Καλέστε μας 210 3217895 για δωρεάν μελέτη & προσφορά

Τριπλασιασμός αυτόνομων φωτοβολταϊκών παγκοσμίως

Η εγκατεστημένη ισχύς των αυτόνομων φωτοβολταϊκών συστημάτων με αποθήκευση ενέργειας σε μπαταρίες έχει υπερτριπλασιαστεί παγκοσμίως από περίπου 2 GW το 2008 σε 6,5 GW το 2017. 

  • Πτώση τιμών φωτοβολταϊκών πάνελ-μπαταριών

Η ραγδαία πτώση των τιμών των φωτοβολταϊκών πλαισίων (πάνελ), των μπαταριών, των αντιστροφέων (inverters) και των ρυθμιστών φόρτισης ήταν η βασική αιτία αυτής της αύξησης.

Ο βασικός λόγος είναι η ανυπαρξία ηλεκτρικού δικτύου στην Αφρική και την Ασία. 53 εκατομμύρια άνθρωποι στην Αφρική και 76 εκατομμύρια στην Ασία ηλεκτροδοτούνται από αυτόνομα φωτοβολταϊκά συστήματα με αποθήκευση ενέργειας σε μπαταρίες, σύμφωνα με το Διεθνές Πρακτορείο Ανανεώσιμης Ενέργειας (ΙRΕΝΑ).

  • Ινδία-Κίνα

Πρωτοπόροι στην αποθήκευση της ηλιακής ενέργειας είναι η Ινδία και η Κίνα. Η φύση του αυτόνομου φωτοβολταϊκού συστήματος που εδράζεται στη λογική της αποκεντρωμένης παραγωγής δίνει τη δυνατότητα ηλεκτροδότησης σε περιοχές που αυτή θα ήταν ανέφικτη, υπό την απουσία δικτύου. Οι χρήσεις ξεκινούν από γεώτρηση για άντληση νερού – πόσιμο ή για αγροτική χρήση – μέχρι ηλεκτροδότηση ολόκληρων χωριών. Στην Κίνα μάλιστα σχεδιάζεται επέκταση της ιδέας για ηλεκτροδότηση ολόκληρων πόλεων με αυτόνομα φωτοβολταϊκά συστήματα και αποθήκευση ενέργειας ως πιο συμφέρουσα λύση από την ανάπτυξη δικτύου.

  • Ελλάδα

Ανάλογη αύξηση εγκαταστάσεων αυτόνομων φωτοβολταϊκών συστημάτων με αποθήκευση ενέργειας σε μπαταρίες σημειώνεται και στην Ελλάδα και στα Βαλκάνια. Η Ελλάδα είναι μία απ’ τις χώρες με τα υψηλότερα ηλιακά δυναμικά παγκοσμίως. Σε συνδυασμό με την αύξηση των τιμών του ρεύματος λόγω του εισαγόμενου πετρελαίου και φυσικού αερίου και του εξαντλούμενου εγχώριου λιγνίτη, αυτό οδηγεί πολλούς σε απεξάρτηση από τη ΔΕΗ με εγκατάσταση αυτόνομου φωτοβολταϊκού συστήματος με μπαταρίες.

Το αυτόνομο φωτοβολταϊκό σύστημα είναι πλήρως αναβαθμίσιμο με προσθήκη πάνελ-μπαταριών-inverters-ρυθμιστών φόρτισης και μπορεί να καλύψει οποιαδήποτε κατανάλωση, μόνιμης κατοικίας, επιχείρησης και τριφασική παροχή.

Σε περίπτωση απουσίας δικτύου η εγκατάσταση αυτόνομου φωτοβολταϊκού συστήματος είναι μονόδρομος. Σε αυτή την περίπτωση η απόσβεση της επένδυσης ξεκινάει απ’ την πρώτη μέρα. Σε περιοχές όπου παρατηρούνται συχνά black-out – λόγω αυξημένης τουριστικής κίνησης το καλοκαίρι για παράδειγμα – τη λύση δίνει η εγκατάσταση αυτόνομου φωτοβολταϊκού συστήματος με μπαταρίες για την τροφοδότηση κρίσιμων φορτίων, ψυγείων κλπ. Δεν είναι λίγες επίσης οι περιπτώσεις που ο χρήστης αποφασίζει την εγκατάσταση λόγω αυξημένης οικολογικής συνείδησης ή επιθυμίας ενεργειακής ανεξαρτησίας. 


Προηγούμενο άρθρο
Επόμενο άρθρο