταργείται (7/6/19) το άνω όριο τα 20kWp
 • Επιτρέπεται πλέον (2019) η χρήση μπαταριών στο net metering (ώστε να βελτιώνεται ο ταυτοχρονισμός παραγωγής - κατανάλωσης)
 • Μπορεί να το εγκαταστήσει και ο μισθωτής ενός ακινήτου (ή μετά από δωρεάν παραχώρηση)
 • Η καταμέτρηση και ο συμψηφισμός γίνεται σε κάθε εκκαθαριστικό λογαριασμό και η διαφορά ενέργειας πιστώνεται στον επόμενο συμψηφισμό για 3 χρόνια (2019)
 • Σε πολυκατοικία μπορούν να το εγκαταστήσουν περισσότεροι του ενός
 • Κάθε φωτοβολταϊκό net metering πρέπει να αντιστοιχίζεται σε ΕΝΑ και μόνο μετρητή
 • Μπορεί να τοποθετηθεί σε στέγη-δώμα ή κήπο-έδαφος ακόμη και σε όμορο χωράφι
 • Προς το παρόν μπορούν να τοποθετηθούν μόνο φωτοβολταϊκά (σύντομα και ανεμογεννήτριες)
 • Πρέπει να έχουν εξοφληθεί όλοι οι λογαριασμοί ΔΕΗ
 • Το κόστος στη ΔΕΗ είναι κάτω από 400€ έως 55kWp
 • Επαύξηση λειτουργούντος συστήματος μετά από νέα αίτηση και προσφορά σύνδεσης
 • Μπορεί ένα φωτοβολταϊκό με ταρίφα να μετατραπεί σε φωτοβολταϊκό net metering με νέα σύνδεση
 • ΔΕΝ επιτρέπεται στον ίδιο μετρητή να αντιστοιχίζονται περισσότερα του ενός φωτοβολταϊκά (πχ φωτοβολταϊκό με ταρίφα και net metering)
 • Δεν υπάρχει περιορισμός κατά άτομο των φωτοβολταϊκών με net metering που μπορεί να έχει
 • Σε εργοταξιακές παροχές δεν μπορεί να γίνει συμψηφισμός με net metering καθώς δεν θεωρούνται μόνιμες

Πώς γίνεται ο συμψηφισμός με Net Metering

Ο αυτοπαραγωγός net metering χρεώνεται την διαφορά Απορροφώμενης (Α) - Εγχεόμενη (Ε) ενέργεια εφόσον είναι θετική (αν είναι αρνητική δεν χρεώνεται - το περίσσευμα μετά την τριετία από την ενεργοποίηση το "χαρίζει").

συμψηφισμός ενέργειας net metering

Οι ρυθμιζόμενες χρεώσεις σε κτίριο με net metering υπολογίζονται ως εξής:

 • Tο ΕΤΜΕΑΡ λογίζεται βάσει της απορροφώμενης ενέργειας (Α), επί την αντίστοιχη χρέωση.
 • H Χρέωση Χρήσης Συστήματος και η Χρέωση Χρήσης Δικτύου υπολογίζεται βάσει της απορροφώμενης ενέργειας, επί την χρέωση.
 • Η χρέωση για ΥΚΩ (υπηρεσίες κοινής ωφέλειας) υπολογίζεται βάσει της καταναλισκόμενης ενέργειας (Κ=Α+Π-Ε), επί την αντίστοιχη χρέωση.

Όρια ισχύος φωτοβολταϊκού Net Metering

Παρακάτω δίνονται οι περιορισμοί στην ισχύ του φωτοβολταϊκού net metering για το διασυνδεδεμένο σύστημα:

ορια ισχυος φωτοβολταικων net metering διασυνδεδεμενο συστημα

Αντίστοιχα τα όρια ισχύος net metering για το Μή διασυνδεδεμένο σύστημα είναι:

ορια ισχυος φωτοβολταικων net metering μη διασυνδεδεμενο συστημα νησια

 

Πόσα kw χρειάζεται ένα σπίτι με φωτοβολταϊκά ;

Απόσβεση net metering - Παραδείγματα

Η απόσβεση ενός συστήματος net metering είναι ανάλογα με το μέγεθός του κάτω από 5-6 χρόνια και αντίστοιχα η απόδοση της επένδυσης ξεπερνά το 15-20% (τιμές 2022-2023)! Όσο πιο μεγάλο είναι ένα φωτοβολταϊκό net metering τόσο μικρότερο είναι το κόστος του ανά kwp (λόγω οικονομίας κλίμακος) και για το λόγο αυτό τα κτίρια με μεγάλες καταναλώσεις ευνοούνται περισσότερο από το σύστημα συμψηφισμού.

