Καλέστε μας 210 3217895 για δωρεάν μελέτη & προσφορά

Πώς τα φωτοβολταϊκά μας προστατεύουν από μία διεθνή πετρελαϊκή κρίση

Γιατί οι απειλές της Σαουδικής Αραβίας για μείωση της παραγωγής πετρελαίου (και κατά συνέπεια αύξηση των τιμών) δεν ανησυχούν τις μεγάλες δυνάμεις (Γερμανία, Αμερική, Ιταλία, Γαλλία)? Έχουν καταφέρει οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (φωτοβολταικα, ανεμογεννήτριες) να θωρακίσουν τις ανεπτυγμένες χώρες απέναντι σε μια νέα πετρελαϊκή κρίση?

Σύμφωνα με ειδικούς αναλυτές, η Σαουδική Αραβία, η παγκόσμια ηγέτιδα δύναμη του πετρελαίου, δεν είναι ο ισχυρότατος παίκτης που μπορεί να καθορίσει αποκλειστικά τις ενεργειακές εξελίξεις. Βρισκόμαστε στην αυγή της ενεργειακής επανάστασης, ανάλογης της βιομηχανικής επανάστασης, ίσως και πολύ μεγαλύτερης δεδομένης της ψηφιακής πραγματικότητας και της βούλησης όλων των κρατών για γρήγορη στροφή στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας προς την κατεύθυνση της αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής που είναι γεγονός.

Οι αναλυτές εκτιμούν ότι δεν θα πραγματοποιήσει τις απειλές της για μείωση της παραγωγής πετρελαίου ώστε να αυξήσει τις τιμές ως και 200 δολάρια το βαρέλι. Αφορμή για τις απειλές είναι οι πολιτικές εντάσεις μετά την πρόσφατη δολοφονία του άτυχου Σαουδάραβα δημοσιογράφου.

Η πραγματοποίηση των απειλών θα μπορούσε να οδηγήσει σε μία πετρελαϊκή κρίση ανάλογη του 1973 και του 1979. Όμως η μείωση της παραγωγής και η αύξηση των τιμών θα έχει ως αποτέλεσμα την κατακόρυφη πτώση της ζήτησης πετρελαίου παγκοσμίως και ζημιωμένη θα βγει η ίδια η Σαουδική Αραβία. Η πορεία που ακολουθούν όλες οι οικονομίες του πλανήτη και η βιομηχανία προς την πράσινη ενέργεια και τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα απλά θα επιταχυνθεί ακόμα περισσότερο. Άλλωστε και μετά τις κρίσεις του ’70 οι οικονομίες της Δύσης προσαρμόστηκαν σταδιακά στην απεξάρτηση από το πετρέλαιο.

Εξάλλου, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αναλυτών, είναι μεγάλες οι επενδύσεις σε νέες γεωτρήσεις που θα πρέπει να πραγματοποιήσει η Σαουδική Αραβία για να συνεχίσει – και να αυξήσει - την παραγωγή των 12 εκατομμυρίων βαρελιών την ημέρα. Η Σαουδική Αραβία είναι μία χώρα με πολύ υψηλό ηλιακό δυναμικό και ο ίδιος ο οίκος των Σαούντ βλέπει ένα πράσινο μέλλον έχοντας αρχίσει ήδη να διαθέτει εκτάσεις για την εγκατάσταση εκατοντάδων GW φωτοβολταϊκών σε έναν όχι πολύ μακροπρόθεσμο ορίζοντα.