Καλέστε μας 210 3217895 για δωρεάν μελέτη & προσφορά

Και εγένετο... Net Billing! Η εποχή μετά το net metering...

Και ξαφνικά το Net Metering έγινε Net Billing!

Πως κυλά ο καιρός! Κλισέ έκφραση αλλά πιο επίκαιρη όσο ποτέ...

20 χρόνια πριν περιμέναμε τις ταρίφες για φωτοβολταϊκά... Το 2011- 2012 έγινε πανικός σε 10άρια και 100άρια σε πάρκα. Μετά τι? Ήρθε ξαφνικός θάνατος!

10 χρόνια πρίν περιμέναμε το net metering με ανυπομονησία... Με αργά βήματα η πρώτη πενταετία... Μετά την κρίση της Ουκρανίας έγινει πάλι πανικός! Ήρθε και μία επιδότηση με καθυστέρηση, που όπως πάντα έφερε τεράστιες ανισορροπίες στην ακμάζουσα και μέχρι τότε αυτορυθμιζόμενη αγορά των φωτοβολταϊκών... Νέος ξαφνικός θάνατος!

Το net metering πλέον δεν συμφέρει τους Παρόχους... Μεταξύ μας, λογικό είναι... Όταν η χρέωση της ενέργειας πλέον λογίζεται με όρους χρηματιστηριακούς, δεν μπορεί ο Πάροχος να παίρνει την πλεονάζουσα ενέργεια το μεσημέρι, που δεν την χρειάζεται, και να την δίνει πίσω το βράδυ που είναι πανάκριβη...

Πάμε λοιπόν στην νέα εποχή Net Billing! Ποιά είναι η βασική διαφορά?

Στο Net Metering η ενέργεια που περίσσευε το μεσημέρι (που όλοι λείπουμε από τα σπίτια μας και το φωτοβολταϊκό μας παράγει το μεγαλύτερο ποσοστό ενέργειας) πιστώνονταν και την παίρναμε πίσω το βράδυ (ή ακόμη και τον χειμώνα ή τον επόμενο χειμώνα). Ο συμψηφισμός ήταν καθαρά και μόνο ενεργειακός.

Στο Net Billing χρησιμοποιούμε την ενέργεια απευθείας και όση ενέργεια περισσεύει αποζημιώνεται με βάση συμφωνημένη ταρίφα (είναι πιθανό η ταρίφα αυτή να είναι προσαρμοζόμενη ανάλογα με το "χρηματιστηριακό" κόστος ενέργειας την στιγμή που εγχέεται). Στο net billing ο συμψηφισμός είναι ενεργειακός κατά τον ταυτοχρονισμό παραγωγής-κατανάλωσης και λογιστικός (όπως με τα φωτοβολταϊκά ταρίφας) για την εγχεόμενη ενέργεια.

τι ειναι net billing

Το Net Billing δεν θα έχει μεγάλη διαφορά για καταναλωτές με μεγάλο ταυτοχρονισμό παραγωγής-κατανάλωσης (για παράδειγμα ένα θερινό ξενοδοχείο με πισίνες και κλιματιστικά ή ένα σπίτι με πισίνα ή ένα σπίτι ηλικιωμένων όπου τα μαγειρέματα και το πλυντήριο λειτουργούν μέσα στην ημέρα), όμως σε κτίρια που η κατανάλωση γίνεται νυχτερινές ώρες ή χειμώνα (κτίρια με αντλία θερμότητας ή ξενοδοχεία σε χειμερινούς προορισμούς ή σπίτια εργαζόμενων που η κατανάλωση γίνεται νύχτα) η απόσβεση θα είναι ελαφρώς χειρότερη από το net metering.

Στις τελευταίες περιπτώσεις μεγάλη βελτίωση θα προσφέρει η προσθήκη μπαταριών στα συστήματα net billing. Σε ένα φωτοβολταϊκό net billing με μπαταρίες η περίσσεια ενέργειας κατά τις μεσημεριανές ώρες αποθηκεύεται και λαμβάνεται πίσω το βράδυ ώστε να αποφευχθεί η αποζημίωση με μικρές τιμές κατά τις ώρες ηλιοφάνειας. Πιθανή-αναμενόμενη επιδότηση για συστήματα net billing με μπαταρίες θα ωφελήσει ιδιαιτέρως.

Αυτό όμως που είναι το σημαντικότερο είναι η πτώση των τιμών των φωτοβολταϊκών πλαισίων. 20 χρόνια πρίν ένα πάνελ των 200Watts κόστιζε 600€. Σήμερα ένα πάνελ 600Watts κοστίζει λιγότερο από τα μισά χρήματα (6 φορές δηλαδή λιγότερο).

Είτε net metering είτε net billing τα φωτοβολταϊκά συμφέρουν! Και μάλιστα πολύ. Δίνουν ανεξαρτησία και αυτονομία. Βοηθάνε στην εξοικονόμηση χρημάτων για ένα νοικοκυριό ή μια επιχείρηση! 

Τέλος, τα συμψηφιστικά συστήματα όπως είναι το net metering και το net billing μειώνουν την εξάρτηση της εθνικής οικονομίας και της οικονομίας κάθε νοικοκυριού από αυξήσεις των διεθνών τιμών σε περίοδο κρίσεων πετρελαϊκών ή γεωπολιτικών όπως αυτής με τον Ρωσο-Ουκρανικό πόλεμο.

Και μην ξεχνάμε! Υπάρχουν πάντα τα αυτόνομα φωτοβολταϊκά συστήματα τα οποία δίνουν ρεύμα ανεξάρτητα στο σπίτι. Έχουν μπαταρίες μεγάλης χωρητικότητας για να καλύψουν πλήρως τη νυχτερινή κατανάλωση και πάνω από όλα ΔΕΝ εξαρτώνται από αποφάσεις εξωγενείς! Δείτε τιμές και προσφορές για αυτόνομα φωτοβολταϊκά πακέτα.