τιμες και αποδοση net metering

Net metering για κατοικία

Ένα σπίτι (100τμ) με κατανάλωση 6.000kWh και αντλία θερμότητας με κατανάλωση 4.000kWh (ετησίως) θα πλήρωνε στη ΔΕΗ 2.000€ κόστος ρεύματος (τιμές 2022). Με ένα φωτοβολταικό net metering 6kWp με κόστος κάτω από 11.000€ (με ΦΠΑ) θα εκμηδενίσει το κόστος ρεύματος. Η απόσβεση θα γίνει σε λιγότερο από 6 χρόνια! Απόδοση επένδυσης 17%!

Ακόμη και μία μικρή κατοικία με ενεργειακές ανάγκες κάτω από 3.000kWh και κόστος ηλεκτρισμού περίπου 400€ ετησίως, με ένα σύστημα νετ μετερινγκ 2kWp κόστους περίπου 4.000€ θα αποσβέσει την επένδυσή της σε λιγότερο από 10 χρόνια.

Net Metering για Ξενοδοχείο

Σε ένα παράδειγμα μικρής επιχείρησης (ξενοδοχείο) που εγκαθιστά ένα σύστημα net metering ισχύος 20kWp με κόστος 20.000€+ΦΠΑ, τότε το ξενοδοχείο θα μειώσει κατά τουλάχιστον 30.000kWh ετησίως τους λογαριασμούς της, δηλαδή περισσότερο από 5.500€ εξοικονόμηση. Αν ληφθεί υπόψην οτι η δαπάνη εκπίπτει κατά ποσοστό 22% (2022) τότε η απόσβεση της επένδυσης αγγίζει τα 4 έτη.

Σε κάθε περίπτωση δεν πρέπει να ξεχνάμε οτι τα φωτοβολταϊκά και μετά από 25 χρόνια θα λειτουργούν εξίσου καλά, γεγονός το οποίο σημαίνει οτι το κεφάλαιό μας θα παραμένει δικό μας να το αξιοποιήσουμε κατα το συμφέρον μας (είτε προσθέτοντας μπαταρίες και φτιάχνοντας ένα αυτόνομο σύστημα ηλεκτροδότησης, είτε συνεχίζοντας τη σύμβαση αυτοπαραγωγής).

Πλεονεκτήματα net metering

Το net metering έχει αναρίθμητα θετικά χαρακτηριστικά:

 • Η κατανάλωση γίνεται κοντά στην παραγωγή μειώνοντας τις απώλειες στα καλώδια
 • Ο ιδιώτης ή ο επαγγελματίας δεν εξαρτάται από το κράτος για να επιδοτηθεί και εν τέλει να πληρωθεί για την επένδυσή του
 • Τα ελληνικά νοικοκυριά μπορούν να ξεχάσουν το κόστος ρεύματος μια για πάντα!
 • Όσες αυξήσεις και αν κάνει η ΔΕΗ δεν υπάρχει επιβάρρυνση...
 • Η χώρα μας απαλάσσεται από ενεργειακές εξαρτήσεις - κόστη.
 • Μειώνονται οι εκπομπές CO2
 • Ελαχιστοποιείται η περιβαλλοντική επιβάρυνση περιοχών κοντά σε εργοαστάσια παραγωγής ρεύματος με λιγνίτη

Δείτε προσφορές για φωτοβολταϊκά net metering.

Virtual Net Metering (απομακρυσμένη αυτοπαραγωγή)

Από το Μάιο του 2017 επιτρέπεται η απομακρυσμένη αυτοπαραγωγή από ΝΠΙΔ&ΝΠΔΔ με κοινωφελείς σκοπούς και κατ επάγγελμα αγρότες.

Σύντομα θα επιτρέπεται το net metering και για φυσικά και νομικά πρόσωπα. Το Νοέμβριο του 2017 συστάθηκε επιτροπή εξέτασης του εικονικού net metering.

Το virtual net metering εφαρμόζεται εδώ και αρκετά χρόνια σε πολλές χώρες. 

Σύμφωνα με το σχήμα του virtual net metering δύναται ο αυτοπαραγωγός να εγκαταστήσει το φωτοβολταϊκό του σε απομακρυσμένο σημείο από εκείνο της κατανάλωσης της ηλεκτρικής ενέργειας.

Με την εφαρμογή της απομακρυσμένης αυτοπαραγωγής θα βοηθηθεί πολύ η ελληνική οικογένεια που διαμένει σε διαμέρισμα πολυκατοικίας ενώ κατέχει ακίνητο στην επαρχία με απεριόριστο χώρο.

