Καλέστε μας 210 3217895 για δωρεάν μελέτη & προσφορά

Νέα όρια ισχύος για φωτοβολταϊκά Net Metering στις Κυκλάδες

Ολοκληρώθηκε η Ά φάση διασύνδεσης των Κυκλάδων με το Εθνικό Σύστημα Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΕΣΜΗΕ). Από το Κέντρο Υπερυψηλής Τάσης (ΚΥΤ) Λαυρίου έχουμε ηλεκτροδότηση της Σύρου μέσω υποβρυχίου καλωδίου και από εκεί διακλάδωση σε Πάρο και Μύκονο. Πιο συγκεκριμένα, τα κυκλαδίτικα νησιά που είναι πλέον διασυνδεδεμένα με το ηπειρωτικό σύστημα μεταφοράς είναι δεκατρία : Σύρος, Πάρος, Αντίπαρος, Μύκονος, Νάξος, Κουφονήσι, Σχοινούσα, Ηρακλειά, Ίος, Σίκινος, Φολέγανδρος, Άνδρος, Τήνος.

Έτσι, τα νησιά αυτά παύουν να θεωρούνται Μη Διασυνδεδεμένα Νησιά (ΜΔΝ). Το όριο ισχύος για εγκατάσταση ενός φωτοβολταϊκού συστήματος Net Metering δεν είναι πλέον τα 20 kWp. Ισχύει ό,τι ισχύει και για το Διασυνδεδεμένο Σύστημα για το όριο ισχύος συστήματος net metering ως το μισό της Συμφωνημένης Ισχύος (Σ.Ι.). Για παράδειγμα, εάν ένας ιδιώτης ή μία επιχείρηση στη Σύρο έχει Σ.Ι. 85 kVA θα μπορεί να εγκαταστήσει σύστημα net metering ισχύος 42,5 kWp– και όχι 20 kWp – για να εξαλείψει ετήσια κατανάλωση 64.000 kWh.

Ταυτόχρονα, μειώνεται το κόστος των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ) για τους καταναλωτές όλης της χώρας. Υπενθυμίζεται ότι οι υψηλές χρεώσεις ΥΚΩ οφείλονται στην ηλεκτροδότηση των ΜΔΝ μέσω συμβατικών σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με καύσιμο υδρογονάνθρακες.

Για περισσότερες προσφορές για φωτοβολταϊκά net metering δείτε στην αντίστοιχη ενότητα.