Καλέστε μας 210 3217895 για δωρεάν μελέτη & προσφορά

Αύξηση 10% με 20% στο κόστος ρεύματος: Μόνη λύση για τα νοικοκυριά το net metering

Αύξηση των οικιακών τιμολογίων αναμένεται να δούμε το προσεχές διάστημα σύμφωνα με δημοσιογραφικές πηγές της τάξεως το 10% με 20%, καθώς η χονδρεμπορική τιμή του ρεύματος έχει παρουσιάσει αύξηση της τάξεως του 25% το τελευταίο διάστημα.

Προφανώς είναι θέμα χρόνου η αύξηση αυτή να "μετακυλήσει" στα οικιακά τιμολόγια καθώς τα τιμολόγια χαμηλής τάσης (επιχειρήσεις και νοικοκυριά) εξαρτώνται άμεσα από την τιμή χονδρικής. Τα  περισσότερα εκ των οικιακών συμβολαίων περιλαμβάνουν αυτήν την ρήτρα αναπροσαρμογής των τιμών οπότε πολλοί καταναλωτές θα βρεθούν προ εκπλήξεως.

Μόνη λύση για να αποφευχθεί αυτή η συνθήκη (καθώς και μελλοντικές αυξήσεις στην τιμή του ρεύματος) για τους οικιακούς καταναλωτές είναι η εγκατάσταση φωτοβολταϊκού συστήματος αυτοπαραγωγής (net-metering). Το πιο σημαντικό πλεονέκτημα ενός συστήματος net-metering είναι ότι γίνεται ενεργειακός συμψηφισμός (σε KWh) μεταξύ της ηλεκτρικής ενέργειας που παράγεται και της ενέργειας που καταναλώνεται από το νοικοκυριό ή την επιχείρηση και όχι λογιστικός (σε €). Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα την προστασία του καταναλωτή έναντι αύξησης της τιμής του ρεύματος και αύξηση τους κέρδους που θα έχει από το φωτοβολταϊκό σύστημα. Λαμβάνοντας υπόψιν και την ραγδαία εξέλιξη που έχει λάβει ο τομέας των υλικών ενός φωτοβολταϊκού συστήματος τα τελευταία χρόνια (πάνελ με μεγαλύτερη ισχύ, inverters), οδηγώντας σε μείωση του κόστους ανά παραγόμενη KWh, μια επένδυση σε ένα φωτοβολταϊκό σύστημα net-metering είναι κάτι παραπάνω από value for money.

Συνοπτικά σε ένα σύστημα net metering γίνεται εγκατάσταση δύο μετρητών για την καταμέτρηση της ηλεκτρικής ενέργειας που παράγεται από το φωτοβολταϊκό και της ενέργειας που εισέρχεται από το δημόσιο δίκτυο. Η ενέργεια που παράγεται μπορεί είτε να καταναλώνεται ταυτόχρονα από το κτίριο είτε να διοχετεύεται στο δίκτυο και να πιστώνεται (σε KWh) στον καταναλωτή για μελλοντική χρήση (το βράδυ, ημέρες με συννεφιά). 

Παράδειγμα εξοικονόμησης με φωτοβολταϊκό net-metering:

Για να γίνει πιο κατανοητό ας δώσουμε ένα παράδειγμα ενός φωτοβολταϊκού συστήματος net-metering που μπορεί να εγκατασταθεί σε ένα κτίριο:

Έστω ότι έχουμε ένα κτίριο με ετήσια κατανάλωση γύρω στις 8.000KWh. Με τα έως τώρα δεδομένα εγκαθιστώντας ένα μονοφασικό σύστημα net-metering 5KWp με κόστος περίπου 7300€ (υλικά και εγκατάσταση) η ετήσια παραγωγή του συστήματος θα κυμανθεί στις 8000KWh (αναλόγως προσανατολισμού, κλίσης, σκιάσεων κτλ) και η εξοικονόμηση που θα πετύχουμε στο τιμολόγιο του ρεύματος θα είναι γύρω στα 1000€/έτος και η απόσβεση του συστήματος θα γίνει σε 7,3 χρόνια.

Σε περίπτωση που αυξηθεί το τιμολόγιο κατά 20% το επιπλέον κέρδος που θα έχουμε είναι: 20% Χ 1000€/έτος = 200€/έτος μειώνοντας τον χρόνο απόσβεσης της επένδυσης σε 5,5-6 χρόνια.

Αν μάλιστα το φωτοβολταϊκό αυτό μπορέσει να επιδοτηθεί και από κάποιο πρόγραμμα όπως το νέο Εξοικονομώ-Αυτονομώ, τότε η απόσβεση μπορεί να γίνει ακόμη και σε 1 έτος...