Net Metering και μπαταρίες

Από το 2019 επιτρέπεται η χρήση μπαταριών σε ένα φωτοβολταϊκό net metering. Οι μπαταρίες δίνουν τη δυνατότητα βέλτιστης χρήσης της ενέργειας των φωτοβολταϊκών, καθώς η ενέργεια που περισσεύει μέσα στην ημέρα δεν διοχετεύεται στο Δίκτυο ως πλεονάζουσα ενέργεια αλλά φορτίζει τις μπαταρίες ώστε τη νύχτα που θα ζητηθεί πίσω να μην ληφθεί ενέργεια από το Δίκτυο. Δείτε περισσότερα για net metering με μπαταρίες.

Με το πρόγραμμα επιδότησης "φωτοβολταϊκά στη στέγη" μπορείτε να προσθέσετε μπαταρίες χωρίς κόστος.

Στο σημείο αυτό να διαχωρίσουμε τα διασυνδεδεμένα φωτοβολταϊκά net metering με μπαταρίες σε σύγκριση με τα αυτόνομα φωτοβολταϊκά τα οποία είναι μή διασυνδεδεμένα με το δημόσιο δίκτυο συστήματα αυτόνομης τροφοδότησης. Τα αυτόνομα φωτοβολταϊκά δεν απαιτούν ύπαρξη Δημόσιου Δικτύου και μπορούν να τροφοδοτήσουν ανεξάρτητα ένα ηλεκτρικό φορτίο απλά και μόνο με τη βοήθεια του ήλιου, του ανέμου πολλές φορές και μπαταριών. Μειονέκτημα των αυτόνομων φωτοβολταϊκών είναι οι υψηλότερες τιμές τους. Δείτε τιμές για αυτόνομα φωτοβολταϊκά πακέτα.

Δείτε τιμές για φωτοβολταϊκά net metering με μπαταρία.

Προϋποθέσεις net metering με μπαταρίες

 • Η ισχύς του αντιστροφέα των μπαταριών δεν μπορεί να υπερβαίνει την ισχύ των φωτοβολταϊκών πάνελ
 • Η ισχύς του αντιστροφέα των μπαταριών πρέπει να είναι τέτοια ώστε μαζί με την μέγιστη ισχύ του φωτοβολταϊκού να μην υπερβαίνει την ισχύ της Παροχής
 • Το μέγιστο όριο ισχύος του αντιστροφέα μπαταριών είναι τα 30kVA
 • Δεν υπάρχει περιορισμός στη χωρητικότητα των μπαταριών (ο περιορισμός φυσικά είναι οικονομικός καθώς το κόστος των μπαταριών θα πρέπει να αποσβεστεί από το κέρδος μείωση του τέλους δικτύου λόγω ταυτοχρονισμού)
Επισημαίνουμε ότι επιτρέπεται η μετατροπή υπάρχοντος συστήματος σε net metering σε σύστημα με μπαταρίες.

Παράδειγμα net metering με μπαταρίες

 • Σε τριφασική Παροχή με συμφωνημένη 25kva εγκαθίσταται φωτοβολταϊκό Net Metering ισχύος 10kWp που ετησίως αφαιρεί 15.000 κιλοβατώρες – εκμηδένιση του ανταγωνιστικού σκέλους του λογαριασμού και μείωση των ρυθμιζόμενων χρεώσεων
 • Σύμφωνα με τα παραπάνω επιτρέπεται αντστροφέας μπαταριών 15kVA. Αν υποθέσουμε ότι ο πελάτης μας ενημερώνει ότι τις νύχτες συνήθως έχει εν λειτουργία τηλεόραση 100Watts, φώτα 100Watts, ψυγείο 200Watts, μάτι κουζίνας 2000Watts, Πλυντήριο ρούχων ή πιάτων 2500Watts τότε θα του προτείνουμε έναν αντιστροφέα μπαταριών 6kVA.
 • Επιπλέον αν ο χρήστης μας ενημερώσει ότι τα παραπάνω φορτία τα χρησιμοποιεί το πολύ για 2 ώρες τότε η κατανάλωση σε μία νύχτα είναι το πολύ 10-12kwh. Κατά συνέπεια, επειδή δεν θέλουμε η μπαταρία να εκφορτιστεί πάνω από 50% θα πρέπει να έχουμε συνολική αποθήκευση 24kwh. Επιλέγοντας τάση μπαταρίας στα 48V η χωρητικότητα της μπαταρίας θα είναι τουλάχιστον 500Ah (κόστος 2019 για 24 2βολτες μπαταρίες μολύβδου 500Ah -> 2800 ευρώ + φπα). Αν η μπαταρία είναι λιθίου και θέσουμε βάθος εκφόρτισης 80% θα μπορούσε να είναι και κάτω από 350Ah. 

