Καλέστε μας 210 3217895 για δωρεάν μελέτη & προσφορά

Φωτοβολταϊκά ταρίφας έως 10kwp και σύγκριση με φωτοβολταϊκά συμψηφισμού net metering

Το θέμα της αύξησης του ορίου για διασυνδεδεμένα φωτοβολταϊκά σε στέγες με ταρίφα τέθηκε αυτήν την εβδομάδα στη Βουλή. Σύμφωνα με τον αρμόδιο υπουργό κ. Σκρέκα το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) εξετάζει το ενδεχόμενο να αυξήσει το όριο εγκατεστημένης ισχύος από 6KWp που είναι σήμερα σε 10KWp.

Σήμερα, εάν θέλει κάποιος να τοποθετήσει στην στέγη του διασυνδεδεμένο φωτοβολταϊκό με ταρίφα θα έχει ως όριο τα 6KWp και τιμή αναφοράς τα 87€/MWh που στην ουσία είναι η τιμή με την οποία θα πουλάει στο δίκτυο το ρεύμα που παράγει. Εμπειρικά, το κόστος μιας τέτοιας επένδυσης θα κυμανθεί γύρω στα 9.000€ και θα αποδίδει ετησίως περίπου 9.000KWh. Αν το αναγάγουμε αυτό σε οικονομικό όφελος το δίκτυο θα πληρώνει στον ιδιοκτήτη λίγο πάνω από 850€/έτος (απόδοση επένδυσης 9.4%). Εφόσον γίνει αυτή η αύξηση στο όριο εγκατεστημένης ισχύος, το κέρδος για όσους επιλέξουν να βάλουν στη στέγη τους ένα σύστημα 10KW θα αυξηθεί καθώς η απόδοση της επένδυσής του θα φτάσει 10,5-11%.

Όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό όσο μεγαλύτερη η κατανάλωση ενός κτιρίου τόσο πιο συμφέρουσα επιλογή είναι ο συμψηφισμός με net metering ενώ όσο μικρότερη η κατανάλωση τόσο πιο πολύ συμφέρει το φωτοβολταϊκό ταρίφας. Το βασικό βέβαια πλεονέκτημα για ένα διασυνδεδεμένο φωτοβολταϊκό σύστημα αυτοπαραγωγής (net-metering), όπου ο συμψηφισμός είναι ενεργειακός (σε KWh) και όχι λογιστικός (σε €) αποτελεί το γεγονός ότι ο ενεργειακός συμψηφισμός καθιστά τον χρήστη άτρωτο σε πιθανές μελλοντικές αυξήσεις του κόστους ρεύματος.

Στον παρακάτω πίνακα γίνεται μια εμπειρική εκτίμηση της απόδοσης που θα έχει αυτή η επένδυση σε σύγκριση με ένα αντίστοιχο σύστημα με ταρίφα (με βάση την τωρινή τιμή αναφοράς). Βασική προϋπόθεση είναι η ετήσια ενέργεια που παράγεται να μην ξεπερνά την ετήσια ενέργεια που καταναλώνεται από την οικία / επιχείρηση.

συγκριση φωτοβολταικου net metering και ταρίφας

Συμπερασματικά, με βάση τις σημερινές τιμές η επένδυση σε ένα διασυνδεδεμένο φωτοβολταϊκό net-metering αποδίδει μεγαλύτερο οικονομικό όφελος (για κατανάλωση πάνω από 8.000kwh περίπου), έχοντας πάντα στο μυαλό μας ότι και τα 2 συστήματα έχουν ισοδύναμη συμβολή στην κατεύθυνση προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Επιπλέον, με βάση τα παραπάνω είναι προφανές ότι σύστημα με ταρίφα μπορεί να αξίζει να τοποθετήσει κάποιος στη στέγη του σε περίπτωση που δεν τον συμφέρει η τοποθέτηση συστήματος net metering (όταν η ετήσια κατανάλωση ρεύματος της οικίας / επιχείρησής του είναι πολύ μικρή πχ εξοχική κατοικία).