Καλέστε μας 210 3217895 για δωρεάν μελέτη & προσφορά

Μεταχειρισμένα φωτοβολταικα

Πολλοί πελάτες μας, συχνά ζητάνε την άποψή μας για την αγορά μεταχειρισμένων φωτοβολταϊκών πλαισίων. Η αγορά μεταχειρισμένων φωτοβολταϊκών δεν είναι μία απλή διαδικασία και θα πρέπει σίγουρα να γίνεται με τη βοήθεια κάποιου ειδικού σε φωτοβολταϊκά.

Παρακάτω παραθέτουμε μερικούς από τους κινδύνους για την αγορά μεταχειρισμένων φωτοβολταϊκών πλαισίων:

1. Το βασικότερο μειονέκτημα των μεταχειρισμένων φωτοβολταϊκών συνήθως είναι ότι δεν έχουν εγγύηση, είτε γιατί αυτή έχει παρέλθει είτε γιατί η αγορά τους γίνεται χωρίς τιμολόγιο.

2. Είναι πολύ δύσκολο για έναν μέσο χρήστη να ελέγξει τα τεχνικά χαρακτηριστικά ενός φωτοβολταϊκού. Αναλυτικότερα, ιδανικά θα μπορούσε κανείς να ελέγξει ένα μεταχειρισμένο φωτοβολταϊκό εξάγοντας την I-V χαρακτηριστική του καμπύλη. Ο εξοπλισμός όμως που εξάγει μία τέτοια καμπύλη κοστίζει αρκετές χιλιάδες ευρώ. Επίσης ένα μεταχειρισμένο φωτοβολταικο θα πρέπει να ελεγθεί με θερμογραφική κάμερα πρίν την αγορά του.

3. Κανείς δεν γνωρίζει την θέση και την πρότερη χρήση των μεταχειρισμένων φωτοβολταϊκών πλαισίων. Είχαν εγκατασταθεί σε ένα αυτόνομο φωτοβολταϊκό για παράδειγμα που λειτουργούσαν 1 μήνα το χρόνο ή ήταν σε ένα πάρκο που παρήγαγε ενέργεια στο maximum για 10 χρόνια? Ο προηγούμενος ιδιοκτήτης τα καθάριζε ή άφηνε κουτσουλιές πουλιών για 6 μήνες να δημιουργήσουν hot spots που μόνο η θερμοκάμερα μπορεί να ανακαλύψει?

4. Πολλές φορές διακινούνται στην Ελλάδα φωτοβολταϊκά με την ταμπέλα μεταχειρισμένο ενώ στην ουσία είναι προϊόντα κλοπής. Θέλει ιδιαίτερη προσοχή καθώς όταν γίνεται κλοπή σε ένα φωτοβολταϊκό πάρκο δηλώνονται τα serial numbers των κλαπέντων φωτοβολταϊκών και δεν αργεί η στιγμή που κάποιος μπορεί να μπλέξει σοβαρά ως κλεπταποδόχος.

5. Τέλος, κυκλοφορούν πολλά φωτοβολταϊκά πλαίσια από πάρκα τα οποία τα αντικατέστησαν με νεώτερα για κάποιον λόγο προφανώς. Είτε γιατί παράγουν λιγότερο, είτε γιατί έχουν κάποιο πρόβλημα (pid effect), είτε γιατί κάνουν διαρροή κοκ.

Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψην η χαμηλή πλέον τιμή των νέων και αμεταχείριστων φωτοβολταϊκών πλαισίων που για ένα πάνελ 280-300W δεν ξεπερνά τα 150ευρώ+φπα. Αν αναλογιστεί κανείς ότι τα μεταχειρισμένα φωτοβολταϊκά χαμηλότερης ισχύος (240W για παράδειγμα) κοστίζουν 100ευρώ+ΦΠΑ θα καταλάβει ότι η πρακτική αγοράς μεταχειρισμένων φωτοβολταϊκών ανήκει στο παρελθόν που το κόστος των νέω φωτοβολταϊκών πλαισίων ήταν πενταπλάσιο από σήμερα.

Όσον αφορά τα μεταχειρισμένα αυτόνομα φωτοβολταϊκά όπως έχει αναλυθεί σε αντίστοιχη ενότητα οι κίνδυνοι είναι περισσότεροι (ειδικά για τις μπαταρίες) και δεν συνίσταται η επιλογή τους.