Net Metering και αποζημίωση για την περίσσεια ενέργειας

Υπάρχουν σκέψεις από το Υπουργείο Ενέργειας (Νοέμβριος 2019) η περίσσεια ενέργειας με το σχήμα net metering να αποζημιώνεται με την οριακή τιμή σε ένα νέο σχήμα συνδυασμού net metering και feed in tariff.  

Μιά τέτοια τροποποίηση της νομοθεσίας του net metering θα το κάνει ακόμη πιο ελκυστικό στους επενδυτές καθώς μεταβολές (μείωση) της κατανάλωσης δεν θα επηρεάσουν την απόδοση της επένδυσης.

Αρχές του 2023 έχει πλέον νομοθετηθεί η δυνατότητα αποζημίωσης της περίσσειας ενέργειας και μετά από αναμενόμενη ΥΑ θα αρχίσει να εφαρμόζεται.

Η χρήση μπαταριών για την αποθήκευση της περίσσειας ενέργειας είναι επιβεβλημένη.

Net Billing

Αρχές του 2024 η αγορά είναι έτοιμη για την μετάβαση στο net billing κατά το οποίο η πλεονάζουσα ενέργεια αποζημιώνεται από το Δίκτυο.

Aπό το 2023 το κόστος τελών δικτύου διανομής και μεταφοράς έχει γίνει πολύ μεγάλο. Η εγχεόμενη ενέργεια χρεώνεται διπλά (έξοδος-είσοδος) επιβαρρύνοντας περίπου 9 με 10 λεπτά κάθε εγχεόμενη και εν συνεχεία απόρροφούμενη kwh. Με κόστος ρεύματος αρχές του 2024 στα 12 με 14 λεπτά αν για την εγχεόμενη ενέργεια χάνει ο χρήστης 10 λεπτά τότε το net metering είναι δώρον-άδωρο.

Το net billing σε συνδυασμό με μπαταρία θα μεγιστοποιήσει τον ταυτοχρονισμό κατανάλωσης-παραγωγής ενώ ταυτόχρονα η εγχεόμενη ενέργεια δεν θα διπλοχρεώνεται μετά τέλη δικτύο αντιθέτως θα αποζημειώνεται (είναι πολύ καλύτερο αντί να χρεώνεται κανείς 10λεπτά να αποζημειώνεται με 6 λεπτά - το κέρδος είναι 16 λεπτά ανά κιλοβατώρα).

Αναμένεται πρόγραμμα επιδότησης όπως το "φωτοβολταϊκά στη στέγη".

Ενεργειακές Κοινότητες και Net Metering

Ιδιώτες επιχειρήσεις και ΟΤΑ μπορούν να συνεταιριστούν και να επωφεληθούν από το net metering, συστήνοντας ενεργειακές κοινότητες και να μειώσουν τους λογαριασμούς τους. 

Προυποθέσεις

 • Τουλάχιστον 5 μέλη αν πρόκειται για Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου (ΝΠΔΔ) εκτός των ΟΤΑ ή Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου (ΝΠΙΔ) ή φυσικά πρόσωπα
 • Τουλάχιστον 3 μέλη αν πρόκειται για ΝΠΔΔ ή ΝΠΙΔ ή φυσικά πρόσωπα από τα οποία 2 τουλάχιστον είναι ΟΤΑ
 • Τουλάχιστον 2 μέλη αν πρόκειται μόνο για ΟΤA α΄ βαθμού νησιωτικών περιοχών με πληθυσμό κάτω από 3.100 κατοίκους. 
Παράδειγμα Net Metering με Ενεργειακή Κοινότητα 10kWp σε πολυκατοικία

Οι ιδιοκτήτες των 5 διαμερισμάτων μιας πολυκατοικίας, με περίπου 3000kwh ο καθένας κατανάλωση, συστήνουν μία Ενεργειακή Κοινότητα και εγκαθιστούν ένα φωτοβολταϊκό Net Metering 10kwp στην ταράτσα της πολυκατοικίας με κόστος περίπου 12.000€ (2.400€ ο καθένας) μειώνοντας ο καθένας κατά περίπου 350€-400€ το χρόνο το λογαριασμό του (7 χρόνια απόσβεση). 

Net Metering και MP-Energy

Η MP-Energy με εκατοντάδες εγκατεστημένα έργα φωτοβολταϊκών net metering σε όλη την χώρα εγγυάται την βέλτιστη επιλογή του εξοπλισμού που σας ταιριάζει και την ποιοτικότερη δυνατή εγκατάσταση στις καλύτερες τιμές...

Επικοινωνήστε άμεσα μαζί μας στο 210 3217 893 για περισσότερες λεπτομέρειες για φωτοβολταϊκά συμψηφισμού net metering και προσφορές για net metering!

Καλέστε μας στο 210 3217895 ώστε να σας αποδείξουμε ότι υπάρχουν άλλοι 100 λόγοι για να μας επιλέξετε.